Svakodnevno zaprimanje uzoraka mesa

02.12.2005. 00:00; ; Početna / Obavijesti / Svakodnevno zaprimanje uzoraka mesa

Jurić upozorava da je metoda pretrage na trihinelozu vrlo zahtjevna i kompleksna.

– Naša će ambulanta raditi isključivo preporučenu laboratorijsku metodu pretrage mesa umjetnom probavom, koja u načelu traje dva sata po ukupnom uzorku, koji se sastoji od dvadesetak uzoraka svinjskog mesa. Za tu metodu vlasnik mora donijeti dva uzorka od jedne svinje veličine 10-15 grama s prijelaza mišićnog dijela, na prijelazu na kojem se ošit veže za kralježnicu, veli Jurić. Upozorava da uzorke može donijeti samo punoljetna osoba, a uz svaki treba biti priložena i ušna markica. Ako je vlasnik nema ili ju je izgubio, novu će mu izdati samo u ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji kojoj vlasnik životinje pripada ili s kojom ima potpisan valjani ugovor, i to uz naknadu od 10,98 kuna.

Lani je za vrijeme svinjokolje porečka veterinarska ambulanta pregledala oko četiri tisuće uzoraka svinjskog mesa, većina kojih je zaprimljena vikendom. To je, veli direktor Jurić, produžilo dobivanje rezultata, zbog čega su neki vlasnici negodovali.

– Ako samo jednog dana zaprimimo 450 uzoraka mesa, logično je da rezultate analize ne možemo dobiti odmah. Zato savjetujem vlasnicima svinja kojima nije neophodno da kolju svinje vikendom neka to organiziraju tijekom tjedna. To će zasigurno olakšati rad veterinarskih službi i ubrzati dobivanje rezultata analize, preporučuje Branko Jurić.

V. Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email