NEWS

Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području? – poziv na regionalnu radionicu

2023-06-01_11h08_15
01.06.2023. 11:09; ; Početna / Novosti / Iz Grada Poreča / Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području? – poziv na regionalnu radionicu

Povodom obilježavanja Svjetskog dana zaštite okoliša, a u sklopu provedbe EUKI projekta ”Balkan solar roofs”, Grad Poreč-Parenzo i Sunčani ured Grada Poreča-Parenzo, u suradnji s Istarskom županijom, Istarskom regionalnom energetskom agencijom (IRENA), Regionalnim koordinatorom Istarske županije za europske programe i fondove (AURORA) i Zelenom energetskom zadrugom (ZEZ), pozivaju predstavnike i djelatnike jedinica lokalnih samouprava na regionalnu radionicu na temu: ”Što Gradovi i Općine mogu učiniti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području?”

Radionica će se održati u ponedjeljak, 05. lipnja 2023. godine s početkom u 10:00 sati, u kongresnoj dvorani Obrtničkog doma Poreč (na prvom katu), na adresi Partizanska ul. 5a, 52440 Poreč-Parenzo, a namijenjena je predstavnicima i djelatnicima jedinica lokalnih samouprava.

Europska je unija putem Europskog klimatskog pakta i europskog Zelenog plana, postavila krajnji cilj da Europa u periodu do 2050. godine postane prvi klimatski neutralan kontinent, istovremeno prepoznajući ogroman potencijal koji leži u osnaživanju građana kao aktivnih sudionika na energetskom tržištu.

Porastom cijena energenata i sve očitijim negativnim utjecajima koje klimatske promjene nose sa sobom, potreba za povećanjem količina energije, proizvedene iz obnovljivih izvora, u našim gradovima postaje sve izraženija.

Nakon što je u mjesecu veljači svoja vrata za građane otvorio Sunčani ured Grada Poreča, isti nastavlja s provedbom aktivnosti edukacije i poticanja razvoja projekata obnovljive energije.

Koje su konkretne aktivnosti koje Gradovi i Općine mogu poduzeti kako bi potaknuli i ubrzali razvoj projekata obnovljive energije na svom području? Koji su već postojeći primjeri dobre prakse Gradova i Općina u implementaciji istih? Koji su dostupni mehanizmi sufinaciranja za provedbu istih? Koji regionalni/nacionalni subjekti mogu pružiti potporu u provedbi istih? samo su neka od pitanja na koje će radionica dati odgovore, zaključila je Gordana Lalić, direktorica gradskog poduzeća Parentium d.o.o., a koje ima ulogu koordinatora u provedbi ovog projekta.

Energetska tranzicija i prijelaz na obnovljive izvore energije, velikim se dijelom događa na ‘’kućnom pragu’’. U moru dostupnih informacija građani vrlo često ne znaju koja je njihova uloga u toj priči, ne znaju što im je činiti, niti od kuda krenuti. Upravo iz tog razloga, gradovi i općine moraju preuzeti aktivnu ulogu facilitatora energetske tranzicije i pružiti podršku i pomoć svojim građanima kako bi zajedno što lakše i brže došli do zajedničkog cilja, a to su zeleni i održivi gradovi, poručio je Loris Peršurić, Gradonačelnik Grada Poreča – Parenzo.

S obzirom na ograničeni broj mjesta, mole se svi zainteresirani da svoje mjesto na radionici osiguraju prijavom na adresu elektroničke pošte: [email protected]

Print Friendly, PDF & Email