NEWS
Max 180920 S

Svjetske nagrade za dizajn: Red Dot Best of the Best i Red Dot za dva dizajnerska rada iz Istre “Booktiga – Vrati sebe u knjižnicu” i “Knjiga koja štedi vodu”

Sonda_9892
16.08.2018. 09:05; Učitavanja: 232; Početna / Gospodarstvo / Svjetske nagrade za dizajn: Red Dot Best of the Best i Red Dot za dva dizajnerska rada iz Istre “Booktiga – Vrati sebe u knjižnicu” i “Knjiga koja štedi vodu”

Plakati za festival rabljenih knjiga Booktiga 2018. u organizaciji Gradske knjižnice Poreč te “Vodič kroz vodu”, odnosno projekt “Knjiga koja štedi vodu” autorice Elene Uljančić Vekić, oba dizajnirana od strane Studia Sonda, nagrađeni su Red Dot nagradom za dizajn. Plakat Booktiga osvojio je čak posebno Best of the Best priznanje te ulazi u nominaciju za Grand prix kao najbolji u kategoriji !

Jedna od najdugovječnijih i najutjecajnijih institucija za vrednovanje radova u dizajnu i kreativnim komunikacijama, Red Dot communication award, nagradila je Studio Sonda za čak dva rada vezana uz kulturu Istarskog poluotoka. Riječ je o plakatima za festival rabljenih knjiga Booktiga 2018. koji organizira Gradska knjižnica Poreč na čelu s ravnateljicom Irides Zović, te projektu “Knjiga koja štedi vodu” autorice Elene Uljančić Vekić. Pritom je plakat Booktiga osvojio čak posebno Best of the Best priznanje te ulazi u nominaciju za Grand prix kao najbolji u kategoriji. 24 međunarodna eksperta, članova žirija, odabrali su ove radove između 8,600 prijavljenih iz čitavog svijeta, a Red Dot Best of the Best priznanje ulazi u postotak od 0.7% najboljih radova među svim prijavljenima. Studiu Sonda nagrada će biti dodijeljena na svečanoj dodjeli u Konzerthouse-u u Berlinu, a nakon toga će istom mjestu biti izloženi radovi, koji se potom sele u Museum for Communication Berlin gdje će se moći razgledati sve do 13. siječnja 2019.

Ovo je ukupno 13 Red Dot nagrada za Studio Sonda te druge Red Dot Best of the best nagrada.

Opis nagrađenih radova:

Booktiga 2018: Vrati sebe u knjižnicu 

Promocija sajma rabljenih knjiga Booktiga za 2018. g. komunicira kako nije važno vraćati samo knjige u knjižnicu, već i sebe same! Iskorištavanje rabljenoga u knjižnicama najočitije je upravo kroz konstantnu ponovnu posudbu istih knjiga, a podsjetnik na datum vraćanja koji se stavlja na poleđinu knjige, univerzalni je simbol posuđivanja knjiga te stoga predstavlja vizualnu okosnicu koncepta. Komunikacijski, rješenje odlazi korak dalje i, primjenom svih dosadašnjih datuma održavanja sajma, uz jasno isticanje ovogodišnjeg, poručuje da nije važno uvijek kontinuirano posuđivati i vraćati samo knjige u knjižnicu – već i sebe same! Dodatnu vrijednost plakat dobiva u korelaciji s mjestom postavljanja: apliciran u različite javne situacije, podsjeća na važnost povratka knjizi u vrijeme kada smo okupirani mnogim drugim sadržajima

Knjiga koja štedi vodu:
Knjiga koja štedi vodu nastala je kao logičan rezultat potrebe da se otisne i uobliči u monografiju višegodišnje istraživanje o vodoopskrbi u povijesti grada Poreča, djelo autorice povjesničarke dr. sc. Elene Uljančić-Vekić. Kako sama tema rasvjetljava povijest vodoopskrbe te govori o trudu pojedinaca da dođu do tog dragocjenog resursa, koncept promišlja o štednji vode i kroz samu izvedbu.

Odabirom papira i istraživanjem mogućnosti korištenja manje količine vode u tehnici tiska, pri izradi je ušteđeno 7355 litara vode u odnosu na standarni nereciklirajući papir i uobičajenu tehniku tiska. Usporedbe radi, jedna osoba u prosjeku treba 50 litara dnevno za pripremu objeda i osobnu higijenu pa je ovim projektom ostvarena ušteda vode dovoljna za otprilike pet mjeseci normalnog života pojedinca. Knjiga nadalje ne koristi nikakve dodatne grafičke elemente, prenoseći poruku u svojoj srži – konkretnom uštedom vode. Tako, djelo koje govori o važnosti očuvanja resursa vode, i samim svojim oblikovanjem poručuje kako je ušteda vode moguća i važna na svakom koraku.

O Red Dot nagradi:

Dodjeljuje se još od 1955. godine i danas se smatra jednom od najutjecajnih nagrada u svijetu dizajna. Kako ističu organizatori, cilj nagrade je vrednovanje najoštroumnijih dizajnerskih radova iz svijeta produkt dizajna, komunikacije, ambalaže, pa sve do dizajna koncepata i prototipa. Više na  www.red-dot.org.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email