NEWS

Strani touroperatori na udaru policije i inspektora

01.08.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Strani touroperatori na udaru policije i inspektora

Pulski gospodarski inspektori u suradnji s policijom tijekom lipnja i srpnja zatekli su 13 osoba u obavljanju turističkog zastupanja stranih putničkih agencija bez potrebnog odobrenja. Odgovor je to Državnog inspektorata na naš prošlotjedni upit jesu li točne informacije da je inspekcija na pulskom aerodromu zatekla pet djelatnika britanske agencije Thomson, jednog od vodećih svjetskih touroperatora, bez potrebnih dokumenata.

No, odgovor Državnog inspektorata ipak se u jednom, ne baš malom detalju razlikuje od priopćenja hrvatskog partnera britanskog touroperatora dubrovačke agencije Gulliver Travel. Naime, u odgovoru koji potpisuje glavni inspektor Kruno Kovačević piše da su na pulskom aerodromu 19. srpnja zatečene četiri osobe koje su zastupale agenciju Thomson. Podsjetimo da je dubrovačka agencija u svom priopćenju navela da je 18. srpnja zatečeno u prekršaju pet djelatnika Thomsona. Gulliver Travel također je naveo i da je tim osobama granična policija odredila obvezu napuštanja Hrvatske u roku od 15 dana, što su oni i učinili u utorak, 25. srpnja.

Glasnogovornik PU istarske Robert Pavleković pak kaže da je 18. srpnja policija u suradnji s inspektoratom u Zračnoj luci Pula zatekla sedam stranih državljana (četiri državljana Velike Britanije i tri Nizozemske) bez poslovne dozvole od kojih su dvije državljanke Velike Britanije bile u nezakonitom boravku u Republici Hrvatskoj. Naime, zakon propisuje da stranci mogu u našoj zemlji boraviti 90 dana u vremenskom razdoblju od šest mjeseci, što Britanke nisu poštivale. Policija je stoga donijela rješenje na osnovu prekršajnog naloga o njihovom protjerivanju, a one su, kaže Pavleković, zemlju napustile 25. srpnja, dok je drugima otkazan boravak.

Zanimljivo je da smo iz tri izvora dobili tri oprečne informacije pa više nije jasno koliko je stranih državljana zapravo napustilo Hrvatsku, jesu li inspektorat i policija 18. ili 19. srpnja izvršili kontrolu na pulskom aerodromu, koliko je pritom osoba kažnjeno novčanim kaznama te jesu li svi napustili Hrvatsku. Podsjetimo i da je Gullier Travel, prema podacima Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka, zatražio i dobio upis ugovora o turističkom zastupanju na području Istarske županije za sedam predstavnika Thomsona koji su u Istri trebali boraviti do konca listopada, no očito je da to nisu bili svi potrebni dokumenti koje su djelatnici britanskog touroperatora trebali imati da bi legalno dovodili turiste u našu zemlju.

Kako bilo, Državni inspektorat u svojim odgovorima navodi da su sve osobe koje su zatečene u lipnju i srpnju na području ispostave Pula (11 stranih državljana na aerodromu i dvije osobe u fažanskom autokampu Bi Village) kažnjene novčanim kaznama od pet do sedam tisuća kuna. Inspektorat navodi i da je tijekom srpnja na području ispostave Poreč u istom prekršaju zatečeno četvero stranih državljana (troje iz Velike Britanije i jedan Novozelanđanin) koji su zastupali još jednu britansku agenciju za koju inspektorat navodi ime MGA-Hets (Happy Camp).

B. Žižović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email