Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada i Dan oslobođenja Poreča, laureatkinja Marina Radošić

svi dobitnici priznanja
29.04.2022. 19:11; ; Početna / Slider / Svečanom sjednicom obilježen Dan Grada i Dan oslobođenja Poreča, laureatkinja Marina Radošić

*plakete za dr. Milorada Jovanovića i Lakost, *zahvalnice za Ivanku Jotanović, Đurđicu Bonaca, Marija Paljara i Zdenka Tomčića

Svečana sjednica u povodu Dana Grada Poreča-Parenzo i Dana oslobođenja održana je u petak, 29. travnja 2022. u punoj sali Istarske sabornice. Pred brojnim okupljenima, predstavnicima Istarske županije, Grada i gradskog vijeća, Porečko-pulske biskupije, pobratimljenih gradova i općina, istarskih gradova, državnih i drugih tijela, pripadnika narodnooslobodilačke borbe i domovinskog rata, te ustanova koje djeluju na području Grada, okupljenima su se prigodnim govorima obratili gradonačelnik Loris Peršurić, njegov zamjenik Ugo Musizza, župan Boris Miletić, a svečanu sjednicu otvorio je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Rabar.

-Naš grad, naš Poreč, danas slavi 77. obljetnicu života u slobodi, Dan oslobođenja i Dan grada. Na ovaj dan obilježavamo ulazak komande Kotarskog Narodnooslobodilačkog odbora koji je sa svojom jedinicom, u Poreč ušao 29. travnja 1945. godine. Tada je komanda uspostavila svoju vlast 30. travnja 1945 i Poreč je tako oslobođen kao prvi od svih primorskih gradova na zapadnoj obali Istre, podsjetio je u svom govoru Rabar.

Gradonačelnik je u svom govoru rekao kako su Dan grada i Dan oslobođenja dobra prilika da se osvrnemo i na godinu za nama, ali ponajviše da odamo priznanje ljudima koje nagrađujemo.

– Danas slavimo ono najbolje od našega grada. A Poreč je upravo takav grad – u hrvatskim prilikama, svjetionik za mnoge. Znam da sam izrazito subjektivan kad to govorim, ali Poreč je poseban grad, grad koji beskompromisno korača naprijed, koji se razvija, koji privlači. Želim da ovo bude i ostane grad jednakih prilika za sve, jer to je naša posebnost. 

U fokusu našeg sustavnog i planskog rada su Porečanke i Porečani. Visoki komunalni i gospodarski standard te ponajviše visoka socijalna osjetljivost, potpore kroz sve faze života i briga o najmlađima, a jednako tako i o najstarijima, onima koji su nam u nasljeđe ostavili grad koji volimo, nešto je po čemu želimo da Poreč bude cijenjen i poznat. Iako se i dalje nalazimo u financijski izazovnom razdoblju, u zadnjih godinu dana u Poreču su se izvodili radovi u vrijednosti od pola milijarde kuna i to u svim sferama – javne i privatne investicije, investicije u turizam i infrastrukturu, rekao je gradonačelnik Peršurić.

Župan Boris Miletić pohvalio je sve projekte Grada Poreča.
– Poreč je u mnogim segmentima, priznatih i od neovisnih institucija u brojnim poljima, gospodarstvu i kvaliteti života priznat kao najbolji. Jedan od tih navedenih projekta i jedan koji je nosila Istarska županija, projekt navodnjavanja u poljoprivredi Červar Porat-Bašarinka. Klima se mijenja i ovim projektom imat ćemo mogućnost jačanja poljoprivredne infrastrukture koja omogućiti navodnjavanje 300 hektara i sigurno će dati sigurnost svim našim kvalitetnim proizvođačima u poljoprivredi, rekao između ostalog župan Miletić.

