NEWS

TAR: DEVETO NACIONALNO PRVENSTVO U REZIDBI MASLINA Ovogodišnji je pobjednik Petar Rikato iz Medulina

GO03534740
09.04.2018. 00:10; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / TAR: DEVETO NACIONALNO PRVENSTVO U REZIDBI MASLINA Ovogodišnji je pobjednik Petar Rikato iz Medulina

Udruga maslinara Istarske županije Olea iz Tara ove je subote bila organizator devetog po redu Nacionalnog prvenstva u rezidbi maslina u obliku polikonične vaze, a koji se održao u masliniku preko puta nogometnoga igrališta u Vabrigi, na cesti koja vodi prema autokampu Lanterna.

Manifestaciju je sa zanimanjem pratilo više desetaka posjetitelja, a u rezidbi oliva ukupno je nastupilo deset natjecatelja, uključujući i maslinare iz Italije. Petar Rikato iz Medulina je ovogodišnji pobjednik, drugo mjesto pripalo je Massimu Scapiniju iz Toscane, dok je treće mjesto osvojio Goran Kraljić iz Žminja. Osim titula najboljih, za osvojeno prvo mjesto Rikatu je darovana motorna pila, dok su drugi dobili teleskopske škare, različita pomagala ili sadnice maslina.

Ključna je provodnica ulike

Rezidba se u žestokoj konkurenciji, jer prijavljeni su svi bili mahom agronomi s desetljećima iskustva, održala u općinskom masliniku s 50-tak stabala maslina. Po dvije ulike rezači su izvlačili ždrijebom, a imali su sat vremena za obradu obje. Pritom nisu smjeli koristiti opremu na električni, pneumatski i motorni pogon, pa čak niti služiti se ljestvama. Komisija, koju su sačinjavali predsjednik organizacijskog odbora i inicijator ovog natjecanja Đankarlo Žužić, tajnik Olee Zdenko Barac i član Italo Žužić, je ocjenjivala kvalitetu reza, intenzitet rezidbe i smještaj sekundarnih grana, ali najviše bodova natjecatelji su mogli dobiti za dobro odrađen posao izolacije provodnice i ravnoteže između onih primarnih. Upravo je ta provodnica, a riječ je o završetku glavnih grana koje čini najviši istureni dio krošnje, zbunjivala mnoge promatrače koji su smatrali da krošnju treba rezati ravno, a ona je bila bitna da usmjeri kolanje sokova masline. U rezidbi je dosta presudio i intenzitet reza, a tko je razmišljao i o rodu sigurno je napravio dobru stvar. Malo je igrala i sreća jer masline, iako su relativno dobro održavane, nisu imale oblik zadane vaze, pa su neki imali i pune ruke posla da to postignu.

Pentrali se po deblima

Desetoro prijavljenih pentralo se po deblima, rezalo običnim i teleskopskim škarama, promatralo sa svih strana kako olivi formirati krošnju, a na kraju sve te priče svoju je presudu dao stručni žiri. Manifestacija je održana u suradnji s Poljoprivrednom savjetodavnom službom te udrugom Agro Poreč, a kao pokrovitelji su se iskazali Upravni odjel za poljoprivredu Istarske županije, Općina Tar-Vabriga i Turistička zajednica tog mjesta, ali i mnogi drugi koji su ujedno bili i sponzorirali nagrada za pobjednike.

(NAPISAO I SNIMIO Ivan GRGAT, Glas Istre)

Print Friendly, PDF & Email