NEWS

Sv. Martin u Vrsaru: tradicionalna fešta obogaćena duhom zajedništva

Trg 3
13.11.2023. 18:37; ; Početna / Lifestyle / Zabava / Sv. Martin u Vrsaru: tradicionalna fešta obogaćena duhom zajedništva

U organizaciji Općine Vrsar i Turističke zajednice Općine Vrsar, proteklog je vikenda u Vrsaru održana tradicionalna Fešta sv. Martina koja je kroz tri dana trajanja u ovom mjestu osigurala velik broj raznih aktivnosti, zabave, sportskih i gastronomskih sadržaja, što je i privuklo mnoštvo posjetitelja koji su s osmjesima na licima šetali ulicama Vrsara i otkrivali što su im sve organizatori pripremili. A zabave i sadržaja bilo je doslovno u svakom kutku.

Bogat je program počeo još u petak 10.11. koncertom učenika Umjetničke škole – PO Vrsar održanim u OŠ Vladimira Nazora u Vrsaru, a istoga je dana održan i turnir u briškuli koji je privukao čak 21 par iz cijele Istre, a neki su put Vrsara krenuli čak i s otoka Paga. Najboljima su se pokazali Karlo Vitasović i Zoran Mijatović iz Pule koji su odnijeli prvo mjesto, dok su se na drugom mjestu našli Tomislav Šantić i Angelo Aquilante iz Vrsara, a treće je mjesto pripalo ekipi u sastavu Matej Milohanović i Marko Legović iz Višnjana. Utješnu nagradu osvojili su Tonči Herak i Elvis Poropat iz Vrsara.

Središnji, subotnji dio fešte, počeo je već u jutarnjim satima svetom misom u župnoj crkvi svetog Martina, a odmah nakon mise koju je predvodio pater Đuro Hontić uslijedila je posebna svečanost ispred same crkve. Naime, u blizini ulaza u župnu crkvu ove je godine postavljena „Stopa svetog Martina“, čije je svečano otkrivanje upriličeno u subotu. Uz mnoštvo koje se tom prigodom okupilo kod crkve, javnosti je prezentirana stopa Sv. Martina, kao 28. takva stopa postavljena u Hrvatskoj. Svečano otkrivanje stope započelo je nastupom župnog zbora, nakon čega se prisutnima obratila Ines Sabotić, ravnateljica Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska. O značaju sv. Martina za Vrsar i simbolici ove stope govorio je župnik Lino Zohil, a zatim i dr. sc. Klara Trošt Lesić, direktorica TZ Općine Vrsar i Martina Deak, predsjednica Općinskog vijeća Općine Vrsar. Sveti Martin bio je poznato po svojoj dobroti i pomaganju drugima, a njegove stope obilježavaju kulturnu i povijesnu rutu koja povezuje sve gradove i mjesta s crkvama, katedralama i kapelama posvećenima sv. Martinu. Njih više od 200 postavljeno je u Europi, 27 u Hrvatskoj, a 28. na listi od subote je i Vrsar. Ovaj najstariji europski kulturni itinerer punog naziva „Sveti Martin iz Toursa, Europljanin, simbol dijeljenja, zajednička vrijednost“, proglašen je velikim kulturnim itinererom Vijeća Europe 2005. Ponosne na novi simbol mjesta i novu kulturno-turističku atrakciju, mještane i goste tom se je prigodom počastilo i prigodnim kolačima, među kojima su, naravno, bili i vrsaranski amareti.

Uživanje u lokalnim gastronomskim delicijama tu nije stalo, jer se program nastavio na glavnom trgu gdje su se tijekom čitavog dana nudila raznolika jela koja su marljivo pripremale vrsaranske udruge i ugostitelji. Od bakalara, kreativnih sendviča s pohanom srdelom, maneštre, kiselog kupusa i brojnih drugih zanimljivih jela pa do lokalnih vina – gastronomija Vrsara i ovom se prilikom prezentirala u najboljem ruhu, a sav je program bio praćen i nastupima brojnih glazbenih skupina koje su uveseljavale posjetitelje fešte tijekom cijele subote. Lokalne delicije, lokalni glazbenici, lokalni ugostitelji i udruge – u ovom se dijelu programa najbolje mogao osjetiti duh zajednice koja je tako na najbolji mogući način iskazala dobrodošlicu svojim gostima i pokazala što sve Vrsar ima za ponuditi, a dijeljenje hrane (i pozitivne energije) simboliziralo je i vrijednosti koje je prenosio sveti Martin, koji i predstavlja simbol dijeljenja. Dobra atmosfera vladala je i među našim najmlađima jer se tijekom cijeloga dana moglo uživati i u brojnim aktivnostima za djecu, a bilo je tu dječjih predstava, nastupa mađioničara, face-paintinga, plesa, društvenih igara i još mnogo toga. Oni koji su željeli razgledati Vrsar, mogli su to učiniti na zabavan i interaktivan način uz popularnu turu „Casanova Tour“ u izvedbi Istra Inspirita, a aktivnostima ni tu nije bilo kraja, jer su tijekom popodneva održani brojni sportsko-rekreativni programi poput biciklijade, nordijskog hodanja, automobilističkog natjecanja „3. Nagrada Skok racing 2023.“.

