NEWS
valfresco

Svjetski vinarski stručnjaci na skupu u Poreču

19.06.2007. 00:00; Učitavanja: 63; Početna / Gospodarstvo / Svjetski vinarski stručnjaci na skupu u Poreču
311GO203619.jpg

Međunarodni znanstveni skup GESCO (Groupe d´Etude des Systemes de Conduite de la Vigne, to jest Skupina za istraživanje uzgojnih oblika vinove loze) održat će se prvi put u Hrvatskoj od 20. do 23. lipnja u Poreču, rečeno je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Institutu za poljoprivredu i turizam. Skup pod nazivom »15th International Symposium GESCO Poreč« održava se po petnaesti put i tom će se prilikom okupiti znanstvenici iz 22 zemlje diljem svijeta (Hrvatska, Argentina, Australija, Brazil, Crna Gora, Čile, Francuska, Grčka, Italija, Južnoafrička Republika, Kina, Mađarska, Makedonija, Novi Zeland, Njemačka, Portugal, Rumunjska, SAD, Srbija, Španjolska, Švicarska i Urugvaj), gdje će predstaviti 153 rada u obliku usmenih izlaganja ili postera na tematiku novih tehnologija u vinogradarstvu. Radovi će biti podijeljeni u šest sekcija, od vinogradarsko-vinarske proizvodnje, ekofiziologije i gospodarenja vodom, do tehnologije uzgoja u vinogradarstvu, novim tehnologijama i smjernicama GESCO-a.

Organizacija GESCO osnovana je 1979. u Montpellieru, a od 1999. ima međunarodni značaj te danas broji 20 zemalja članica, više od 300 članova i znanstveni odbor s otprilike 50 članova. Skup GESCO se organizira svake dvije godine u drugoj državi i obično se tom prilikom izlaže više od sto radova iz područja uzgojnih oblika vinove loze i ekofiziologije. Na ovogodišnjem GESCO-u naglasak će biti na određivanju službenog statusa GESCO-a i otvorenost prema svim stručnjacima iz područja vinogradarstva.

– Na ovogodišnjem simpoziju prvi će put biti uključen i vinski turizam te način kako vinske resurse što bolje iskoristiti, rekao je dr. sc. Đordano Peršurić, ravnatelj porečkog instituta i predsjednik organizacijskog odbora simpozija. Uz Peršurića, u organizacijskom odboru GESCO-a su dr. sc. Barbara Sladonja, glavna tajnica, i Marinela Dropulić, voditeljica tehničkog dijela programa.

Istom će prigodom, uz predavanja u hotelu Diamant, sudionici obići neka područja u Istri.

– Ovim smo htjeli poduprijeti i ulazak agroturizma u ovu skupinu. Tako će se nakon izlaganja održati i tehnički obilazak nekoliko proizvođača vina. Prva će točka biti u Vižinadi kod Eligia Pilata, Marijana Armana i Franca Armana, gdje će sudionici simpozija moći vidjeti kako izgleda proizvodnja vina od uzgoja loze do degustacije u malim obiteljskim vinarijama. Druga je točka Momjanština, gdje će se posjetiti podrumi Kabola Marina Markežića te podrumi Rina Prelca i Libera Sinkovića, a sudionici će moći dobiti uvid u gospodarsko vinogradarstvo, vinarstvo i restorane. Riječ je o reprezentativnim proizvođačima. Drugi dan nakon izlaganja sudionici će posjetiti Institut i dobiti uvid u naše pokuse u vinogradarstvu i vinarstvu, a slijedi posjet podrumima i vinogradima Agrolagune, rekao je Peršurić.

Ukupni troškovi GESCO-a predviđeni su u iznosu od 553.800 kuna, a otprilike 65 posto pokrit će se iz uplaćenih kotizacija skupa. GESCO se organizira pod visokim pokroviteljstvom svjetske organizacije za vino i lozu – OIV (Organisation internationale de la vigne et du vin), u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam, a glavni pokrovitelj je Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva.

V.Habereiter, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email