NEWS

Svečano predstavljanje knjige „Anton Štifanić Nini-Prekinute vizije“ u Istarskoj sabornici – knjiga o vizionaru istarskog i hrvatskog turizama okupila brojnu publiku

Promocija_Sabornica_01
19.06.2020. 18:36; ; Početna / Kultura / Svečano predstavljanje knjige „Anton Štifanić Nini-Prekinute vizije“ u Istarskoj sabornici – knjiga o vizionaru istarskog i hrvatskog turizama okupila brojnu publiku

Knjiga „Anton Štifanić Nini – Prekinute vizije“ autora Elija Velana danas je publici predstavljena na prigodnoj svečanosti u Istarskoj sabornici, gdje su se okupili brojni uzvanici, gosti, predstavnici velikih turističkih tvrtki, bivši i sadašnji turistički djelatnici, ravnatelji javnih ustanova i drugi predstavnici javnih i privatnih tvrtki. Bilo je to središnje predstavljanje ove nove publikacije, koja je, kada je krajem svibnja izašla vijest o njezinom tiskanju, odmah izazvala interes publike.

Knjiga je prvi sustavni prikaz životnog puta Antona Štifanića Ninija (1922. – 1979.), pionira porečkog turizma, pod čijim je vodstvom od 1957. do 1977. stvarana hotelijerska tvrtka Plava laguna, a njegove su ideje i rad ugrađeni u temelje turističke djelatnosti Poreča, Istre i Hrvatske. Članovi obitelji Antona Štifanića Ninija godinama su razmišljali o pisanju ovog životopisa te je sredinom prošle godine njegov sin Boris stupio u kontakt s rovinjskim novinarom i publicistom Elio Velanom, koji na kraju potpisuje ovu biografiju.

Stoga je na predstavljanju knjige o istoj govorio upravo Velan, zajedno sa Mirom Dodićem, bliskim Štifanićevim suradnikom s početka sedamdesetih godina, te Ivanom Kukurinom, umirovljenim istaknutim hrvatskim privrednim djelatnikom, koji je godinama radio uz bok Štifanića, dok je dobrodošlicu svima zaželio u ime domaćina, porečki gradonačelnik Loris Pešurić.

Među brojnom publikom bili su i Boris Štifanić i Vesna Štifanić Pajić, sin i kći Ninija Štifanića koji su pokrenuli cijeli ovaj projekt izdavanja knjige.

Govoreći o knjizi Velan je otkrio da je pred čitateljima plod višemjesečnog rada na dokumentima iz obiteljske arhive i prikupljanju svjedočanstava njegovih suradnika i suvremenika – članova kolektiva Plave Lagune, a sadržaj je obogaćen originalnim fotografijama i predgovorom s potpisom Ivana Kukurina.

-Ovo nije knjiga o povijesti porečkog turizma, već priča o čovjeku koji je snažno obilježio porečku poslijeratnu povijest. Nepobitna je činjenica da se povijest porečkog turizma ne može pisati bez Antona Ninija Štifanića. Podnaslov “Prekinute vizije” ima višeslojno značenje. S jedne strane nam govori da je izgradnja Plave lagune slijedila jasan program koji je sproveden čvrsto i dosljedno i da je ta vizija odredila većim djelom i razvoj cjelokupnog istarskog turizma. Plodovi te vizije su tu, dio su porečke i istarske zbilje, a od Ninijeve smrti prošla je 41 godina. S druge strane, podnaslov utvrđuje da je Štifanićev put politički prekinut u trenutku kada je Nini bio na vrhuncu radnog vijeka. Imao je 55 godina kada mu je politika uskratila podršku i natjerala da se povuče s kormila Plave lagune. Knjiga se ne obračunava s prošlim vremenima, ne procesuira ni režim ni ideologiju, već jednostavno utvrđuje, objasnio je Velan.

Miro Dodić, koji se danas nalazi na čelu Istarske kreditne banke Umag, rekao je kako je Anton Nini Štifanić vođenjem Plave lagune od njezinog početka pa do kraja sedamdesetih,  stvorio je turistički gigant kako po broju ležaja, tako i po izvanpansionskim uslugama u kojem su značajnu ulogu imale zabava i sport. On je bio vođa i vizionar razvoja turizma, jednom riječju izuzetno prirodno inteligentan i po današnjim koncepcijama vrsni menadžer. Njegov stil rada bio je da okuplja suradnike i da oni svaki u svojoj sferi djelovanja razmišljaju o predloženoj ideji vizije novog proizvoda, odnosno usluge u turizmu, dodao je.

– Knjiga je pitka i interesantna jer govori o čovjeku koji je bio interesantan, koji je imao viziju i ideje koje je znao ostvariti, stvarajući temelje turizma za Poreč i Poreštinu, Istru, čitavu Hrvatsku i tadašnju Jugoslaviju. Nije to samo priča o turizmu i jednoj popularnoj destinaciji. Anton Štifanić je u vremenima kad informacije, raznoliki mediji i društvene mreže nisu bile dostupne kao danas, a kreativnost je bila sve, sa svojim timom kreirao turistički Poreč kakav danas poznajemo i volimo. On nije samo gradio hotele i kampove, već je stvarao kadrove koji su kroz edukaciju i praksu značajno utjecali na kvalitetu turizma. Nažalost, nije imao priliku ostvariti sve što je mogao, ali je ostavio neizbrisiv trag u stvaranju Poreča – turističke metropole i na svemu mu tome hvala, rekao je gradonačelnik Peršurić.

U knjizi je između ostalog, autor je ukazao na Štifanićevu sklonost timskom radu, poštivanju mišljenja suradnika i svih radnika te poticanja povezivanje turizma s drugim granama lokalne privrede – poljoprivredom, ribarstvom i trgovinom. Istaknuo je da su mu se grad u kojem je stvarao i hrvatske turističke institucije odužili na dostojan način. Za doprinos razvoju Poreča i turizma odlikovan je ordenima rada i zasluga za narod tadašnje Jugoslavije, a dobitnik je i porečke nagrade “30. april”. Njegovo ime nose porečki lungomare i srednja turističko-ugostiteljska škola, kao i hrvatska godišnja nagrada za turističke djelatnike i za životno djelo u turizmu.

Uz autora i obitelj, u projektu je sudjelovao i Vladimir Bugarin, zadužen za oblikovanje. Nakladnik je tvrtka Boris&Co, tisak je povjeren zagrebačkoj Denoni, a naklada je tisuću primjeraka. Knjigu je moguće nabaviti po cijeni od sto kuna plus PDV, narudžbom putem telefona na broj 098254453 ili e-maila [email protected].

Sljedeće predstavljanje održat će se u Fuškulinu, rodnom mjestu Antona Štifanića, 24.06. 2020, u 19.30 sati.

foto: Vladimir Bugarin

Print Friendly, PDF & Email