NEWS
Best of Poreč

Suha trava i šetalište u mraku

22.07.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Suha trava i šetalište u mraku
19006062005011.jpg

POREČ – Zašto je dio Šetališta Antona Štifanića pokraj gradske plaže u mraku, a travnjak za koji je prije tri godine postavljeno automatsko zalijevanje gotovo potpuno suh? Odgovore smo dobili od Slavka Sinožića iz gradskog komunalnog odjela.

S javnom rasvjetom u manje frekventnim dijelovima grada stalno je isti problem – bahati pojedinci iživljavanju se demoliranjem lampiona i žarulja.

– Na tom potezu stalno se devastira komunalna oprema, a počinitelji su najvjerojatnije mladi koji se u jutarnjim satima vraćaju iz diskokluba, odnosno iz objekta »Colonije« iznad plaže. Prije petnaestak dana izbrojili smo 13 razbijenih rasvjetnih tijela u nizu, kaže Sinožić.

Automatsko je zalijevanje pak isključeno jer ga razbijaju automobili kojima posjetitelji dolaze u »Coloniju«, kao i vozila opskrbe. Vozači se ne obaziru na činjenicu da kotačima uništavaju prskalice sustava za zalijevanje.

– Nakon slamanja prskalice može isteći i po 50-ak kubika vode. Štete su ogromne i dosad smo potrošili 60-ak tisuća kuna na popravke. Stoga je konačno donesena odluka da se sustav isključi, kaže Sinožić.

Automatsko zalijevanje trave iznad kupališta nije se činilo baš racionalnom odlukom, ali investiciju je pokrila Turistička zajednica, a u komunalnom odjelu su je opravdali činjenicom da kiša odnosi prevelike količine tla s tog mjesta pa korijenje borova ostaje na površini. Stoga je postavljen sustav za zalijevanje i posijana trava, koja sprječava eroziju. Prije tri godine za taj je sustav, u sklopu uređenja Gradskog kupališta, TZ izdvojio 156.648 kuna. Hoće li i kada ponovno funkcionirati, nitko zasad ne zna.

– S. Matejčić, 22.7.2005. –

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani