NEWS

Stožer civilne zaštite RH odbio prijedlog Istre: Nema nezavisnog donošenja odluka o mjerama

kozlevac-stozer-Istre
foto HINA/ Daniel SPONZA
23.01.2021. 11:11; Učitavanja: 488; Početna / Politika / Stožer civilne zaštite RH odbio prijedlog Istre: Nema nezavisnog donošenja odluka o mjerama

U iščekivanju nedjeljnog sastanka kad bi premijer Andrej Plenković u suradnji s resornim ministrima, epidemiolozima i članovima nacionalnog Stožera civilne zaštite trebao donijeti odluku o daljnjim mjerama, počeli su prvi pritisci, prenosi Regionalexpress.
Istarska županija od Vlade i stožera traži otvaranje fitness centara i teretana te otvaranje sporta za najmlađe, zahtijevaju i da samostalno donose odluke o popuštanju i pooštravanju mjera.

“Stožer civilne zaštite Istarske županije zahtijeva od Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske donošenje odluke koja će omogućiti rad teretana, fitness centara, sportskih i rekreacijskih centara te treniranje sportaša pojedinaca u individualnim sportovima (pojedinačnim), na otvorenom prostoru, na području Istarske županije.

Stožer civilne zaštite Istarske županije zahtijeva od Vlade Republike Hrvatske i Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske da nakon 1. veljače 2021. godine dopusti županijskom stožeru CZ-a donošenje odluka o mogućim opuštanjima i mogućim strožim mjerama sukladno epidemiološkim procjenama na području Istarske županije”, stoji u priopćenju koje je poslao istarski stožer.

Bez velikih pomaka
No, kako doznaje Jutarnji list, nacionalni stožer ne planira dopustiti samostalne odluke. Naime, iako se istarski stožer tijekom cijele epidemije pokazao odgovoran i donosio pravovremene mjere, u nekim situacijama čak i prije nacionalnog, dopustiti im samostalne odluke značilo bi da se to mora odnositi na sve županijske stožere, što se neće dogoditi.

S velikim zanimanjem tako se iščekuje nedjelja i konačna odluka. Prema informacijama Jutarnjeg lista, zdravstveni dio Vlade i stožer nikako nisu za veća popuštanja, odnosno nisu uopće za popuštanja, a ekonomski dio Vlade cijelu priču gleda sa svog stajališta. Veliku ulogu u odluci imat će i iskustva iz drugih europskih zemalja koje se mahom sve više zatvaraju pa je sigurno da neće biti velikih pomaka. Premijer Andrej Plenković je rekao da će sve staviti na stol i vidjeti s obzirom na nove brojeve što se može pustiti 1. veljače, a što će čekati jasniju situaciju.

Dodao je i da stvari moramo gledati realno, da popuštanje ovisi o “semaforu”, odnosno je li puno zaraženih, hospitaliziranih, pacijenata na respiratoru i preminulih. – Mi smo sada objektivno u boljoj situaciji nego što smo bili, i to je dobro, ali nismo u fazi da je opasnost nestala. Gledam sve mjere koje kolege poduzimaju u Europi, u Francuskoj je policijski sat na snazi od 18 do 6 sati, slična je situacija u brojnim zemaljama. Nastojali smo sve balansirati, što je manje kontakata, manje je zaraze, a ideja je da se tijekom veljače, ožujka, travnja većina najugroženijih i najizloženijih skupina procijepi, a onda i 70 posto populacije općenito – rekao je premijer i dodao da smo dobro “odvozili slalom” kroz blagdane zahvaljujući mjerama i odgovornosti građana.

Iako je dosad više puta govorio da bi bilo najbolje pričekati toplije vrijeme i veću procijepljenost prije popuštanja, potpredsjednik Vlade i šef Stožera civilne zaštite Davor Božinović nije dao više informacija na tu temu.  – Ne mogu ništa reći jer će se tek na sastanku razgovarati o svemu – rekao je Božinović.

(REX)

Print Friendly, PDF & Email