NEWS

Svečano otvorena izložba studija Sonda u MSUI u Puli O moći kreativnosti

21092019_Objava_KMMijosek_VTorbica_SPoropat_JFiskus_MGolub
21.09.2019. 13:46; Učitavanja: 620; Početna / Kultura / Svečano otvorena izložba studija Sonda u MSUI u Puli O moći kreativnosti

Pod nazivom SONDA – O moći kreativnosti, sinoć je svečano otvorena izložba studija Sonda u Muzeju suvremene umjetnosti Istre (MSUI) u Puli.

Samoj večeri prethodila je vijest o nagradama koje je Sonda osvojila na 12. Weekend Media Festivalu u Rovinju. Gotovo paralelno sa samim otvorenjem, Sonda je odnijela nagradu na najbolji projekt u čitavoj BalCannesa 2019., zatim za Najbolji projekt prema ocjenama žirija predstavnika agencija te za Najbolji inozemni projekt. Sve za rad pod nazivom Art Directed by Nature. Podsjetimo, BalCannes reviju organiziraju Hrvatske udruge društava za tržišno komuniciranje (HURA) i Weekend Media Festival, s ciljem odabira 25 najboljih komunikacijskih projekata iz cijele regije.

Usporedno dakle sa samom dodjelom, s početkom u 19 sati mnogi okupljeni kreativci, ljubitelji dizajna i prijatelji slavili su u ugodnoj atmosferi uspjehe kreativne agencije iz Vižinade. Riječima podrške i punim entuzijazma iznosili su uspjehe te pozdravili okupljen skup oni koji su dobro upoznati s radovima Sonde. Tako se obratila Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica MSUI i kustosica izložbe, zatim Marko Golub, kustos izlozbe i autor teksta knjige O moći kreativnosti, koji je ujedno voditelj galerije Hrvatskog dizajnerskog društva, ali i likovni ktitičar i kritičar dizajna. U ime Istarske županije obratio se gospodin Vladimir Torbica, pročelnik za kulturu, a kao domaćini događaja i ove svečanosti publici te svima koji su ih tijekom petnaest godina podržali, zahvalili su se Jelena Fiškuš i Sean Poropat, kreativni direktori i suvlasnici Studia Sonda.

Izložba ali i knjiga O moći kreativnosti predstavljaju presjek 15-ogodišnjeg rada studija Sonda, najnagrađivanijeg kreativnog studija u čitavoj regiji (ex YU), a koji nije smještan u nekoj od metropola. Dobitnici su jednog od svega dva Canneska lava u Hrvatskoj – najveće svjetske nagrade za kreativnost uopće. Fenomen njihova rada proizlazi iz činjenice da se glavnina njihovih svjetskih priznanja dogodila upravo za male radove lokalnog karaktera (lokalne festivale, proizvode i turističku ponudu iz Istre).

Oni stvaraju i komercijalan dizajn koji se prodaje diljem svijeta, od Rusije, preko SAD-a, do Japana. Sondina priča započela je s jednim samoiniciranim projektom, a traje do danas, kada rade i stvaraju u kreativnom okruženju od 16 zaposlenih. Sonda je smještena u malom mjestu Vižinada, a planiraju krenuti s novim projektom Kreativnog Centra koji bi uskoro trebao zaživjeti također u Vižinadi.

Izložba u MSUI O moći kreativnosti prva je izložba Studia Sonda u rodnoj im Istri. Na njoj se može pogledati kako od snova stvoriti konkretan posao, od ideje komercijalan proizvod koji se prodaje diljem svijeta, a od malog mjesta u središtu Istre centar kreativnosti.

Izložba traje  do 31. listopada 2019. godine svakim danom, osim ponedjeljkom. Tijekom rujna od 10 do 21 sat, a u listopadu od 10 do 20 sati. Moguće je pogledati izložbu i uz stručno vodstvo samih kreativaca iz Sonde i to 12. listopada i 26. listopada u 12 sati.

Organizatori izložbe: Hrvatsko dizajnersko društvo i MSUI/MACI.

Kustosi: Ketrin Milićević Mijošek i Marko Golub.

Realizaciju izložbe podržali su: Upravni odjel za kulturu Istarske županije / Assessorato alla cultura della Regione Istrianai Grad Pula – Pola 

 

O Studiu Sonda

Studio Sonda nezavisan je kreativni studio, smješten u malom mjestu u središtu Istre, Vižinadi. Pobornici su ideje da dizajn i komunikacija moraju biti logični, iskreni i intuitivni. U inspirativnoj sredini s pogledom na zelene brežuljke, stvaraju globalno prepoznate projekte s područja dizajna I komunikacija. Mnogi od njih dobitnici su brojnih domaćih I međunarodnih priznanja poput: Cannes Lions, Red Dot Best of Bests, ADC gold, IF, World Star Packaging, LIA, Pentawards, Creativity Annual, I.D, Rebrand, Plus X award, Velika nagrada Hrvatskog dizajnerskog društva, AIGA, Golden Drum, Cannes Lions Shortlist, ICOGRADA itd. Članovi su strukovnih udruga HURA i HDD..

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email