NEWS

Street Art Festival, Jazz u Lapidariju, Annale…. ovaj tjedan u Poreču

poup-zgrada2
16.08.2021. 13:28; ; Početna / Kultura / Street Art Festival, Jazz u Lapidariju, Annale…. ovaj tjedan u Poreču

Glazbeno-scenska djelatnost

  1. Jazz u lapidariju

srijeda, 18. kolovoza u 21 sat

Levačić/Šestak/Pavić Trio (HRV)
Kruno Levačić, bubnjevi / drums
Zvonimir Šestak, kontrabas / double bass
Filip Pavić, gitara / guitar

Svake srijede tijekom srpnja i kolovoza Poreč uživa u vrhunskim džez-koncertima u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine koji ni ove godine neće razočarati svojim raznolikim i uvijek atraktivnim programom. Jazz u lapidariju još od 1996. svake godine nudi bogatu paletu izričaja iz cijeloga svijeta, a raznolikost i kvaliteta programa porečkog džez-festivala osigurava razigrano glazbeno ljeto u gradu. 

Svi koncerti počinju u 21 sat u lapidariju Zavičajnog muzeja Poreštine.

Ulaz je besplatan.

  1. Street Art Poreč

Porečki festival ulične umjetnosti, 21. Street Art Poreč, i ove godine okuplja istarske umjetnike i izvođače koji će od 16. do 21. kolovoza 2021. donijeti dašak umjetnosti, i poput rijeke što neprestano teče, proteći kroz porečke ulice i trgove, na užitak svim šetačima i usputnim prolaznicima. Oni su umjetnici – prolaznici, izvedbe će biti beskontaktne, u kretanju. Umjetnici će se isticati ili svojim kostimima, scenskim pokretom/nepokretom ili zvučnom kulisom, u ostalome se ponašaju kao prolaznici. Festival je koncipiran dinamički, kao svakodnevni poklon iznenađenja gradu i ljudima, te će se, u skladu s time, nastupi izvođača objavljivati na dnevnoj bazi, bez određene lokacije. Programski sadržaj prilagođen je trenutačnoj epidemiološkoj situaciji, a festival je ujedno i podsjetnik da je kultura i dalje tu, trajna, nepokoriva i prilagodljiva.

“Bez okupljanja, molim!”

Na nekoliko lokacija u porečkoj staroj gradskoj jezgri razni umjetnici i performeri svakodnevno će, u pokretu, nastupati ili izlagati svoje radove od 20 do 22 sata, stopljeni sa svakodnevnom gradskom vrevom. Programski sadržaj tog dana najavljivat će se u jutarnjim satima na dan izvedbe.

Građane, prolaznike i posjetitelje pozivamo da se angažiraju i pokušaju pronaći gdje se to nalaze naši umjetnici – prolaznici.

Kino Roxy

Projekcije se održavaju na otvorenome (terasa bara Roxy). U slučaju kiše projekcije će se održati u unutarnjem kinu.

U utorak, 17.8.2021. u 20:30 sati  
TRST, JUGOSLAVIJA

IZVORNO IME: Trieste, Yugoslavia
REDATELJ: Alessio Bozzer
ŽANR: Dokumentarni
TRAJANJE FILMA: 62 min

SADRŽAJ FILMA: Sredinom pedesetih godina, Piazza Ponterosso u središtu Trsta postala je mit i omiljena šoping destinacija svakog građanina Jugoslavije. Tijekom sedamdesetih i osamdesetih, predmet koji je simbolizirao ovaj mit bile su plave traperice. Tih su godina milijuni Slavena putovali u Trst jednom ili dvaput godišnje, međutim, rat na Balkanu sve je prekinuo. Ovaj film predstavlja mozaik sjajne arhive i duhovitih priča i svjedočanstava s obje strane granice, pokušavajući se prisjetiti tih slavnih vremena. 

U četvrtak, 19.8.2021. u 20:30 sati
BOHEMIAN RAPSODY

IZVORNO IME: Bohemian Rhapsody

REDATELJ: Bryan Singer 
ŽANR: Biografija, drama, glazbeni
ULOGE: Rami Malek, Joseph Mazzello, Aidan Gillen
TRAJANJE FILMA: 134 min 

SADRŽAJ FILMA: BOHEMIAN RHAPSODY je priča o ljubavi, boli, prihvaćanju i da, sjajnoj glazbi. Slavljenje Freddijeva talenta i legendarnog rock benda, koji je svojom glazbom i osjećajem za avanturu i specifičnim nastupima prekršio sva pravila tadašnje scene. Pjevačku legendu glumi Rami Malek, američki glumac egipatskog podrijetla koji nevjerojatno sliči Freddieju. Gwilym Lee igra ulogu gitarista Briana Maya, Ben Hardy je u ulozi bubnjara Rogera Taylora, a Joseph Mazzello nastupa kao basist John Deacon. Mary Austin, ženu za koju je Freddie tvrdio da je ljubav njegovog života igra Lucy Boynton, a u filmu se pojavljuje i Mike Myers.

