NEWS

Tarska limena glazba uspješno nastupila u Italiji

08.05.2007. 00:00; ; Početna / Kultura / Tarska limena glazba uspješno nastupila u Italiji
817GO195059.jpg

Orkestar Zajednice Talijana »Limena glazba Tar – Banda di ottoni Torre«, ove je nedjelje gostovala na međunarodnom susretu orkestara u mjestu Negrar pokraj Verone. Limena glazba na čelu s mladim i perspektivnim dirigentom profesorom Nevenom Radakovićem, na poziv uprave grada, odsvirala je 40-minutni repertoar s kojim je apsolutno osvojila simpatije publike.

Pored hrvatsko-talijanskog orkestra u Negraru su nastupila i dva lokalna limena orkestra (Corpo Bandistico Comunale di Negrar i Corpo Bandistico di Illasi), izvevši simpatičan, ali tehnički puno slabiji koncert nego tarski orkestar. Iako je Limena glazba Tar sastavljena mahom od glazbenika amatera, valja istaknuti da je za ovu priliku apsolutno dominirala uvjerljivom svirkom, odličnom ritam sekcijom i vrlo efektnim programom. Radaković je, naime, vrlo spretno izbalansirao mogućnosti orkestra i tehničku zahtjevnost repertoara te je akcent stavio na ritam sekciju (na bubnjevima je bio odlični Petar Ćurić), inače okosnicu cijelog repertoara. Za ovu je priliku svirana Mancinijeva tema iz »Pink Panthera«, obrade skladbi »Tequilla«, zatim mješavina hitova Abbe, Deep Purplea te mnogi drugi prigodni evergreeni. Solo dionice izveli su Iris Brajković na flauti, Vladimir Dekleva na saksafonu, Manuel Černeka na pozauni i Petar Janko na trubi.

Limena glazba Tar spada pod Zajednicu Talijana Tar, a dosad je osvojila mnogobrojna priznanja od kojih je najznačajnija srebrna plaketa Vatrogasnog saveza Hrvatske. Stalno održava tečajeve za obrazovanje mladih glazbenika, budućih članova orkestra i redoviti je sudionik Susreta limenih glazbi Istre. Sadašnji dirigent, mladi profesor Neven Radaković na čelu je ovog puhačkog orkestra od 1998. godine i kreirao je novi pristup radu i interpretaciji glazbe ovog ansambla.

Sudeći po posljednjem nastupu, tarskom se orkestru pod Radakovićevim vodstvom smiješi sjajna budućnost s pregršt živopisnih gostovanja poput ovog u Italiji.

V.Šilipetar, Glas Istre

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email