Na svečanoj sjednici, već tradicionalno, dodijeljena su gradska priznanja Povelja „30. april“ zaslužnim građanima. Ovogodišnja je dobitnica Marina Radošić.
„Marina je vedra, hrabra, ali pomalo i samozatajna, na Poreštini i u Istri  poznata kao jedna od prvih spikerica čiji se glas i dan danas čuje na frekvencijama prve porečke radio postaje. Turistička animatorica i voditeljica dječjih i sportskih manifestacija, diplomirana odgajateljica predškolske djece na talijanskom jeziku i diplomirana shiatsu terapeutica, sportašica, pjevačica, bavi se i čitavim nizom drugih aktivnosti i interesa. Sve navedeno važno je istaknuti uz činjenicu da je ova mlada žena kao dijete preživjela rak, a kasnije u životu potpuno izgubila vid. To je ne obeshrabruje, te je registrirana sportašica pri Hrvatskom karate savezu i karate klubu Finida u Poreču, a rekreativna je članica kickboxing kluba King Poreč, osposobljena voditeljica do-in sustava vježbanja, vježbi disanja, istezanja  i meditacija,

rekreacijski aktivno prakticira i promovira hodanje i vježbanje“, rečeno je u obrazloženju ovogodišnje laureatkinje. U sportu se može pohvaliti: brojnim medaljama ostvarenim u karateu na županijskoj i državnoj razini. Godine 2019. kao prva slijepa žena iz Hrvatske prohodala je oko 500 km kroz Španjolsku poznatim hodočasničkim putem Sv. Jakova sve do Santiago de Compostele. Zbog svega navedenog, Marinine energije, hrabrosti i volje, te upornosti i predanosti kojom pristupa  svemu što radi, unatoč tome što je ostala bez vida i živi u potpunom mraku, i zbog toga što je svojim uspjesima pridonijela da se ime grada Poreča  promovira u raznim kontekstima i na nacionalnoj razini, dodijeljena joj je ovogodišnja Povelja 30. april.

-Smatram da je od izuzetne važnosti da svatko od nas pruži svoj maksimum, svoj trud, u svom životu da održi njeguje i čuva svjetlo u sebi i oko sebe, za vedrije nebo pod kojim živimo svi mi. U tom ne smije biti isključen i izoliran ili odbačen nitko jer svaka iskra je važna, pa iako misli da je možda ona najmanja, rekla je Radošić u svom inspirativnom govoru. Osim nagradama – Poveljom i umjetničkim djelom publika ju je na svečanosti nagradila i dugotrajnim aplauzom tijekom kojeg su se svi u Sabornici ustali.

Osim „Povelje 30. april“, dodijeljene su i plakete gradonačelnika zaslužnim građanima.

Plakete su ove godine dobili doktor, radiolog Milorad Jovanović, za dugogodišnji rad i angažman u zdravstvu i očuvanju zdravlja građana, te sudjelovanja u volonterskim akcijama.  Plaketu je gradonačelnik dodijelio i poznatom trojcu, kreatorima u cijeloj Istri, a i šire, popularnog satiričnog novinskog priloga La Kost za koji su Plaketu dobili posthumno književnik Drago Orlić (preuzela kćer Ivona Orlić), novinar Goran Prodan i fotograf Vladimir Bugarin čije su kreacije u LaKosti nasmijavale generacije kroz desetljeća. U ime svih zahvalio je Goran Prodan duhovitim govorom kojim se dotaknuo svih trenutaka LaKosti sve od prvog izlaska 1983. godine.

Gradonačelnik je dodijelio i zahvalnice zaslužnim građanima, Zdenku Tomčiću za doprinos u znanosti i promociji imena Grada Poreča, zatim glavnoj medicinskoj sestri porečkog Doma zdravlja Ivanki Jotanović za dugogodišnji rad u zdravstvu, profesorici matematike Đurđici Bonaca za dugogodišnji rad u školi i sa mladima u SŠ Mate Balote, te Mariju Paljaru za dugogodišnji doprinos u razvoju sporta Poreča i Istre.

Svečanu sjednicu svojim su nastupima obogatili i višestruka nagrađivana učenica Umjetničke škole Poreč Eva Palman iz 4. razreda na flauti (mentorica učiteljica savjetnica Samanta Stell), koja je odsvirala kompoziciju „Zmaj“ Blaža Pucihara, te harmonikaški kvintet Umjetničke škole, učenici učiteljice Ane Šterpin Zagoranski – Vito Janko 4.razred, Lucia Janko  3.razred, Lena Pelaić  6.razred, Erik Petrović  4.razred i Leona Janko 6.razred koji su izveli skladbu Evgenija Derbenka: Harmonikaši sviraju jazz.

Prije svečane sjednice gradonačelnik, predstavnici Grada, udruga antifašista i branitelja, te prijateljskih gradova zajedno su položili vijence uz spomen-obilježje poginulim borcima u NOB-u pokraj gradske palače.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email