 

Kino

U petak, 20.8.2021. u 18 sati i u subotu, 21.8.2021. u 18 sati
PSIĆI U OPHODNJI: FILM – sinkronizirano

IZVORNO IME: Paw Patrol: The Movie

REDATELJ: Cal Brunker 
ŽANR: animirani
TRAJANJE FILMA: 88 min  

SADRŽAJ FILMA: Psići prvi put napuštaju Adventure Bay – uvodeći nas u novi svijet Adventure Cityja. Kad psići saznaju da je Humdinger postao gradonačelnik prometne metropole, kreću u akciju kako bi spasili grad od njegove sebičnosti. Uz nove lokacije, smiješne, nove likove, ludu akciju, ova poznata CG animacija je savršen film za zajedničko uživanje najmlađih, ali i cijele obitelji.

U petak, 20.8.2021. u 20 sati i u subotu, 21.8.2021. u 20 sati
ODRED OTPISANIH: NOVA MISIJA
– kat15

IZVORNO IME: The Suicide Squad

REDATELJ: James Gunn  
ŽANR: akcija, avantura
ULOGE: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Joel Kinnaman
TRAJANJE FILMA: 132 min 

SADRŽAJ FILMA: Dobrodošli u pakao – a.k.a. Belle Reve, zatvor s najvišom stopom smrtnosti u SAD-u. Gdje se drže najgori super-negativci koji će učiniti sve da izađu – čak i pridružiti se supertajnoj, super-mračnoj misiji. Današnji tko preživi pričat će zadatak je okupiti Bloodsporta, Peacemakera, Captaina Boomeranga, Ratcatchera 2, Savanta, King Sharka, Blackguarda, Javelin i svima omiljenu Harley Quinna, naoružati ih i baciti (doslovno) na udaljeni, neprijateljski otok Corto Maltese. Kao i do sada, jedan njihov pogrešan potez i mrtvi su (bilo od ruku svojih protivnika, suigrača ili Waller).

Rezervacija i kupnja ulaznica moguća je na blagajni Učilišta ili preko internetskog rezervacijskog sustava: www.rezervacije-poup.hr.

 

Likovna djelatnost

CRTEŽI / BOJAN ŠUMONJA

samostalna izložba  

Mala galerija, Narodni trg 1
otvaranje izložbe u četvrtak, 19. kolovoza u 21 sat
trajanje izložbe: 19.08. 2021. – 28.08.2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10 – 12 i 18 – 22 sati
nedjeljom i državnim blagdanima zatvoreno

“Crteži, od kojih je dio predstavljen na ovoj izložbi nastali su 2020. godine. Zanimljivo je da nisu nastali u mom studiju u centru Pule, već na kuhinjskom stolu u našem stanu na Palacinama. Na neki način njihov nastanak iniciran je sintagmom ”Ostanimo doma» uslijed pojave prvog vala Covida 19.

Radi se o ciklusu od 40-ak crteža suhim pastelama na papiru od kojih su na dvadesetak uprizoreni podmorski pejsaži u kojima se dešavaju susreti čovjeka i stanovnika morskih dubina. S jedne su strane morske dubine sinonim za sigurna mjesta na kojima možemo prkositi zemaljskim prijetnjama i na kojima se u dimenziji tišine i kontemplacije možemo  približiti suštini. S druge strane u tim trenucima kada nismo u našoj kopnenoj dimenziji, kada nam je život u opasnosti, možda možemo ostvariti bolju vezu sa esencijalnim u sebi, sa svojim vodičem koji zna kako svakoga od nas učiniti najboljom verzijom sebe.

