NEWS
valfresco

Tar-Vabriga: Lakše do sredstava iz europskih fondova

29.05.2008. 00:00; Učitavanja: 41; Početna / Gospodarstvo / Tar-Vabriga: Lakše do sredstava iz europskih fondova

Inicijativa za osnivanje Razvojne agencije Poreštine (RAP) predstavljena je članovima tarsko-vabrižanskog poglavarstva na prošloj sjednici. Projekt je predstavila Ana Rickijević, stručna suradnica u upravi Grada Poreča.
– Riječ je o osmišljavanju sistema za povlačenje sredstava iz pretpristupnih fondova Europske unije koji bi se ujedno bavio i održivim razvojem Grada i okolice. Naglasak je i na strateškom planiranju, a budući da je bitno da ova institucija može brzo reagirati na natječaje, najprikladnija forma je neprofitni "d.o.o." jer ne podliježe strogim pravilima zakona o javnim financijama kao što je to slučaj kod javnih institucija, objasnila je Rickijević.
Osim svim općinama Poreštine, participacija će biti ponuđena i porečkom Domu obrtnika, jer bi agencija velikim dijelom obavljala usluge za obrtnike. Prema predloženoj viziji, RAP bi kreirao područje po mjeri čovjeka, investitora i ekoloških zona, a aktivnosti agencije bile bi usmjerene prema poduzetnicima i obrtnicima, jedinicama lokalne samouprave te civilnom sektoru.
Među nekima od startnih projekata RAP-a Rickijević je istaknula izradu vinskog podruma u Istarskoj sabornici, projekt "Be.cent"  za poticanje zapošljavanja, "Jadran" (kao jedan od financijski najtežih projekata za koii su pretpristupni fondovi najbezbolnije rješenje), projekt Košambre i hale za preponsko jahanje. Osim voditelia, agencija bi zapošljavala još dva stručna suradnika, a sjedište bi bilo smješteno u Domu obrtnika.
Prema procjenama, proračun RAP-a za prvu godinu iznosio bi oko 821,4 tisuće kuna, što bi financirali osnivači društva, a u sljedećim godinama financijski teret osnivača smanjivao bi se za 30 posto godišnje kroz tri godine i to zbog financiranja direktno i indirektno iz projekata, dobivanjem sredstava od donatora i uspješnim aplikacijama za sredstva Ministarstava i Županije. Riječ je o radnoj verziji projekta, koja je podložna promjenama i dogovoru, a nakon Tara predstavljanje će se održati i u ostalim općinama Poreštine.

V. H. Glas Istre

 

Print Friendly, PDF & Email