NEWS
LUTRIJA T

Tarska crkva sv. Martina već više od dva desetljeća ljeti ugošćuje vrhunske glazbenike na Koncertima klasične glazbe

026_manuel_paljuh
10.03.2021. 13:20; ; Početna / Kultura / Tarska crkva sv. Martina već više od dva desetljeća ljeti ugošćuje vrhunske glazbenike na Koncertima klasične glazbe

Rijetko se koje maleno turističko mjesto može pohvaliti svjetskom razinom kvalitete i sadržaja jednog kulturno-umjetničkog festivala. Nažalost, nedovoljan broj građana Istre zna kako se u crkvi sv. Martina u Taru već 22 ljeta održavaju koncerti klasične glazbe, na kojima nastupaju i okupljaju se ugledni klasični glazbenici. U organizaciji Turističke zajednice Tar-Vabriga i u suorganizaciji s Pučkim otvorenim učilištem Poreč koncerti se tradicionalno održavaju svakog četvrtka tijekom srpnja i kolovoza od 21 sat, uz besplatan ulaz.

Općina Tar-Vabriga cijenjena je zahvaljujući razvijenim ugostiteljskim uslugama, bogatim maslinicima i ribarstvu, no manje je poznato nastojanje u kulturnim sadržajima, koje se razvija već više od dva desetljeća. Kulturna ponuda Turističke zajednice Tar-Vabriga istaknute je kvalitete u odnosu na većinu ostalih turističkih mjesta i zajednica jer za svoje građane i posjetitelje ljeti ugošćuje koncerte uglednih klasičnih glazbenika iz Hrvatske i svijeta u šarmantnoj crkvici sv. Martina.

O ovoj netipičnoj i hvalevrijednoj priči razgovarali smo s direktorom Turističke zajednice Denisom Žužićem, s kojim je sve počelo. Kako navodi, od početaka svog djelovanja na tom položaju imao je želju povisiti razinu kvalitete manifestacija u Taru, odnosno uvesti dodatne sadržaje kako se ponuda ne bi svodila isključivo na pučke fešte. Sve je započelo 1997. godine uz dogovore s porečkim Učilištem, s kojim je Žužić od ranije održavao dobru komunikaciju. Za održavanje takvih manifestacija bilo je potrebno ispuniti određene preduvjete – popraviti crkvu sv. Martina i nabaviti dobar glazbeni instrument kao temelj pozivanja vrhunskih umjetnika i stvaranja kvalitetnog programa.

U ono je vrijeme Turistička zajednica popravljala mahom sakralne objekte te je crkva ubrzo obnovljena, a već je sljedeće, 1998. godine nabavljen klavir Yamaha C3 te su time inicirane  koncertne sezone u crkvi sv. Martina u Taru. Sezone klasične glazbe u Taru od te su se godine kontinuirano održavale sve do prošle, 2020. godine, kada je planirana 23. sezona otkazana zbog  pandemijske situacije i nepovoljnih uvjeta za održavanje kulturnih programa.

Koncerti klasične glazbe u Taru dosad su se neprekidno organizirali 22 godine uz sveukupno oko 220 održanih koncerata. U svom su trajanju ugostili renomirane domaće izvođače poput Zagrebačkih solista, Radojke Šverko i Vladimira Babina, Monike Leskovar i Terezije Cukrov, Zagrebačkog kvarteta, ali i izvođače iz čitavog svijeta – gudački kvartet Dominant iz Moskve, talijansku pijanisticu Elisu Tomellini, ruski gudački kvartet Čajkovski, njemački duo Karlsruhe, komorni orkestar iz Francuske, spomenemo li samo neke. Usto iz Turističke zajednice uvijek nastoje angažirati i domaće glazbenike u vlastitoj organizaciji, potičući istarsku glazbenu scenu. Upravo je zahvaljujući dobroj, prijateljskoj suradnji s porečkim Koncertima u Eufrazijani, ali i drugim ustanovama i organizacijama poput Austrijskog kulturnog foruma Zagreb, Turistička zajednica Tar-Vabriga dogovarala vrhunske izvođače po pristupačnoj cijeni. Izvođači nerijetko u četvrtak nastupaju u Taru, a u petak u Poreču u Bazilici, što zbog logistike omogućava bolji protok umjetnika koji na taj način rade miniturneje po zapadnoj obali Istre. Koncerti su dostupni svakome i za posjetitelje je ulaz oduvijek besplatan, uz mogući dobrovoljni prilog župi, koja od početaka crkvu daje na slobodno korištenje za potrebe koncerata, što Žužić posebno cijeni.

Posjećenost je od početaka bila vrlo dobra, mjesta u crkvi uvijek su popunjena, a sama je manifestacija podigla Tar kao turističku destinaciju na višu razinu. Publika je, doduše, većinom strana, uz stalnu domaću publiku u očitoj manjini. Strana, educirana publika prepoznaje važnost i kvalitetu ove manifestacije i redovito Taru dijeli pohvale za organizaciju, čudeći se da tako malo mjesto ima ovakav program, ističe direktor Žužić.

Zahvaljujući viziji i zalaganju Turističke zajednice Tar je postao mjestom susreta vrhunskih glazbenika – zanimljiva je anegdota kako je cijenjena pijanistica Elisa Tomellini za vrijeme priprema koncerta u Taru ondje susrela svog kolegu s talijanske akademije, na obostrano ugodno iznenađenje. Dok je pak za svog ljetovanja u Taru svjetski poznat ruski violončelist Denis Shapovalov, vidjevši plakat koncerta violončelistice Monike Leskovar i pijanistice Terezije Cukrov, otišao na koncert, prepoznao kvalitetu, nakon čega se među glazbenicima stvorila prijateljska komunikacija.

Sličnih zgoda ima još mnogo, umjetnicima je festival naširoko poznat, iako među domaćim stanovništvom još uvijek prolazi nedovoljno zapaženo. U nadi da će se potonje promijeniti i da će ovaj maleni veliki festival nastaviti svoju misiju, očekuje se nadolazeća ljetna sezona uz još jedan bogat program u tarskoj crkvi sv. Martina i vrijednost koja nadilazi vrijeme.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email