NEWS

ST VERGOTINI: ŽITELJI BLOKIRANI U NASELJU JER JE IZVOĐAČ RADOVA NA VODOVODNOJ MREŽI NAPUSTIO GRADILIŠTE

GO03542637
29.04.2018. 10:21; Učitavanja: 476; Početna / Novosti / Iz mjesnih odbora / ST VERGOTINI: ŽITELJI BLOKIRANI U NASELJU JER JE IZVOĐAČ RADOVA NA VODOVODNOJ MREŽI NAPUSTIO GRADILIŠTE

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)
– Zar mi nemamo pravo na normalan život? Čak 22 godine čekamo vodu u naselju i sada kada se vodovodna mreža konačno počela graditi – radnika na gradilištu nema već 20 dana i Stancija Vergotini je blokirana, a rupe po ulicama su ostale, kazali su nam to jučer građani porečke Stancije Vergotini, ogorčeni što je Istarski vodovod Buzet prije mjesec i pola počeo gradnju, a izvođač radova je napustio gradilište i vjerojatno radnike preselio na neko drugo gradilište na Poreštini. Dio naselja uopće nema pristup vozilima, izolirani su jer su rupe, neograđene i neosigurane, a kao takve opasne za velik broj djece, ostavljene posvuda po ulicama. Jedini ulaz/izlaz su im dvije daske položene preko otvorene rupe kojom se voze tek oni koji imaju skuter – neki su na taj način prisiljeni voziti djecu u vrtić.

Cijelo mjesto ostavljeno u rupama

– Tražimo od Istarskog vodovoda da se svi radovi okončaju do 1. lipnja, da se naselje vrati u prvobitno stanje a za početak tražimo da nam zatrpaju rupe, odnosno da urede put i omoguće nam komunikaciju s gradom. Više nema razumijevanja ni strpljenja, osjećamo se zanemareno i izolirano, jer više od 20 dana nemamo normalan život, kaže Niko Jurić u ime svih tamošnjih stanovnika, kojih bi pred novinarima bilo i više, ali je većina morala ujutro na posao. Jako ih brine što taj u taj dio naselja ne mogu interventna vozila, pa tako ni Hitna pomoć u slučaju da se nekome nešto dogodi. K tome, ondje žive i osobe s invaliditetom koje sada ne mogu nigdje jer ovise o pomoći drugih osoba i vozilu, a boje se i za slučaj požara, jer vatrogasna vozila nikako ne bi mogla do tog odsječeno dijela naselja.

Nije im jasno da se takav propust investitora i izvođača radova može dogoditi u 21. stoljeću. Smatraju da se radi o diletantskom načinu rada.

– Da se razumijemo, nismo protiv radova, jer voda nam treba i vodovodnu mrežu treba konačno izgraditi. Nije u tome problem, nego u organizaciji posla, jer su zatvoreni svi putovi kojima možemo ići u grad. Sedam, osam rupa ima koja su ostavljene po ulicama, a da nam put nije osiguran na drugom mjestu. Na početku smo se snalazili preko privatne parcele, tj. bijelog puta, ali vlasnik nas je upozorio da nam to više ne dozvoljava, pa sada više nemamo kako do grada, objasnio je Niko Jurić.

Mato Jurić veli da su selo istovremeno raskopali posvuda, umjesto da su imali neki plan i red.

– Trebali su početi u jednom dijelu naselja, pa za to vrijeme ostaviti druge ulice kojima bismo mogli prolaziti. Ovako je raskopano na više mjesta i nastala je totalna zbrka. Sada tu kod nas ne rade uopće, radnike ni strojeve nismo vidjeli više od dva tjedna, nego su ovaj dio naselja ostavili u rupama, umjesto da konačno spoje te cijevi i zatrpaju ih, kaže Mato Jurić.

Zvali sve direktore i Grad Poreč

Na upit kome su se žalili Niko Jurić objašnjava da su zvali direktora Istarskog vodovoda u Buzetu do kojeg nisu uspjeli doći, niti im se javio nakon što im je ostavio svoje brojeve telefona i kazao zašto zove. Zvali su i voditelja porečke ispostave Vodovoda, objasnili u čemu je problem, a odgovorio je da će nazvati centralu i izvijestiti ih što će se dalje napraviti. Ali nije ih više zvao.

– Gradske vlasti daju nam potporu, jer Grad inzistira na realizaciji ove investicije i stručne službe prate to, ali problem je u investitoru i izvođaču radova, istaknuo je Niko Jurić.

Također, dodao je da na 300 metara od naselja imaju put koji ih spaja s naseljem Špadići, ali kada su počeli radovi prije mjesec i po dana, izvođač je iskopao rupu i ostavili tako. Ni tamo nisu zatrpali.

U početku kada je počela investicija bilo im je rečeno da će se radovi izvoditi do 1. lipnja, ali uz uvjet da im se uvijek ostavi put za izlaz iz naselja. No, to nije poštovano, a sada nema nigdje nikoga tko bi im objasnio zašto je do blokade naselja došlo.

– Turistička sezona je tu, a turisti ne mogu doći do naših kuća. Kako da goste dočekamo s naseljem u ovakvom stanju? K tome, neki su žitelji počeli na svojim objektima građevinske radove, samo u našem dijelu naselja postavljena su tri krana. Ljudi su to platili a sada zbog ovoga ne mogu izvoditi radove, ogorčen je Niko Jurić.

(Napisala i snimila Tanja KOCIJANČIĆ, Glas Istre)

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email