NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Sv.Lovreč: Nedoumice o Prostornom planu i proračunu

03.05.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Sv.Lovreč: Nedoumice o Prostornom planu i proračunu

Zašto više od četiri mjeseca nije sazvana radna sjednica lovrečkog vijeća, čime su prekoračeni svi zakonski i statutarni rokovi, upitao je Milan Žužić (SDP) predsjedavajućeg Maria Lakovića (IDS) na aktualnom satu, Laković je kao razlog naveo kontinuirane dileme o pripajanju Dolinštine Vrsaru te prestanak mandata vjećnicima s toga područja. Nezadovoljan odgovorom, Žužić je odvratio da »propisi ne poznaju kategoriju dileme«. Isti je vijećnik zapitao ima li Lovreč uopće važeći proračun, budući da je »donesen glasovima ljudi koji nisu imali mandat da glasuju«, te jesu li uopće valjane odluke donesene nakon srpnja prošle godine. Tada je stupanjem na snagu novog zakona Dolinština pripojena Vrsaru, a status sutlovrečkih vijećnika s tog područja ostao nejasan (op. a.). Načelnik Branko Zgrablić odgovorio je da su sve općinske odluke i akti zakonski utemeljeni. Žužić je zatražio izvješće o radu Poglavarstva u protekloj godini, na podnošenje kojeg obvezuje i općinski statut, te mu je obećan pisani odgovor.

– Niz radova kod osnovne škole (novi zidić, nogostup i proširenje ceste) te asfaltiranje rukometnog igrališta stajat će ukupno 360 tisuća kuna, iako su natječaji raspisivani odvojeno, odgovorio je Zgrablić na pitanje Silvana Babića (IDS). Otklonio je Žužićevu sumnju da se zbog blokade Prostornog plana i nemogućnosti ishođenja građevinskih dozvola nogostup gradi bespravno te naveo da Općina ima sve potrebne dokumente, jer za nogostup građevinska dozvola nije bila ni potrebna.

Adriano Prekalj (IDS) pitao je teče li prema planu adaptacija buduće galerije Placa. Naime, na mjestu donedavno kamenog zida ciglom je podignut novi te se posumnjalo je li takav zahvat primjeren u starogradskoj jezgri i jesu li ga uopće odobrili konzervatori. Povrh svega, Žužić je upozorio da je stari kamen netragom nestao te žustrim tonom dobacio načelniku da utvrdi što se s kamenom građom dogodilo. Zgrablić je odgovorio da zbog izmjena »U hodu« radovi kasne petnaestak dana, a za kompletan nadzor adaptacije on sam nije ni stručan ni zadužen, već su to Kostrenčić i Krebel arhitekti te će se o svemu više znati kad podnesu izvještaj.

Na što skoriju obnovu ceste Selina – Lovreč, mjestimice posve razrovane, apelirali su Silvano Babić i nezavisni Edo Matošević. Načelnik ih je izvijestio da će ovog ljeta kilometar prometnice sanirati Kamen Pazin, čiji su kamioni glavni krivci za njeno loše stanje.

Internetska blokada

Nezavisna vijećnica Sanja Matošević upitala je što Općina poduzima da bi se omogućilo priključivanje na ADSL, bržu internetsku vezu, koja je tim potrebnija što je lokalna pošta otvorena samo do deset sati ujutro, a u mjestu nema bankomata. Brža veza olakšala bi financijske transakcije putem interneta i ublažila svojevrsnu komunikacijsku blokadu. Zgrablić je odvratio da mnogobrojni upiti, peticije i pozivi T-Comu nisu urodili plodom. Neki su vijećnici ironično komentirali da je postojeća internetska veza dobra – ako dovoljno dugo čekaš.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email