NEWS

Sv. Lovreč: Općina će tražiti da joj ostane dio Lima

12.08.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Sv. Lovreč: Općina će tražiti da joj ostane dio Lima

Milan Žužić, vijećnik SDP-a, kritizirao je vladajući IDS jer su po njemu trebali reagirati ranije da ne bi došlo do gubitka značajnog dijela teritorija. Nezavisnog vijećnika Branka Glavaša zanimalo je gubi li Općina tom odlukom i Limski kanal, odnosno hoće li se pri razgraničavanju teritorija između dviju općina voditi računa i o tome da se stanovnici s područja Lima oduvijek pokapaju u Svetom Lovreču te da su vlasnici zemljišta na tom području većinom ljudi iz sela Krunčići (koje oduvijek pripada Svetom Lovreču)… ili će se, pak, cijela katastarska općina Limski kanal jednostavno pripojiti vrsarskoj općini. Predsjednik Vijeća Mario Laković potvrdio je sumnju da će se čitava k. o. pripojiti drugoj općini.

– Granice između katastarskih općina ne pokazuju realno stanje na terenu. Žalit ćemo se nadležnim tijelima i tražiti da se dio katastarske općine Lim ne izdvoji, rekao je načelnik Zgrablić.

Glavaš se pak obratio vijećnicima s područja Dolinštine. Zanimalo ga je jesu li znali za inicijative o izdvajanju ili im je ta odluka nametnuta, na što je predsjednik Vijeća rekao da se znalo jer su saborski zastupnici isti prijedlog razmatrali i prošle godine, ali mu nisu dali »zeleno svjetlo«. Neizravno je Glavaš odgovor dobio od SDP-ovog vijećnika Marjana Vasića koji se zahvalio Općini Sveti Lovreč na svemu učinjenom za dobrobit mještana Dolinštine te je dodao da je želja većine tamošnjih građana, i njegova osobno, još od 1993., da se vrate vrsarskoj općini kojoj oduvijek gravitiraju i kojoj su dotad pripadali. Naime, 97 posto građana Dolinštine je potpisalo peticiju kojom traže izdvojenje iz Općine Sveti Lovreč.

Vijećnik Žužić je pak rekao da se iz izjave načelnika Zgrablića za naš list, objavljene 2. kolovoza ove godine, dalo zaključiti da je Prostorni plan dobio negativno mišljenje Ministarstva kulture odnosno pulskog Konzervatorskog odjela još 2002., pa mu nije jasno kako je načelnik 2003. mogao uvjeravati vijećnike da je sve u redu iako se iz resornog ministarstva nisu očitovali. Načelnik je rekao da su im iz Konzervatorskog odjela 2002. postavili uvjete za poslovnu zonu na ulazu u mjesto s porečke strane, koje su i ispoštovali, te godinu dana kasnije Prostorni plan »stavili na snagu« smatrajući da to što im iz Ministarstva kulture nisu poslali svoje mišljenje znači da je ono pozitivno. Zgrablić je vijećnike obavijestio o tome da je u utorak u Svetom Lovreču bio Jasen Mesić, ravnatelj Uprave za kulturnu baštinu pri nadležnom ministarstvu, s kojim je postignut dogovor te će za desetak dana konzervatori, a time i Ministarstvo, dati suglasnost za Prostorni plan, izuzev sporne zone na ulazu u mjesto. Naime, suglasnost za tu zonu dobit će nakon što ispoštuju određene uvjete, o kojima načelnik, kako kaže, u ovom trenutku ne želi govoriti.

D.Bn. Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email