NEWS
LUTRIJA T

Sto godina gudačkog Zagrebačkog kvarteta na 58. Koncertima u Eufrazijani

Zagrebački kvartet
07.08.2019. 11:53; ; Početna / Kultura / Sto godina gudačkog Zagrebačkog kvarteta na 58. Koncertima u Eufrazijani

Ovoga će se petka, 9. kolovoza od 21 sat u Eufrazijevoj bazilici dogoditi pravi spoj dugovječnosti kulture. U Eufrazijevoj bazilici, porečkom UNESCO-ovom kulturnom spomeniku, na jednome od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj, nastupit će Zagrebački kvartet, koji ove godine slavi svoju 100. obljetnicu postojanja i djelovanja. Prvi profesionalni hrvatski ansambl u sastavu dvije violine, viole i violončela zasjat će na 58. Koncertima u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč.

Osnovan kao prvi trajni i profesionalni ansambl svoje vrste na hrvatskoj glazbenoj sceni, Zagrebački kvartet prvi je koncert održao 1919. godine. Od početka svog djelovanja kvartet je uspostavio visoke kriterije djelovanja koji ga i danas čine okosnicom zagrebačkog i hrvatskog kvartetskog muziciranja. Tijekom sto godina djelovanja svoj doprinos Zagrebačkom kvartetu dalo je tridesetak glazbenika, a današnji sastav čine Martin Krpan, braća Hrvoje i Davor Philips te Martin Jordan.

Zagrebački kvartet dosad je odsvirao više od 4.000 koncerata na svim kontinentima te snimio više od 60 ploča za razne svjetske izdavačke i radijske kuće. U mnoštvu domaćih i inozemnih priznanja i nagrada, uz Povelju Republike Hrvatske za osobite zasluge u kulturi, niz diskografskih nagrada Porin, ističe se i nagrada za životno djelo Vladimir Nazor, dodijeljena 2009. godine.

Ansambl je rano formirao koncept svojih programa koje čini široki repertoarni raspon, od klasike, Haydna, Mozarta, Beethovena, Brahmsa, i tzv. željeznog kvartetskog repertoara, do suvremenih autora s posebnim naglaskom na hrvatsko stvaralaštvo. Gudački kvarteti Ludwiga van Beethovena i Mauricea Ravela čine repertoar koji je Zagrebački kvartet namijenio za svoj nastup na ovogodišnjim 58. Koncertima u Eufrazijani.

Uz ovaj koncert u okviru festivala ove nas godine očekuju još četiri pomno probrana koncerta. Svi su koncerti dostupni uz kupnju ulaznice po cijeni od 50 kuna na ulazu u Eufrazijevu baziliku na dan koncerta, od 20 sati. Moguće je ulaznice i rezervirati ili kupiti internetskim putem na [email protected]. Za umirovljenike i djecu ispod 12 godina ulaz je besplatan. Koncerti u Eufrazijani odvijaju se u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email