NEWS
HALF MARATON S

Tarčani i Vabrižani čistili divlje deponije: Skupljeno deset kontejnera otpada

26.02.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Tarčani i Vabrižani čistili divlje deponije: Skupljeno deset kontejnera otpada

U rano su se jutro okupili i sa šest traktora i jednim kamionetom krenuli u čišćenje divljih deponija u Taru, Vabrigi, Gedićima, Percima i Rošinima. U samo nekoliko sati prikupili su čak deset kontejnera različitog otpada – od namještaja i kućanskih aparata do papira i odjeće, a iz zelenila su izvukli i 13 olupina automobila.

Slomili smo zube ponajprije na području Frate i prema Rogovićki, a radili smo i na nizu manjih divljih odlagališta. Dokumentirali smo i jedan stvarno ogroman deponij prema Lanterni, pa ćemo informacije proslijediti Općini koja će morati kontaktirati komunalno poduzeće Usluga, jer je bez strojeva to nemoguće očistiti, rekao je Željko Bošnjak, predsjednik udruge Novi val koja je organizirala akciju.

Uz svu dobru volju, građani nisu mogli odvesti sav zatečeni otpad.

– Mnogi nisu znali što ih na terenu čeka i kad su vidjeli sve to smeće, među kojim i nekakve trule životinjske ostatke, ostali šokirani i tužni. O tome smo raspravljali i kad smo se, nakon obavljenog posla, nastavili družiti uz fažol, na placu ispred kaštela, ispričao je Bošnjak. Neshvatljivo je da se priroda, čije stanje itekako utječe na kvalitetu života čovjeka, i dalje nonšalantno i bez grižnje savjesti oskvrnjuje, ranjava i ubija na takav način. Ako je to samo stvar edukacije (u što je teško povjerovati), Novi val će to pokušati riješiti inicijativama poput postavljanja informativnih plakata, a dva će kontejnera za krupniji otpad stalno ostati u Santa Marini i uz tarsko groblje. Na šporkulje koje će se na to samo nasmijati možda će više utjecati saznanje da ih je često uz dobru volju moguće identificirati i da će se udruga, kako je naglasio Bošnjak, založiti da budu adekvatno kažnjene.

Piše: K. Flegar

Print Friendly, PDF & Email