NEWS

SVEGA I SVAČEGA U SVETOM LOVREČU U ZADNJEM TJEDNU SRPNJA!

Gušti Lovreča 2023 (1)
21.07.2023. 22:27; ; Početna / Obavijesti / SVEGA I SVAČEGA U SVETOM LOVREČU U ZADNJEM TJEDNU SRPNJA!

Idući će tjedan u Svetom Lovreču biti jako uzbudljiv, ponajviše zbog raznolikog programa koji očekuje sve stanovnike Općine Sveti Lovreč i njihovih gostiju.

Tako u ponedjeljak, 24.07., s početkom u 21 sat na trgu Placeta prikazat će se animirani film „Izbavitelji“ (2004.), koji prati zgode i nezgode junačke obitelji Parr. Film je sinkroniziran na hrvatski, a glasove su, između ostalih dali i Bojana Gregurić Vejzović, Rene Bitorajac, Branko Đurić, Jadranka Đokić… Ovaj se događaj realizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice središnje Istre. Ulaz na projekciju je besplatan.

Zatim, četvrtak 27.07. će još jednom na trg Placu dovesti najbolje proizvode Lovreštine – Gušti Lovreča, standardan ljetni događaj koji se odvija svakog četvrtka, okupit će OPG-ove s Lovreštine i okolice, te ponuditi svim posjetiteljima užitak za sve gušte, odnosno osjetila. Bit će tu tradicionalni istarski proizvodi pršut, sir, vino, maslinovo ulje, rakije, med, voće, ali i fritule, sladoled te prirodna kozmetika, rukotvorine i umjetnine. Osim u osjetu mirisa i okusa, posjetitelji će moći uživati i u živoj glazbi, s naglaskom na bend 2BMB iz Vižinade. Ulaz na trg Placa je besplatan, a cijela „zabavna tržnica“ počinje u 19 sati.

Petak, 28.07., vraća dinamična događanja na trg Placetu, gdje je predviđen nastup big benda naziva Jazzistra. To je orkestar koji okuplja ponajbolje jazz glazbenike s područja Istre, a glavna nit vodilja jest sviranje popularnih istarskih pjesama u jazz izvedbi. Svi glazbeni sladokusci tako će od 21 sat uživati u posebnim izvedbama pjesama poput „La mula de Parenzo“, „Puna je Pula“, „Sette passi“ itd. Ovaj se događaj realizira pod pokroviteljstvom Turističke zajednice središnje Istre. Ulaz na koncert Jazzistre pod nazivom „Istramental“ je besplatan.

Subota donosi još jedan glazbeni događaj, no ovog puta iz sfere rane glazbe. Naime, 29.07. bazilikom Svetog Martina u Svetom Lovreču odjekivat će zvukovi koncerta pod nazivom „Diverse bizzare (Od čudnovatih sazvučja do artikulacije afekata u glazbi sedamnaestoga stoljeća)“, u izvedbi vokalnog solista Darka Soltera (basbariton), Silvia Richtera (barokna violina) i Egona Mihajlovića (orgulje), koji će izvesti odabrane skladbe talijanskih skladatelja iz prve polovice 17. stoljeća. Ovaj koncert u sklopu 21. izdanja međunarodnog Dvigrad festivala počinje u 20 sati i besplatan je za sve zainteresirane. 

A već tradicionalno, zadnja nedjelja u srpnju je dan kada se na Rušnjaku, brežuljku ponad sela Rahovci, obilježava obljetnica odlaska lokalnog stanovništva u partizane. Tu se svake godine krajem srpnja održava komemorativni skup, uz prisustvo preživjelih boraca i članova obitelji rušnjakovaca. Tako će se i ove godine, na 80. obljetnicu, u nedjelju, 30.07., s početkom u 11 sati, na Rušnjaku održati prigodan program – govori uvaženih gostiju, kulturni program uz lovrečku limenu glazbu – i tradicionalno druženje boraca i građana uz marendu za sve. Organizatori proslave su Udruga antifašističkih boraca i antifašista Poreča, Odbor za obilježavanje godišnjice Rušnjaka, Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Poreč, a pokrovitelj je Grad Poreč-Parenzo.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email