NEWS

Susret hrvatskih i slovenskih zborova obilježit će gotovo pola stoljeća slavljenja istarske pjesme – 47. Naš kanat je lip u Poreču

kanat-najava
28.05.2019. 10:35; ; Početna / Kultura / Susret hrvatskih i slovenskih zborova obilježit će gotovo pola stoljeća slavljenja istarske pjesme – 47. Naš kanat je lip u Poreču

Koncertna sezona Pučkog otvorenog učilišta Poreč započinje tradicionalnim Susretom zborova Naš kanat je lip, koji će se održati u petak, 31. svibnja i subotu, 1. lipnja. Oba će dana zborovi svoj raspjevani susret započeti na Trgu slobode u 19.30 uz zajedničko pjevanje zavičajne himne Krasna zemljo, Istro mila. Tomu slijedi svečano otvorenje i koncert zborova u Istarskoj sabornici od 20 sati.

Susret već desetljećima čuva i promovira jedno od najvrjednijih i UNESCO-om zaštićenih istarskih nematerijalnih blaga – istarsku glazbenu ljestvicu. Nazvan po skladbi Ivana Matetića Ronjgova, Kanat je osnovan 1972. godine te okuplja zborove i skladatelje kojima su istarska glazbena ljestvica i čakavska riječ temelj stvaralaštva. Kanat već gotovo pola stoljeća okuplja i odgaja zaljubljenike u istarsko glazbeno stvaralaštvo. Potiče na daljnje bavljenje i eksperimentiranje osebujnom istarskom ljestvicom, što ujedno pobuđuje interes skladatelja diljem svijeta te za njih predstavlja poseban izazov. Osim poznatih skladbi, zborovi svake godine  uvode i praizvedbe. Uz Susret se tiska i promovira prigodna zbirka skladbi koja ostaje u trajnom naslijeđu manifestacije, dok Poreč odzvanja zvukom i ugođajem zborske pjesme te podsjeća na važnost čuvanja i razvijanja tradicije u suvremenom okruženju. Dugovječnost ove manifestacije izvrstan je pokazatelj snage i značaja istarskog melosa, a entuzijazam zborova, njihovih dirigenata i skladatelja svake godine ispunjava Istarsku sabornicu zvukovima ove regije, jedinstvenima u svijetu.

Organizatori manifestacije su Pučko otvoreno učilište Poreč i Katedra čakavskog sabora iz Poreča. Susret se organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije i Grada Poreča-Parenzo, a sponzor je Hrvatsko društvo skladatelja iz Zagreba.

Print Friendly, PDF & Email