NEWS
valfresco

Staver zamjenjuje Radića na čelu Plave lagune ?

17.08.2007. 00:00; Učitavanja: 56; Početna / Gospodarstvo / Staver zamjenjuje Radića na čelu Plave lagune ?

Većinski vlasnici Plave lagune, obitelj Lukšić, putem svojih predstavnika u Nadzornom odboru predložili su dioničarima da za skupštinu koja će biti održana 25. rujna izaberu dva člana u tom odboru. To su Đenio Radić, dugogodišnji predsjednik Uprave tog porečkog turističko-hotelljerskog društva, i Borislav Škegro, jedan od tri direktora menadžment-kompanije Quaestus Private Equity Partneri.

Više informacija o ovoj odluci jučer nismo uspjeli saznati od predstavnika obitelji Lukšić u Hrvatskoj, predsjednika NO-a Oscara Ijasbuna, ni od Radića, ni Škegre. Sva trojica jučer su bila nedostupna. Član Uprave Plave lagune Neven Staver bio je suzdržan u razgovoru o toj temi, a na neslužbenu informaciju da će zamijeniti Radića na čelu Plave lagune odgovorio je da tu odluku može donijeti samo NO te da se njihova sjednica očekuje prije održavanja skupštine dioničara. Đenio Radić (69) se očito odlučio na umirovljenje, a njegov zamjenik i član dvočlane Uprave, 38-godišnji Neven Staver čini se njegovim logičnim nasljednikom točno za pedesetu godišnjicu Plave lagune.

Ostaje otvoreno pitanje hoće li Uprava biti proširena za nove članove ili će postati jednočlana te hoće li imenovanjem Radića i Škegre u NO on biti proširen za dva člana ili će biti smijenjena dva od četiri predstavnika obitelji Lukšić u peteročlanom NO-u. Što se tiče Radića, nema sumnje da je njegov ostanak u društvu i nakon umirovljenja, putem nadzora, nagrada za višegodišnji uspješan rad. Isto se ove godine dogodilo i Tomislavu Budinu, koji je umirovljen na mjestu člana Uprave Adris grupe, ali je imenovan za člana NO-a.

Ostaje nejasno po kojoj je funkciji Škegro imenovan u NO Plave lagune. Njihova međusobna poveznica jest da je Škegro bio ministar financija 1999. godine kada je obitelj Lukšić ugovorila kupnju kontrolnog paketa dionica Plave lagune od Privredne banke Zagreb (PBZ) koja je tada bila u većinskom vlasništvu DAB-a. Ta državna agencija je zajedno s PBZ-om prodala obitelji Lukšić udjele u dubrovačkom hotelu »Argentina«. Može se samo pretpostaviti da je Škegro tada mogao, da je htio, utjecati na odluke u PBZ-u putem DAB-a. Je li to učinio i je li zbog toga sada nagrađen imenovanjem u NO Lukšićeve Plave lagune, nije poznato.

Staver je član Uprave Plave lagune od 2001. godine, a od lani je zamjenik predsjednika NO-a u Parentiumu, porečkom gradskom poduzeću, i član je porečkog Gradskog poglavarstva.

Karijera Đenija Radića izvanredno je bogata. Bio je zastupnik u Skupštini SFRJ i Saboru RH. Prema dostupnim podacima, u Plavoj laguni je bio šef računovodstva (1971.-1973.), financijski direktor (do 1977.), direktor (do 1985. i od 1990.). Između 1985. i 1990. bio je potpredsjednik za financije SOUR-a i predsjednik Skupštine općine. Proglašen je menadžerom godine 2001. godine. Od lani je i zamjenik predsjednika NO-a u Hotelima Croatia, a bio je i član NO-a u mnogim društvima: Agrolaguni, Atlasu, Croatia osiguranju, Istarskoj kreditnoj banci Umag, NIT-u, PBZ-u i drugdje.

Neven Staver preuzima tvrtku s 1.220 zaposlenih

Ukoliko Neven Staver preuzme funkciju prvog čovjeka Plave lagune, a što se u kuloarima spominje kao sto posto sigurno, on će sjesti na čelo tvrtke s 1.220 zaposlenih i 3.160 dioničara plus obitelj Lukšić, koja posjeduje 82,23 posto kapitala. Društvo posjeduje 7.600 postelja u hotelskom smještaju, 2.000 u apartmanskom te 12.400 mjesta

u autokampovima. Godišnje ostvare više od 2,3 milijuna noćenja, od čega trećinu čine gosti iz Njemačke. Plava laguna ima bilancu tešku 1,5 milijardi kuna i svega 180 milijuna dugova, a na burzi vrijedi 2,7 milijardi kuna. Tvrtka je lani prihodovala 402 milijuna i ostvarila neto dobit od 48 milijuna.

Treća smjena na čelu istarskih hotelijera u 2007.

Najavljena promjena na čelu Plave lagune je treća smjena na čelu istarskih hotelijera u ovoj godini. NO Maistre je 22. siječnja razriješio dužnosti dosadašnjeg direktora Renca Miletića i na njegovo mjesto imenovao njegovog zamjenika, Kristiana Šustara (34) iz Klane. Istodobno, Uprava Adris grupe je ponovno imenovala Miletića direktorom Adria Resortsa, čiji je dosadašnji direktor bio Šustar.


Na skupštini 23. srpnja dioničari Lagune Novigrad nisu dali razrješnicu direktoru Željku Rakamariću za vođenje poslova društva u 2006. godini. Istog dana održana je sjednica Nadzornog odbora na kojoj je Rakamarić opozvan s funkcije direktora. Na njegovo mjesto postavljena je Zrinka Bokulić (36) iz Zagreba.

Nastavak bitke za atraktivno zemljište u Poreču

Za 13. rujna zakazano je prvo ročište u predmetu utvrđivanja prava vlasništva na nekretninama koje nisu ušle u kapital Plave lagune prilikom pretvorbe, ali je ona upisana kao vlasnik u zemljišnim knjigama. Podsjećamo da je rješenjem iz 1995. godine tvrtka uknjižena na mnoge nekretnine u Poreču. Republika Hrvatska i HFP su u tužbi podnesenoj 2003. naveli da je Plava laguna stekla vlasništvo na nekretninama bez pravne osnove te zatražili da se donese presuda kojom HFP postaje njihov vlasnik. Tada je određena zabilježba spora i naloženo zemljišno knjižnom odjelu izvršenje upisa ove zabilježbe na svim nekretninama. Dana 18. srpnja ove godine Plava laguna je zaprimila rješenje Županijskog suda u Puli kojim se ukida rješenje iz 1995. o uknjižbi nekretnina u korist Plave lagune i predmet je vraćen na ponovni postupak.

Koliko je u javnosti poznato, osim Plave lagune s HFP-om se za turističko zemljište sude Rabac, Laguna Novigrad i Arenaturist, a sporno je i zemljište Agrolagune, Maistre, Riviere Poreč i mnogih drugih tvrtki, pogotovo turističkih

Paulo Gregorović, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email