NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Suradnja STUH-a i SUT-a: uspješno zapošljavanje stranih radnika u sezoni – dobrobit kako za radnike, tako i za poslodavce

Valamar Riviera_zaposlenici_3
19.09.2022. 10:25; ; Početna / Gospodarstvo / Suradnja STUH-a i SUT-a: uspješno zapošljavanje stranih radnika u sezoni – dobrobit kako za radnike, tako i za poslodavce

Neizbježna činjenica koja nas prati već neko vrijeme u sektoru turizma i ugostiteljstva, nažalost, nameće se sve izraženiji nedostatak radne snage i neminovnost njezina angažiranja iz stranih zemalja, posebice iz tzv. trećih zemalja, a ti radnici vrlo često nisu upoznati niti s elementarnim radničkim pravima u Republici Hrvatskoj, što ih čini potencijalno najranjivijom kategorijom radnika. Neki od tih radnika pronašli su svoje radno mjesto u Valamar Rivieri d.d.

Zahvaljujući pripadnosti Sindikata turizma i usluga Hrvatske najbrojnijoj reprezentativnoj sindikalnoj središnjici u Republici Hrvatskoj – Savezu samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), koja gaji suradnju s makedonskom Konfederacijom slobodnih sindikata Makedonije (KSS), na inicijativu makedonske središnjice od ove godine Sindikat turizma i usluga Hrvatske (STUH) i makedonski Sindikat ugostiteljstva i turizma (SUT) ostvarili su vrlo blisku i usku suradnju, pa su zajedno s poslodavcima vodećih hotelskih kuća u Republici Hrvatskoj, dogovorili kako će zajednički pomagati potencijalnim sezonskim radnicima iz Makedonije na radu u Hrvatskoj, na način da će radnicima članovima STUH-a i SUT-a pomoći pri pronalasku radnog mjesta kod onih poslodavaca koji sa STUH-om imaju potpisan kolektivni ugovor i kod kojih se poštuju radnička prava, jer će upravo kod tih poslodavaca STUH makedonskim sezonskim radnicima, ali i svim ostalim radnicima, moći jamčiti sigurnost radnog mjesta, pristojne uvjete rada i poštivanje prava koja proizlaze iz Zakona o radu i kolektivnih ugovora, kao i pružiti pravnu pomoć u slučaju kršenja nekog od njih, što znači da u svakom trenutku mogu dobiti besplatan pravni savjet ili im se može pružiti besplatna pravna pomoć.

Također, s ciljem angažiranja kvalitetne radne snage, radnika koji posjeduju određene kvalitete i radne sposobnosti makedonske su kolege intervjuirali zainteresirane kandidate za rad, prije nego bi ih preporučili hotelskim poduzećima u Republici Hrvatskoj, kako bi im osigurali kandidate s određenim znanjima i iskustvom, što se pokazalo iznimno važnim, s obzirom da na radnike koji su na preporuku STUH-a došli i zaposlili se u određenom društvu zaista nije bilo primjedbi, što je kod nekih već sada rezultiralo ponudom za rad i u zimskim mjesecima, a nekima i ponudom za rad i sljedeće sezone.

Makedonski kolege su prošle zime putem medija i raznih drugih kanala komuniciranja informirali svoje članove u Makedoniji o ovoj suradnji, ali i ostale građane, stoga vjerujemo da će ovakav vid suradnje i ubuduće polučiti dobre rezultate.

Neki od tih radnika vraćaju se na rad u Hrvatsku s određenim iskustvima, često i negativnim, uglavnom stečenim radom u malim, pojedinačnim ugostiteljskim objektima gdje im se obećaju „brda i doline“, veća primanja od onih u velikim hotelskim poduzećima, a na kraju, vrlo često, radnici bivaju izigrani i ne dobiju ni približno od onog inicijalno obećanog. Stoga možemo sa sigurnošću reći da se ovakav vid suradnje pokazao dobrim i za radnike i za poslodavce.

S jedne strane, radnike se upućuje kod poslodavaca koji imaju otvoren socijalni dijalog, kolektivni ugovor koji se poštuje, dok se s druge strane poslodavcima pomaže u pronalaženju radnika.  

Predstavnici SUT-a, predsjednik Robert Mitrovski i dopredsjednik Saško Papulev, zajedno s predstavnicima STUH-a obišli su makedonske radnike na radu u poduzećima u Istarskoj županiji, između ostalih i makedonske radnike u Valamar Rivieri d.d.. Temeljem razgovora s radnicima možemo slobodno reći da su ti radnici zadovoljni radom u Valamar Rivieri d.d., prvenstveno mislimo na dogovorene uvjete rada koji su onakvi kakvi su dogovoreni prilikom zapošljavanja.

Ova suradnja makedonskog i hrvatskog sindikata čije je djelovanje strogo vezano i specijalizirano za sektor turizma i ugostiteljstva, na samom je začetku, a  s obzirom na pozitivne reakcije s terena dogovorena je i buduća intenzivnija suradnja. Sve vrline dobre suradnje pokazale su se i na primjeru gospođe  Gordane Paneve kojoj je brzom i dobrom koordinacijom  i intervencijom radnih kolega i hitne pomoći doslovno spašen život. Gospođa je hitno operirana u OB Pula, a njezin je oporavak olakšan  brigom STUH-ovog sindikalnog povjerenika Valtera Knapića i drugih kolega. Gospođa ima samo riječi hvale i zasigurno će se vratiti na rad u Valamar Rivieru d.d. i svojim makedonskim kolegama preporučiti sve prednosti ovog vida suradnje.

Naravno, prostora za boljitak ima, posebice u vidu primanja, uvjeta rada, prehrane, a ta se poboljšanja ne  odnose samo na radnike koji se nalaze na smještaju i prehrani kod poslodavca, već i na  pitanja od interesa svih zaposlenih u Valamar Rivieri d.d., za što je STUH već i uputio inicijativu s konkretiziranim traženjima i prijedlozima koja predstavljaju želje i prijedloge radnika s terena, a odnose se na za sve zaposlenike Valamar Riviere d.d.  i Imperial Riviere d.d.

 

Roberto Erman

regionalni povjerenik STUH

Print Friendly, PDF & Email