NEWS

SŠ Mate Balote: Kako učiti o prirodi već u prirodi

273216881_4861120437300410_6297360301896732388_n
05.02.2022. 00:15; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / SŠ Mate Balote: Kako učiti o prirodi već u prirodi
Svi volimo ugodna i lijepa iskustva a kada nešto voliš i učenje na tu temu je interesantno i lako. Lako učimo o prirodi kada boravimo u prirodi jer ona uvijek nudi lijepa iskustva. Kada nas priroda okružuje stvara se potreba da je razumijemo a time i znatiželja da je istražimo i potražimo odgovore za sve ono što nas zanima.
 
Učenici Srednje škole Mate Balote, Noemi Božić, učenica 2. razreda agorotehničara i Patrik Laganis, učenik 3. razreda agrotehničara, s profesoricom Marinom Čanić, 20.12.2021., prisustvovali su otvorenju znanstveno edukacijskog centra, ZEC Kontija u Kloštru. Iako najmlađi gosti na otvorenju, učenici su se upoznali s idejom projekta govorima Slobodana Vugrinca, Borisa Miletića i zamjenice ravnateljice Javne ustanove Natura Histrica. Dojmile su ih riječi, Borisa Miletića, Istarskog župana, koji je izajavio da je naša mala Istra puna bisera. Neki od njih su više brušeni pa više sjaje, a neki malo manje kao što je Limski kanal.
 
Znanstveno edukacijski centar, ZEC, je projektiran kao “Kuća u prirodi”, u šumi Kontija, na obroncima Limskog kanal. Posjeduje solarni izvor energije i vlastitu vodospremu a sufinanciran je iz Europskog fonda za regionalni razvoj Europske unije. Šuma Kontija je zaštićeno područje i izvor velikih prirodnih bogatstva, pravi biser Istre. Ovaj centar a i šuma koja ga okružuje su namjenjeni za trajnu edukaciju ne samo djece, učenike i studenata već i za sve posjetitelje i ljubitelje prirode. Stvoren je da u nadolazeća vremena educira mlade ljude o zaštiti prirodnih vrijednost i podizanju svijesti o prirodnim bogatstvima kojima smo okruženi.
 
Ustanovu ZEC i okoliš , učenici su samostalno obišli i istražili dok kroz šumske puteve sve do vidikovca, vodić je bila Tea Štifanić iz turističke zajednice Vrsar. Sa vidikovca se vidi sva ljepota ovoga kraja. Noemi i Patrik, kao najmlađi uzvanici, najviše su se i zabavili, stoga preporučuju svim mladim ljudima da posjete ovaj centar i nauče nešto novo ili samo da uživaju u prekrasnom krajoliku šume Kontija.
 
Tekst pripremili učenici: Noemi Božić, 2. agro i Patrik Laganis 3. agro
 
Napisala: prof. Marina Čanić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email