Švedska se “bez maski” približava nula dnevnih smrtnih slučajeva od Covida

Svedska-Ljudi-uzivaju-u-kaficu-bez-maski
02.08.2021. 09:09; ; Početna / Politika / Švedska se “bez maski” približava nula dnevnih smrtnih slučajeva od Covida

Maske da / maske ne – polemika koja traje već više od godinu i pol. Znanost dokazuje da maske ne štite od virusa koji se širi aerosolno i koji je nekoliko puta manji od pora na maskama, politična elita u sprezi sa farmaceutskim tvrtkama nameće suprotne odredbe :):) Čudno 🙂


Dok CDC potiče Amerikance na maskiranje zbog novog Delta soja, glavni švedski epidemiolog ustvrdio je da je potrebno više podataka, kako bi se znalo koliko je novi soj zarazan. Njegova nacija bez maski trenutno broji nula smrtnih slučajeva od Covida dnevno, piše Saša F., logicno.hr

Anders Tegnell rekao je u petak da postoji “mnogo toga što ne znamo” o Delti i upozorio da se ne donose “dalekosežni zaključci” o soju koronavirusa. Napomenuo je da je varijanta kružila Švedskom “već duže vrijeme” s malim učinkom, osobito u visokorizičnim okruženjima, poput staračkih domova.

Njegovi komentari dolaze kao odgovor na novo objavljene podatke Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), koji sugeriraju da je soj Delta više prenosiv i da potencijalno može uzrokovati ozbiljnije bolesti. New York Times i drugi mediji objavili su priče zbog kojih CDC vjeruje da je varijanta Delta zarazna kao i vodene kozice, no čini se da ova usporedba nije impresionirala Tegnella.

“Teško je reći koliko je Delta zarazna, [kao] kad su u pitanju vodene kozice, bolest smo mogli pratiti već nekoliko godina. Čini se da je zaraznost [Delte] vrlo neravnomjerna; u nekim slučajevima jedna osoba inficira stotinu ljudi, a zatim imamo druge prilike kada zaražena osoba ne zarazi nikoga uopće”, rekao je za švedski Aftonbladet.

U zasebnim je napomenama ukazao na činjenicu da je jedna trećina okruga u zemlji prijavila nula novih slučajeva Covida u posljednjih tjedan dana. Istodobno, došlo je do povećanja broja slučajeva među mladima u Stockholmu i drugim velikim gradovima.

Dok američke zdravstvene vlasti vrše pritisak na Amerikance u područjima s visokim prijenosom u pogledu maskiranja, Švedska je 01. srpnja odustala od svoje posljednje preostale preporuke nošenja maski, vezane za javni prijevoz. Dok je švedska agencija za javno zdravstvo podržala mjere poput socijalne distance i rada na daljinu, nema preporuka za uporabu zaštitnih maski u javnim prostorima.

Mediji su ih osudili zbog toga što odbijaju uvesti oštre mjere zatvaranja, no čini se da se manje drakonski pristup Švedske zdravstvenoj krizi isplati: skandinavska je država do sada ovog mjeseca zabilježila ukupno osam smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, u prosjeku 0,25 smrtnih slučajeva dnevno. Iako je moguće da će se ovaj broj povećati zbog zaostajanja u izvješćima, smrtnost je nesumnjivo pala u posljednjih nekoliko mjeseci. 04. lipnja Švedska je prijavila 13 smrtnih slučajeva; više nego za cijeli srpanj.

Dnevne hospitalizacije također su se kretale blizu nule u srpnju: u većini dana ovog mjeseca u zemlji je bilo između 0-2 slučajeva Covid-a, koji zahtijevaju bolničko liječenje. Istodobno, dnevni slučajevi naglo su padali od travnja.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email