NEWS

Strani bogataši uče Istrane kako od starih imanja raditi isplativ turizam.

01.09.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Strani bogataši uče Istrane kako od starih imanja raditi isplativ turizam.

Posljednji lokalni oglasnik, primjerice, nudi u Vodnjanu staru kuću od oko 100 četvornih metara za 35.000 eura. Isto toliko odvojit ćete za cijelo istarsko imanje s kućom, štalom i okućnicom opasanom suhozidom u mjestu Dane.

U romantičnom Oprtlju za tek 15.000 eura može se kupiti ruševna kuća s uvedenom vodom i strujom, 120 četvornih metara građevinskog zemljišta i oko 1200 četvornih metara vrta. Ovakve, uglavnom stare kamene, istarske kuće ipak najčešće ne kupuju ljudi bez novca, nego bogataši. Oni ih pretvaraju u objekte za luksuzno ljetovanje koje je ove godine bilo hit u Istri. Pravi posao s tim napravila je tvrtka Villas Forum koja servisira kupce starih kuća, a potom i goste koji ondje ljetuju po visokim cijenama.

Čini se da se na poluotoku karte preslaguju na račun visokog turizma. Pedesetak istarskih kuća pretvorenih u vile bile su ljetos sve iznajmljene a najčešći su gosti Englezi, nerijetko i oni plave krvi, te iz svijeta biznisa. Većina vila iznajmljuje se po 1000 do 3500 eura za tjedan a u visokoj sezoni neke se iznajmljuju i za tisuću eura na dan. Primjerice, vila Stancija Menegheti kod Bala, udaljena oko četiri kilometara od mora, iznajmljivala se za tisuću eura na dan, ali kako ima mjesta za 14 osoba, troškovi su naravno manji. Tu vilu, koje je vlasnik jedan zagrebački odvjetnik, u Vilas Forumu smatraju njihovim najluksuznijem objektu. Vila ima dva bazena, jedan je i grijani, teretanu, saunu te mogućnost korištenja interneta čak i uz bazen. Prosječna cijena gradnja vila bila je od 200.000 do 300.000 eura koji se, budući da se vile iznajmljuju, brzo isplate. Tako strani bogataši uče Istrane kako od starih imanja raditi isplativ turizam. Među vlasnicima je i škotski Lord McEwen koji je u Oprtlju kupio veliku palaču s bazenom. Unutar gradskih zidina palača se širi na 300 četvornih metara a škotski Lord ju je iznajmljivao za 1000 do 3000 eura na tjedan, ovisno o tome koliko se soba koristi. U selu Barat pokraj Kanfanara kuću od 350 četvornih metara kupio je jedan od direktora austrijskog koncerna HIPP poznatog po proizvodnji dječje hrane.

Tjedan dana u toj vili stajao je od 1500 do 3000 eura. U Prašćarima kraj Višnjana, pak, staro istarsko imanje obnavlja Dr. Oetker. Računa se da je u pet-šest godina na poluotoku prodano oko 5000 objekata, mnogi stranim državljanima, posebice Slovencima i Austrijancima. Stare i urušene nekretnine kupovale su se prije pet ili više godina od Općine Grožnjan za oko 150 eura po četvornom metru, što je bilo doista jeftino. Slično je bilo i u drugim manjim mjestima u unutrašnjosti gdje su svoje kvadrate kupili brojni umjetnici, ali i poslovni ljudi.

-Vesna Brnabić, Večernji list-

Print Friendly, PDF & Email