SVETI LOVREČ: "Porečki prči« od osnivanja do demobilizacije

19.12.2005. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / SVETI LOVREČ: "Porečki prči« od osnivanja do demobilizacije

Izložbom fotografija u lovrečkoj plesnoj sali jučer je obilježena 14. godišnjica osnivanja 154. porečke brigade »Porečki prči«, koja je između 1992. i 1995. u nekoliko navrata boravila na ličkoj bojišnici. Postavljena u organizaciji porečkog ogranka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Istarske županije, izložba se sastoji od tematski i kronološki grupiranih fotografija tadašnjih vojnika s Poreštine; mobilizirano ih je više od dvije tisuće.

Svaka cjelina svjedoči o pojedinoj »stanici« njihovog ratnog puta, a uvrštene su i kopije novinskih članaka o njihovim ličkim danima, zemljopisna karta s označenim mjestima koja su osiguravali te pismo učenika tarske osnovne škole. Posebno mjesto zauzima fotografija poginulog Stipana Liovića.

– Iako se rat nije vodio na ovom području, dobro je da mladi znaju da su u obrani ove zemlje sudjelovali i naši susjedi i sugrađani, rekao je načelnik Branko Zgrablić, koji je od predsjednika porečkog ogranka Mira Sošića na dar dobio uokvireni znak »Porečkih prči«. Sošić je istaknuo da su uspješno odradili sve povjerene im zadatke.

Nakon Draga Dike i Milorada Knezocija, zapovjednikom brigade postaje Mirko Buić, koji je ovom prigodom četrdesetak okupljenih upoznao s njenim vojnim putem, od boravka u Kosinj Mostu i Ličkom Osiku pa sve do kolovoza ´95., kad su branitelji s Poreštine dobili zadatak osigurati 15-ak kilometara državne granice. Tada su bili u neprekidnim oružanim sukobima s neprijateljem. Bilo je to mučno razdoblje izolacije, kružile su priče o mrtvima i ranjenima, a obiteljima se nije bilo moguće javiti, prisjetio se Buić.

Demobilizirani su krajem kolovoza ´95., a u Poreču je upriličen svečani doček, što je tema posljednje serije izloženih fotografija.

Izložba je otvorena još danas.

M. D. , Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email