Održan je i tradicionalni međunarodni stolnoteniski turnir „Martinje Vrsar 2023.“ u organizaciji Stolnoteniskog kluba „Vrsar“ i to u svom 20. izdanju, na kojemu je sudjelovalo preko 50 sudionika iz Italije, Srbije, Slovenije i Hrvatske., a ostvareni su sljedeći rezultati:

  • SENIORKE: 1. Ana Lukež (HRV), 2. Petra Smolej (SLO), 3. Šida Smotlak (SLO) i 3. Mirta Zekanović (HRV)
  • SENIORI: 1. Ivan Jardas, 2. Leon Španić, 3. Jan Grujović i Mateo Kašner – svi iz Hrvatske
  • Kategorija 40+: 1. Alex Poropat (SLO), 2. Kristijan Lukež, 3. Zvonko Brizić i Dean Kraljić (HRV)
  • Kategorija 50+: 1. Paolo Pisani (IT) , 2. Flavio Aresca (IT), 3. Peter Gregorić (SLO) i Jovica Gostojić (HRV)

Nešto kasnije održan je i turnir u pikadu u organizaciji Pikado kluba Vrsar, a najboljima su se pokazali:

  • Kategorija cricket: 1. Damir Miletić, 2. Mario Gobo, 3. Krušnjar Alen
  • Kategorija parovi: Mario Gobo i Elvir Hajdaraj, 2. Luka Matošović i Davide Bosich, 3. Mirjan Černeka i Raffaele
  • Kategorija pojedinačno: 1. Elvir Hajdaraj, 2. Mario Gobo, 3. Josip Vrbić

Osim u sportovima, natjecalo se i u znanju, Naime, u prostorima Zajednice Talijana u sklopu zabavnog dijela programa održan je zanimljiv pub kviz koji je privukao kvizaše željne dobre zabave, i to čak 9 ekipa iz Vrsara, Poreča, Rovinja i drugih mjesta u Istri. Uz dobru kapljicu, bilo je lakše odgovarati na 80 pitanja iz općeg znanja, a nakon više od tri sata najboljom ekipom pokazala se ona iz Rovinja koja se u Vrsaru predstavila pod nazivom „Smrt turizmu, sloboda narodu“. Drugo je mjesto pripalo porečkoj ekipi „Tecno Megatron“, a treće domaćoj ekipi „Bolje nismo mogli“. Iako nisu ušle među prve tri, i ostale su ekipe pokazale zavidno znanje pa ovim putem čestitamo i ekipama:: „M&B“, „Tim Raketa 1950“, pa „Četverac bez kormila“, uvijek slasne „Sarme“, „Deathstar Rapunzels“ i „Karamali“.

Posebno atraktivnim pokazalo se natjecanje u pripremanju istarske supe, koje je bilo pravi spoj tradicije, gastronomije, dobrog vina (koje se obično veže uz proslave Martinja) i odlične zabave. Najboljim znalcima u pripremanju istarske supe pokazala se ekipa „Isti, piti i okolo hoditi“ u čijem su sastavu bili Dalibor i Igor Macan, Klaudio Knapić i Igor Franković. Drugo je mjesto pripalo Pavici i Dragu, a treće su mjesto zauzeli Veseli Slovenci.

Uz brojna zabavna, kulturna, gastronomska i sportska događanja Vrsar je ovoga vikenda živio punim plućima, a stanovnici Vrsara i njihovi mnogobrojni gosti na Fešti svetog Martina, koja je zasjala novim sjajem, mogli su uistinu pronaći sadržaja po svačijem guštu. Svaki je kutak grada bio ispunjen događanjima, na oduševljenje svih posjetitelja koji su Martinje imali priliku doživjeti na jedan drugačiji način, uz obilje sadržaja koji su kreirani zajedničkim trudom i radom čitave zajednice, brojnih udruga i pojedinaca, čime Vrsar nastavlja svoj dobro utkan put ka održivoj i društveno-odgovornoj turističkoj destinaciji.

Print Friendly, PDF & Email