NEWS

Svega pet posto roditelja iz Istre slat će djecu u školu

kozlevac-stozer-Istre
foto HINA/ Daniel SPONZA
07.05.2020. 21:07; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Svega pet posto roditelja iz Istre slat će djecu u školu

Svega pet posto roditelja iz Istre slat će svoju djecu u školu od ponedjeljka 11. svinja, dok je u vrtićima zasad prijavljeno samo jedna četvrtina djece, izjavio je načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac.

“S vrtićima je situacija nešto bolja i najavljen je dolazak oko četvrtine djece. Intenzivno se cijeli tjedan radi na zadovoljavanju organizacijskih i tehničkih mjera, a sada je odgovornost  obostrana i od strane roditelja i od strane ustanova”, kazao je Kozlevac na konferenciji za novinare u Puli.

Dodao je da su svi vrtići spremni za prihvat djece u smislu poštovanja svih epidemioloških mjera, osim vrtića u Rovinju, Poreču i Labinu, koji će početi raditi tjedan dana kasnije, odnosno 18. svibnja. 

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović poručio je kako je u Istri epidemiološka situacija stabilna te da postupno popuštanje mjera, koje je počelo još krajem travnja, nije donijelo probleme s koronavirusom.

Istra od vikenda korona-free županija

“Istra je od vikenda korona-free županija jer su svi koji su bili zaraženi ozdravili, a novih slučajeva nema”, naglasio je Stojanović.

Naveo je kako su u posljednja četiri dana ispitana 294 uzorka brisa i svi su bili negativni na koronavirus, dok je od početka epidemije u Istri ispitano 2051 uzorak brisa.

Trenutno je u samoizolaciji 1617 osoba, od toga 80 posto odnosi se na osobe koji tu mjeru provode zbog prelaska granice.

Stojanović je spomenuo i jedan segment kupovanja hrane koji do sada “nije štimao” i na kojeg će se morati obratiti veća pažnja, a riječ je o samoposluživanju koje će se morati bolje kontrolirati od strane djelatnika trgovine.

“Naime, ljudi su do sada prevrtali i birali hranu kako god su htjeli, praktički bez kontrole, a to se ne bi smjelo događati”, upozorio je.

(Hina)

Print Friendly, PDF & Email