NEWS

Start-Stop smanjuje potrošnju goriva, ali bolje ga je isključiti

Start-Stop-iskljuciti
26.09.2022. 22:46; ; Početna / Lifestyle / Auto savjeti / Start-Stop smanjuje potrošnju goriva, ali bolje ga je isključiti

piše: Željko Marušić, autportal.hr

Start-Stop, automatsko gašenje motora pri kraćim zaustavljanjima prekida hlađenje i podmazivanje te izaziva lokalna pregrijavanja i toplinski šok, a najviše šteti turbopunjaču…

Sve više novih automobila opremljeno je sustavom Start-Stop, za automatsko gašenje motora pri kraćem stajanju (na semaforu, u koloni…) i ponovno paljenje. Kod auta s klasičnim mjenjačem motor se automatski gasi u praznom hodu, otpuštanjem papučice spojke, a pali ponovnim pritiskanjem.

S automatskim mjenjačem auto, uz otpuštenu papučicu gasa, ide lagano naprijed, pa za zaustavljanje treba pritisnuti kočnicu. To je i signal za gašenje motora, a otpuštanjem papučice motor se automatski pali.

Logika je jasna: gašenjem motora prestaje potrošnja goriva i emisija štetnih plinova. Sustav Start-stop posebice koristi u velikim gužvama te doprinosi štednji goriva i smanjenju zagađenja.

Ali, postoji i druga strana medalje, zbog koje svakom vozaču savjetujemo isključivanje tog sustava u normalnoj vožnji. Problem je u motoru, kojemu naprosto ‘nije zdravo’ učestalo gašenje i paljenje. Usto se svakim paljenjem ubrizgava dodatna količina goriva, čime se uvelike poništavaju efekti štednje.

U motoru se visoke temperature razvijaju lokalno, a vršne vrijednosti umanjuje i prigušuje hlađenje i podmazivanje. Gašenjem motora zaustavlja se pogon crpki, prestaje podmazivanje i hlađenje, pa ‘zarobljena’ toplina oslobođena izgaranjem izaziva nekontrolirana lokalna pregrijavanja.

To je posebice štetno za turbopunjač, kojim su u pravilu opremljeni suvremeni motori, dizelski i benzinski, sa sustavom Start-Stop. Turbinska strana turbopunjača kod dizelskih motora zagrijava se do 950, a kod benzinaca i više od 1000 Celzijevih stupnjeva. Gašenjem motora trenutačno se zaustavlja protok ulja, koje služi za podmazivanje i hlađenje. Ulje koje ostaje zarobljeno u uljnim kanalima u turbopunjaču trenutačno izgori (karbonizira).

Nakon toga se protok ulja otežava, u težem slučaju i blokira, a toplinski šokovi mogu izazvati krivljenje vratila. Na forumima sve se češće piše o problema s turbopunjačima izazvanih sustavom Start-Stop, a na globalnoj se razini, zasad, problem ‘stavlja pod tepih’.

Preveliki su interesi u pitanju, jer je ekologija u funkciji krupnog kapitala i politike.
Premda će sljedećom generacijom motora to biti (uglavnom) riješeno, jer će sustav Start-Stop biti povezan s programiranim elektromotornim pogonom pumpi za rashladnu tekućinu i ulje za podmazivanje (uz bitno povećanje cijene), zasad to nije slučaj.

A i stalno gašenje-paljenje maltretira elektropokretač, akumulator i cijeli motor (svako je gašenje-paljenje svojevrstan toplinski i mehanički šok), premda su bitni sklopovi zbog toga ojačani. Dakle, sve što ‘uštedite’ na potrošnji goriva, a radi se zbilja o kapima, zasjenjuje se slojevitom štetom.

Utjecaj na ekologiju, u normalnim uvjetima je zanemariv, pa dok je god to zakonski dopušteno, savjetujemo vam isključiti sustav Start-Stop. Višestruko je isplativo, jer se time povećava pouzdanost i trajnost motora. Motor daleko više ‘voli’ rad u leru, nego uzastopno gašenje i paljenje. Serijska je ugradnja počela 2000-ih, pod nazivima:

Blue EFFICIENCY (Mercedes-Benz)
BlueMotion (Volkswagen)
EfficientDynamics (BMW)
Ultra (Audi)
GreenLine (Škoda)
Ecomotive (Seat)
ECOnetic (Ford)
ecoFLEX (Opel)
e-HDi (PSA)
DRIVe (Volvo)
i-stop (Mazda)

PREDNOSTI
1. Smanjuje potrošnju goriva u gradskoj vožnji: što je veća gužva, veća je ušteda goriva, a realno je od 5 do 15 posto. Istodobno se smanjuju štetni efekti rada u leru.
2. Manje štetne emisije. Najveće su koristi na najvećih gužvi, posebice u tunelima i podvožnjacima. Korist povećava činjenica da je u leru lambda sonda isključena.
3. Niža trošarina: ruku na srce, najveća prednost je u ‘ubijanju’ trošarine, jer se po prospektu znatno smanjuje potrošnja goriva, proporcionalno i emisija CO2.

MANE
1. Skraćuje vijek turbopunjača: naglo gašenje potpuno ugrijanog motora nimalo nije dobro za turbopunjač, koji se na turbinskoj strani zagrijava i iznad 900°C, nastaje šok
2. Komplicira izvedbu motora: čega nema, ne može se ni pokvariti. Sustav Start-Stop u izvedbu motora uključuje dodatni sklop, čiji popravak u slučaju kvara nakon isteka garancije može biti težak financijski udarac vlasniku.

Print Friendly, PDF & Email