Ovi radovi zamišljeni su kao uvod u nezagađeni prostor tišine  nudeći taj prostor kao prostor nove univerzalnosti i kontemplacije.” Bojan Šumonja

Bojan Šumonja  rođen je u Puli 29.10.1960. Završio je srednju umjetničku školu u Puli te diplomirao na  Accademia di Belle Arti di Venezia, odjel skulpture, u klasi prof. Tramontina 1984. Godine. Jedan je od osnivača Hrvatskog Društva likovnih Umjetnika Istre. Član je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU) od 1987. Bio je član vijeća za vizuelnu umjetnost grada Pule,   Istarske Županije i vijeća za vizuelnu umjetnost pri Ministarstvu kulture RH. Jedan je od autora Istarske kulturne strategije.  Član je HDLU Istre (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Istre) i Umjetničke organizacije ROBOT, Pula te umjetnički direktor galerije Poola u Puli. Izlagao na preko 200 skupnih i 100-tinjak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu.

Predstavljao Hrvatsku na mnogobrojnim međunarodnim projektima i izložbama.

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja za svoj umjetnički rad. 2007 u izdanju  HDLU-a Istre izlazi monografija o umjetnikovom radu čiji tekst potpisuje Igor Zidić.

Radovi mu se nalaze u stalnom postavu Moderne galerije Zagreb, u fundusu Muzeja moderne i suvremene umjetnosti Rijeka, Zavičajnog Muzeja grada Rovinja, Obalnih Galerija u Piranu, te u mnogobrojnim područnim gradskim i privatnim zbirkama. Živi i radi u Puli.

 

U Istarskoj sabornici otvoren je 61. Annale naziva Bogu krasti dane.

Obala Matka Laginje 2
trajanje izložbe: do 12. 9. 2021.
radno vrijeme: 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00
umjetnici: Meriç Algün, Pasko Burđelez & Nastasja Špilj, Iva Ćurić, Igor Eškinja, Gorgona, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Toni Meštrović, Bojan Mucko, Nadija Mustapić, Ivana Pegan Baće, Goran Petercol

dizajn: Ana Tomić i Marino Krstačić-Furić

Izložba Bogu krasti dane propituje učinak birokracije na pojedinca i kritizira bezličnost birokratskog aparata. Radovi jedanaestero umjetnika i umjetničkih skupina osvrću se na administrativne zavrzlame i prateće komedije zabune u kojima se možemo svi prepoznati.

Forma koja počesto ostaje sama sebi svrhom, neprohodni protokoli administriranja te prolongiranje konačnog rješenja pojedine su „slike“ izložbe koja se smješta na granici zbilje i fikcije. Okuplja radove koji izvrću birokratske postupke, karikiraju administrativni jezik i dovode u pitanje njegovu svrhovitost i racionalnost. Riječ je o radovima koji tematiziraju impersonalne procese i jednosmjerne komunikacijske protokole koji u nama izazivaju nelagodu i dezorijentaciju, ali i poriv za pobunom.

Uz umjetničko naslijeđe blisko konceptualnoj umjetnosti (na domaćoj sceni inauguriranoj radom grupe Gorgona), idejno polazište izložbe čini književno djelo Nikolaja Vasiljeviča Gogolja iz 1836. Drama Revizor opisuje pojavu blefera Hlestakova kojeg mještani zbog straha i opće nervoze zamjenjuju za državnog revizora. Kako kaže Gogolj: Ukratko, rijetko tko ne bude Hlestakov barem jednom u životu – radi se samo o tome da njegov trag lukavo mijenja smjer, pa izgleda kao da i nije njegov. Tako na izložbi susrećemo filmsku komediju zabune o ispravnom korištenju jezičnih fraza (Meriç Algün); satiru o impersonalnosti administrativnih modela (Igor Eškinja), ironijski komentar na svakodnevni sustav nadzora (Toni Meštrović); pokušaj dijaloga s nedodirljivim poretkom koji postaje igra gluhog telefona (Ivana Pegan Baće); akciju dugotrajnog nošenja registratora javnim prostorom koja se isprepliće sa svakodnevnim društvenim interakcijama (Bojan Mucko); prostorne premetaljke koje izazivaju uobičajeno shvaćanje umjetničkog rada – gdje rad počinje i gdje završava? (Goran Petercol); javno odricanje autorstva nad umjetničkim radom (Nastasja Špilj & Pasko Burđelez); propitivanje nepogrešivosti statistika, brojki i tablica (Iva Ćurić); suprotstavljene zbrojeve dva i dva (Nadija Mustapić); preuzimanje dvojnih identiteta (Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša); te apsurdne protokole, šaljive ankete i manipulirane fotografije koji se poigravaju krutim shvaćanjem osobnosti (Gorgona).

