NEWS
HALF MARATON S

Staklo, umjetnost i sjaj u očima učenika TUŠ Antona Štifanića

staklo7
12.12.2022. 08:48; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Staklo, umjetnost i sjaj u očima učenika TUŠ Antona Štifanića

Učenice iz prvog razreda HTT usmjerenja TUŠ Antona Štifanića u pratnji razrednice Denis Brožić su zajedno s učenicima iz drugog i četvrtog razreda HTT usmjerenja i drugog razreda konobara te u pratnji ravnateljice Tatjane Gulić Pisarević, u srijedu 7. 12. 2022. posjetili prostorije Udruge i Učilišta kako bi u ovoj međunarodnoj godini stakla naučili nešto o povijesti stakla, kulturnoj baštini, održivosti i recikliranju stakla.

Predavanje je održala gospođa Jelena Golden, ravnateljica Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla „Zlatni vitraj“, koja je učenicima pokazala izložene radove, strojeve i mehanizaciju potrebnu za izradu proizvoda od stakla i umjetničkih djela. Prezentacija je posebno bila usmjerena na umjetničko stvaralaštvo u staklu i djelatnosti umjetničkih obrta, čiji je cilj podizanje svijesti o tradicionalnim zanatima te povećanje zainteresiranosti za umjetničke zanate koji izumiru. Josip Deutsch, predsjednik Udruge, radi sa staklom zadnjih 60 godina jer je to tradicija njegove obitelji koja traje već 150 godina, a počela je još u Beču. Udruga trenutno intenzivno radi na aktivnostima kako bi se izrade vitraja njegove obitelji upisale kao nematerijalno dobro u registar nematerijalnih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Učenicima su prikazana djela koja su napravljena u zadnjih 40 godina s osvrtom na vitraje u crkvama diljem Istre, kao i vitraji i fuzije, koje su izrađene za brojne privatne kuće i poslovne prostore. Osim toga je prikazan i rad 29 sakralnih vitraja koje je 1975. godine Josip radio sa svojim djedom u katoličkoj crkvi u Rumi.

Učenici su s velikom pozornošću pogledali i kratki video snimljen u Učilištu „Zlatni vitraj“, u kojem prof. Korado Korlević i TV urednik Đelo Hadžiselimović razgovaraju o godini 2022., koju su Ujedinjeni narodi proglasili godinom stakla. Kao što je prof. Korlević naglasio, staklo je bilo tu prije nas i bit će tu poslije nas, a na nama je da probudimo svijest gdje se sve koristi i koliko je važno za energetsku učinkovitost, razne arhitektonske, medicinske i likovno-umjetničke svrhe.

Učilište za umjetničko oblikovanje stakla „Zlatni vitraj“ kao strukovna ustanova koja od strane MZO ima odobrena dva nastavna programa u radu sa staklom (sedam načina rada sa staklom: vitraj, fuzija, tiffany, mozaik, puhanje stakla, restauracija stakla i skulpture od stakla), čiji je osnivač udruga „Staklo & Umjetnost“ svečano je otvoreno u veljači 2022.god..

Učenici su osvježili i svoje znanje o staklu stečeno u školi i podsjetili se da je staklo koristan i jedinstven materijal i da su još drevni Egipćani izrađivali staklene perle i posude oko 2500. godine prije Krista. Upoznali su se s poznatim tvornicama stakla u Hrvatskoj, kao i s poviješću stakla, koju čuva Muzej antičkog stakla u Zadru, a Muzej Poreštine čuva rimsko staklo i spomenuta je Venecija s bogatom tradicijom muranskog stakla (muransko staklo koriste Udruga i Učilište u svojim radovima). 

U poticajnoj atmosferi, okruženi eksponatima izrađenim od stakla kroz čije boje se prelamala sunčeva svjetlost, učenici su dobili kreativni zamah i s velikim žarom i veseljem u zajedničkom druženju izradili izloške, za koje je gospođa Golden imala samo riječi pohvale. Učenici su uz njeno budno oko i umjetničke savjete dobili dodatnu inspiraciju i izabrali slikanje na staklu te ukrasili razne predmete od stakla – boce, čaše i staklenke, koje će biti dodatno obrađene, a njihova umjetnička djela bit će prikazana na izložbi u Gradu Poreču u prosincu 2022.

Gospođa Golden je kao pravi profesionalac pokazala svoje pedagoške vještine i velik dar za rad s mladima pa ih je potaknula na daljnji umjetnički i stvaralački rad koji obogaćuje naše živote, razvija toleranciju i pomaže u prevladavanju barijera među ljudima. Umjetnost i kreativni rad im daje novi smisao i ujedno je najučinkovitije sredstvo u borbi protiv ovisnosti. Osim toga, podsjetila je učenike da svi kao potrošači trebaju brinuti o okolišu, koristiti staklenu ambalažu, a iskorištenu ispravno odlagati za recikliranje.

Na kraju se posebno zahvalila Gradu Poreču i gradonačelniku koji podržavaju manifestacije povezane sa staklom kao svestranim materijalom, koji na izvrstan način doprinosi vrednovanju kulturne baštine i spašavanja starih zanata od izumiranja.

Tatjana Gulić Pisarević prof.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email