NEWS

Sv.Lovreč: Kanalizacija glavni projekt

08.12.2007. 00:00; ; Početna / Novosti / Okolne općine / Sv.Lovreč: Kanalizacija glavni projekt

U njegovom su slaganju sudjelovali Poglavarstvo i nekoliko odbora, u kojima je zastupljena i opozicija, pa je i oporbena vijećnica Sanja Matošević ocijenila konačni prijedlog kvalitetnim, istaknuvši da se nastojalo zadovoljiti potrebe svih proračunskih korisnika. Četiri milijuna kuna za izgradnju javne kanalizacije glavna je značajka lovrečkog budžeta za 2008. godinu – na ovu investiciju trebalo bi otpasti više od 40 posto svih planiranih sredstava.

Riječ je o golemom projektu koji teče u fazama, koordinira ga porečki komunalac Usluga, a ukupan iznos Općina planira namaknuti iz raznih izvora. Dva i pol milijuna očekuju iz županijskog proračuna, prodaja općinskih nekretnina trebala bi donijeti dodatnih 650 tisuća, a tristotinjak tisuća kuna je kao sredstva solidarnosti obećao susjedni Poreč. Ostatak iznosa osigurat će se u idućoj godini od izvornih općinskih prihoda, ali i učešćem građana od sedam tisuća kuna po priključku.

Prihvaćen je amandman Simona Matoševića (IDS) da se već iduće godine uredi autobusna čekaonica u Krunčićima, koja je najviše potrebna tamošnjim školarcima. Trideset tisuća kuna za njenu sanaciju preusmjereno je iz sredstava predviđenih za asfaltiranje. Planira se i proširenje lovrečkog groblja te je za otkup zemljišta u idućoj godini osigurano sto tisuća kuna. Talijanska regija Veneto platit će za obnovu orgulja u crkvi sv. Martina više od tristo tisuća kuna.

Vijećnici su izglasali program raspolaganja nekretninama u idućoj godini te podržali inicijativu za osnivanje zajedničkog odjela s Porečom i okolnim općinama, koji bi izdavao lokacijske dozvole i ostale akte vezane za gradnju.

Jednoglasno su usvojeni i svi dokumenti koji prate proračun, među njima i projekcije za naredne dvije godine. Prema sadašnjim bi izračunima i predviđanjima proračun u 2009. i 2010. ostao pri brojci od oko devet milijuna.

M.Dodić, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email