NEWS

Stižu kućni testovi za samotestiranje na COVID-19

11.05.2021. 22:50; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Stižu kućni testovi za samotestiranje na COVID-19
brzitest

HALMED je u utorak zaprimio obavijest o stavljanju na tržište brzog testa kojim će građani sami sebi moći provjeriti prisutnost koronavirusa, a njiegov dolazak u Hrvatsku očekuje se za desetak dana, piše Davor Tomšić, index.hr

Zasad se zna da će cijena biti niža od 100 kuna.

Indexu su iz HALMED-a potvrdili da im je uz spomenuti test za samotestiranje najavljeno stavljanje dodatnih testova odobrenih za samotestiranje u narednom razdoblju.

Naglašavaju da će svaki pojedini test koji dođe na hrvatsko tržište imati svoje različite upute za upotrebu kojih se potrebno pridržavati. 

O kakvim je testovima riječ

“Budući da predanalitička i analitička faza testiranja mogu utjecati na sam rezultat te se navedeni testovi mogu razlikovati prema načinu primjene, nije moguće dati opću uputu za njihovu primjenu, već je važno da se korisnik strogo pridržava upute koja je uz svaki konkretni proizvod odobrena i dostupna u pakiranju. U slučaju bilo kakvih nedoumica vezanih uz korištenje testa građani bi se trebali obratiti ljekarniku, a uz dobivene rezultate svojem liječniku”, poručili su za Index iz HALMED-a.

Dodali su kako su brzi antigenski testovi za detekciju uzročnika bolesti COVID-19 in vitro dijagnostički medicinski proizvodi koji se u promet na tržištu RH stavljaju sukladno odredbama Zakona o medicinskim proizvodima te mogu biti na tržištu te se mogu početi upotrebljavati ako ispunjavaju bitne zahtjeve, ako imaju ocjenu sukladnosti te ako su označeni oznakom CE.

Brzi antigenski testovi za detekciju uzročnika bolesti COVID-19 koji su namijenjeni uporabi od strane laika pripadaju skupini proizvoda za samotestiranje. Da bi se stavili u promet u Hrvatskoj potrebno je da neko od nadležnih tijela Europske unije izda potvrdu o sukladnosti, a riječ je o postupku koji traje dulje nego za poslovne korisnike. Provjerava se jesu li testovi pouzdani i dovoljno jednostavni kako bi ih građani mogli samostalno koristiti na siguran način.

Ovaj se brzi test od onih koji su ranije stavljeni u promet u Hrvatskoj razlikuje upravo po tome što nije riječ o testu za profesionalnu upotrebu, nego o testu za samotestiranje. 

Nakon što je dobio EU potvrdu o sukladnosti i nakon što je HALMED zaprimio obavijest o stavljanju na tržište, test će se vrlo brzo naći na policama ljekarni. Zasad se ne zna hoće li se takav test priznavati kao u Austriji jer o tome odlučuje HZJZ.

Kako ćemo koristiti prvi brzi test za samotestiranje

No Index je doznao sve detalje tome kako će izgledati upotreba tog prvog brzog testa kojem će se građani moći samotestirati kod kuće. Kao što su i naglasili iz HALMED-a, ova pravila vrijede samo za spomenuti test, a ne i za slične testove koji će se ubuduće pojavljivati na hrvatskom tržištu. 

Prije uzimanja uzorka ovim testom potrebno je nekoliko puta ispuhati nos i oprati ruke. Test je prikladan za sve dobne skupine, a preporučena starosna dob je od 14 od 90 godina. 

Prije provođenja testa cijelu količinu pufera za ekstrakciju iz bočice treba iscijediti u epruvetu, bez dodirivanje bočice s puferom i epruvete. Nakon toga treba pripremiti štapić za uzimanje uzorka koji se nalazi u vrećici. Pri vađenju iz vrećice treba paziti da se prstima ne dodiruje mekani vrh štapića.

Štapić potom pažljivo treba umetnuti u jednu nosnicu, i to 2,5 centimetara unutar nosnice te ga ostaviti u nosnici nekoliko sekundi. Isti štapić potom treba umetnuti u drugu nosnicu i ponoviti postupak. Osjećaj može biti nelagodan, a ako se pojavi bol treba prestati s umetanjem.

Nakon što se štapić izvadi iz nosnice treba ga staviti u epruvetu i okrenuti tri do pet puta te zatim ostaviti štapić u epruveti jednu minutu. Epruvetu treba pritisnuti prstima i ocijediti što je moguće više uzorka sa štapića. Zatim epruvetu treba čvrsto poklopiti. Jednu testnu karticu zatim treba staviti na ravnu površinu i odmah iz epruvete istisnuti tri kapi testnog uzorka u jažicu za uzorke laganim stiskanjem epruvete. Važno je pridržavati se upute o tri kapi na testnoj traci. 

Za 15 do 20 minuta spreman je rezultat testa i može ga se očitati. To svakako treba učiniti unutar 20 minuta jer nakon proteka 20 minuta rezultat može biti nevažeći.

Kako očitati rezultat

Ako su se pojavile dvije obojene linije u roku od 15 do 20 minuta, rezultat testa je pozitivan i valjan. Gornja linija predstavlja kontrolnu zonu, a donja testnu. Bez obzira na jačinu boje testne linije rezultat se smatra pozitivnim.

Ako se u roku od 15 do 20 minuta  pojavila gornja crtica, a donja nije, rezultat je negativan. 
Ako se u roku od 15 do 20 minuta nije pojavila gornja linija, test je nevažeći.

U potonjem je slučaju potrebno ponoviti test s novom karticom. 

Austrijanci već dugo koriste ovakve testove, službeno se priznaju

U Austriji već duže vrijeme koriste brze testove za samotestiranje. Tamo test košta 30-ak kuna

Austrijski gosti njime se testiraju po hotelima i apartmanima. Testovi se mogu kupiti, a uzorci predati u lancima drogerija te nekim dućanima i benzinskim postajama, pa i ne čudi da su zbog uspješne distribucije uspjeli testirati velik broj ljudi. Rezultati stignu na e-mail u roku od 24 sata.

Kroz manje od mjesec dana od početka projekta besplatnog testiranja za sve Bečane obrađeno je više od milijun uzoraka i otkriveno gotovo 5800 infekcija. Ovakvi su testovi u Austriji, dakle, službeno priznati. 

Riječ je, inače, o testu grgljanjem, dok se u prvom brzom testu koji dolazi u Hrvatsku uzima bris iz nosa.

Print Friendly, PDF & Email