NEWS
LUTRIJA T

Sto milijuna eura za turistički luksuz u Alberima

02.02.2007. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / Sto milijuna eura za turistički luksuz u Alberima

Ukupno sto milijuna eura vrijedno je ulaganje Skiper hotela u Alberima gdje je u tijeku gradnja hotela s pet zvjezdica, 22 vile s bazenom i golf igrališta. Riječ je o jedinoj greenfield investiciji takve vrste u Hrvatskoj koja će krajem ove godine otvoriti oko 200 novih radnih mjesta. Luksuzno turističko naselje, čiju gradnju kreditira Hypo Alpe-Adria banka, bit će pušteno u pogon dogodine u proljeće, a njime će upravljati u svjetskim razmjerima poznati lanac Kempinski. Posjetili smo gradilište i razgovarali s članicom Uprave Skiper hotela Ljubicom Marfan.

Izgradnja Kempinski hotela Adriatic koja je započela jesenas zaokružit će ulaganja u turističkom području Alberi. Nakon početnih ulaganja iz prijašnjih godina u apartmanima i vilama imamo 840 postelja, a 2008. dobit ćemo ih još 540, od kojih 382 u hotelu, a ostalo u vilama koje će imati od 500 do 1.000 četvornih metara. Svaka će imati grijani bazen vodene površine sto kvadrata i četiri rezidencijalna objekta s po pet apartmana. Ovaj završni ciklus ulaganja startao je početkom 2004. kada smo pristupili izradi građevinske dokumentacije i ishođenju dozvola – lokacijskih, odnosno 24 građevne, od kojih tri za hotel. Pored smještajnih objekata grade se dodatni sadržaji poput kongresnog centra, privezišta kapaciteta 38 vezova, od kojih deset za potrebe domicilnog stanovništva te golf igralište s 18 rupa, sve s ciljem produženja turističke sezone. Smanjenje komunalnog doprinosa za gradnju golfa koje su umaški vijećnici izglasali ljetos pospješilo je realizaciju tog projekta za koji je u tijeku izrada građevinske dokumentacije i postupak za privremeno stjecanje državnog zemljišta, iznijela je Marfan.


Čak 85 kvadrata »po gostu«

Gradilište hotela i vila, bez golf igrališta od 80 hektara, prostire se na 120 tisuća četvornih metara. Ukupna površina objekata u gradnji iznosi 45 tisuća kvadrata što po našoj sugovornici potvrđuje visoku kategoriju čitavog kompleksa. Gost će ondje na raspolaganju imati, uz vrhunsku hotelsku uslugu, prosječno 85 četvornih metara, što odgovara svjetskim standardima u branši luksuznih hotela i resorta. Hotelska soba s terasom imat će 43 kvadrata. Cijeli hotel prostirat će se na 25 tisuća četvornih metara – 175 soba, 12 tzv. junior suita od po 54 kvadrata te dva predsjednička apartmana od po 350 kvadrata. Wellness će biti površine tri tisuće četvornih metara, dok je parkiranje u cijelom naselju organizirano u garažama.

Arhitektonsko oblikovanje objekata povjereno je Eligiu Legoviću iz Poreča i zaposleniku Skiper hotela Matjažu Ivaniću, doznali smo nadalje od Marfan. Na izradi glavnih projekata i izvedbene dokumentacije radili su timovi domaćih i stranih arhitekata i inženjera. Izvođač građevinskih radova je slovenska tvrtka Vegrad iz Velenja. Na gradilištu svakodnevno radi 300-tinjak radnika, mahom domaćih kooperanata. Ugovoreni rok dovršetka radova je kraj godine. Vrijednost cijelog resorta, zajedno s obližnjim već izgrađenim objektima Rezidencije Skiper, procjenjuje se na oko 140 milijuna eura, odnosno milijardu kuna, što ih svrstava među najveće gospodarske projekte u zemlji, istaknula je Marfan.


Grad dobiva 30 milijuna kuna komunalnih doprinosa

Dosad su izvedeni grubi građevinski radovi na 12 vila koje su pod krovom. U tijeku je gradnja najzahtjevnijeg dijela hotela – podrum površine 16 tisuća kvadrata u kojem će osim wellnessa i dijela kongresnog prostora biti smještene garaža i hotelska infrastruktura. Snage Skiper hotela trenutno su usmjerene na izbor opreme interijera i planiranje kadrova.

Kako je napomenula Marfan, u pripremi je pozivni natječaj da bi se istražile mogućnosti popunjavanja radnih mjesta kvalificiranom radnom snagom u neposrednoj okolici. Svi budući zaposlenici otići će na stručno osposobljavanje u Kempinski hotele u inozemstvu, uglavnom u St. Moritzu. Nakon kontakata sa švicarskim Veleposlanstvom u Hrvatskoj i nadležnim Uredom za migracije u švicarskom kantonu dobili su potvrdu o mogućnosti takve vrste stručne obuke. S time u svezi, dodala je da se pripremaju ponuditi suradnju ovdašnjim srednjim školama.

– Ako ne zbog visine ulaganja, onda barem zbog mnogih novih radnih mjesta smatram da ovakva investicija traži partnerski odnos s gradskom upravom. Partnerstvo smo očekivali, ali ga nemamo. Godinama tražimo dogovore i moguća rješenja. Na bujskom Općinskom sudu vodimo nekoliko sporova protiv Grada zbog naknade štete iz prijašnjih investicija. No, ipak, za novi resort očekujemo ispunjenje zakonske obaveze koju gradska uprava ima prema izgradnji komunalne infrastrukture na ovom području, jer je zapravo i nema. Ukupno ćemo uplatiti 30 milijuna kuna komunalnog doprinosa, od kojih samo za hotel 18 milijuna, što bi nam se najvećim dijelom trebalo vratiti kroz uređenje prometnica i javne rasvjete, zaključila je Marfan.

Piše Tanja KOCIJANČIĆ

Print Friendly, PDF & Email