S radovima u raznolikim medijima, što starijim, što novim produkcijama, izložba Bogu krasti dane, nastoji uzdrmati temelje smutnje što ih stvara nabujala birokracija te proniknuti u automatizaciju individualnog djelovanja, koja u konačnici dovodi do suzbijanja inovacija i pomanjkanja inicijative pojedinca. Bogu krasti dane navodi na ometanje normaliziranih hijerarhija čija značenja zbog nesvjesnog automatizma prihvaćamo kao nužna. Tjera nas da se zapitamo što se događa s osobnošću u hiperbirokratiziranom društvu, je li nam se činovnički jezik uvukao pod kožu kao kamuflirani oblik nasilja koji postaje „knjigovodstvo duše“?

Ksenija Orelj

zahvale: Drugo more, Muzej moderne i suvremene umjetnosti Rijeka; Kolekcija Marinko Sudac / Muzej avangarde

U galeriji Zuccato otvorena je samostalna izložba Borisa Demura Analitički radovi iz Kolekcije Marinko Sudac.

Decumanus 34

trajanje izložbe: do 21. 8. 2021.
radno vrijeme galerije: svakim danom 10.00 – 12.00 i 18.00 – 22.00

Izabrani radovi iz Kolekcije Marinko Sudac predstavljaju dio analitičkih radova Borisa Demura, nastalih poglavito 1970-ih godina, u razdoblju „nove umjetničke prakse“ i aktivnog djelovanja Grupe šestorice autora u Zagrebu (1975. – 1981., s članovima: Mladen Stilinović, Sven Stilinović, Vlado Martek, Željko Jerman, Boris Demur, Fedor Vučemilović).

Demurovi radovi poput Eto (1976.), riječi-slike koju izvodi na velikom formatu i izlaže u sklopu izložbe-akcije na tadašnjem Trgu Republike (danas Trgu Bana Josipa Jelačića), ili analitičke slike Dvadeset minuta trljanja bojom (1975.), brojne bilješke i cijele bilježnice, sadrže zapise o potpunom fokusu na postupak. Radovi poput Prenošenje boje unutar plohe ili 40 poteza (svaki potez jednom umočen kist u boju, jedan potez – jednom umočen kist u boju), oba iz 1976., dio su serije radova iste veličine, istog materijala, u kojima koristi samo jednu boju, jednu vrstu kista, jednu podlogu – bez simboličke ili estetske razine. Iz istih su godina i procesualni radovi poput Ponavljam, Stadij ili Gusto, nastali prenošenjem odabranog pojma opetovano tušem na papir, sve do njegove potpune popunjenosti. Godine 1979. stvara seriju radova, skulptura u mediju fotografije – Kiparski proces, Kiparska analitička procesualnost i druge. Fotografija preuzima fizičke, materijalne, procesualne, problemske osobine kiparstva – fotografija postaje kiparstvo.

Izložbu organizira Institut za istraživanje avangarde i Kolekcija Marinko Sudac, uz suradnju s Pučkim

otvorenim učilištem Poreč.

U foajeu porečkog kazališta otvorena je izložba Tee Štokovac DoDaha.

Narodni trg 1

Trajanje izložbe do 26. 8. 2021.
radno vrijeme: svakim radnim danom od 9 do 21 sat, subotom od 17 do 21.
Nedjeljom i blagdanom zatvoreno.

Serijom “DoDaha” Tea Štokovoc obraća nam se u svojoj tipičnoj crno-bijeloj tehnici i u velikom formatu.

To je intimna serija složenog karaktera koja ističe povezanost emocija pojedinca i društva.

Izložba je postavljena u suradnji s Centrom za građanske inicijative Poreč, u sklopu festivala “Homo, fešta!”.

 

Tea Štokovac, inženjerka fotografije, rođena je 27. rujna 1995. godine. Na drugoj godini studija na Višoj strukovnoj školi u Sežani izabrala je smjer kreativne fotografije. Tijekom studiranja posvetila se i radu, svojoj fotografskoj karijeri. Ljubav prema fotografiji prati je od djetinjstva. Njezin dosadašnji opus najviše je posvećen kreativnoj i atelijerskoj fotografiji. Osim fotografije, bavi se i grafičkim dizajnom. Vlasnica je Studia Partum. Svoje radove već je izlagala na više samostalnih i grupnih izložbi. Osvojila je prvo mjesto na festivalu fotografije Rovinj Photodays 2018. u kategoriji Akt/Tijelo sa serijom fotografija ‘InBed’.

Print Friendly, PDF & Email