SŠ Mate Balote: I sa kopna i sa mora uzgoj školjaka je fora

290751430_5262569863822130_6661169885359881114_n
28.06.2022. 09:58; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / SŠ Mate Balote: I sa kopna i sa mora uzgoj školjaka je fora
Dugi niz godina učenici, agrotehničari SŠ Mate Balote sudjeluju u Europskim, Erasmus projektima.
Novi i četvrti po redu Erasmus projekt, So is(st) Europa ili Europa je ono što jede, izazvala je učenike 3. razreda agrotehničara i voditeljicu, prof. Marinu Čanić, da istraži najveće bogatsvo plodova na Poreštini a to je naše more.
 
Uzgoj školjaka je odavno poznato na području Poreča. Veliko antičko ribogojilište, još iz Rimskog doba, jedno od većih na mediteranskom prostoru, otkriveno je u uvali Porto Bussolo 2012 godine.
Danas je Porto Bussolo jedna od rijetkih prirodnih oaza koja pruža mir i odmor kako za strane tako i za domaće turiste. To je ujedno bila i polazna točka trećeg razreda agrotehničara u sklopu predmeta Ribarstva za istraživanje u projektu. Obišli su i istražili taj mali poluotok, Porto Bussolo. Više kroz rekreaciju i igru na obali ali i kroz povijesnu priču ovog najstarijeg vivarija.
Na moru, sa obale, vide se plutače, naprave za uzgoj školjaka. Krenuli smo dalje, do uvale Santa Marine, gdje se danas par obitelji bavi uzgojem ribe i školjaka. Primio nas je Gianluca Stojnić, mladi poduzetnik, koji uzgaja školjke. Posao je naslijedio od svog oca s kojim je još kao dijete izlazio na more. Upoznao nas je sa svojim plovilom i opremom koje je specijalno opremljeno za uzgoj školjaka, a zatim nas je poveo na more, do njegove farme (uzgajališta) školjaka. Objasnio nam je da je uzgajalište podijeljeno po fazama rasta školjaka. Prvo nas je odveo na područje gdje se većinom nalazi mlađ, mlade školjke, a zatim nas je odveo na područje gdje se nalazi konzumna veličina školjaka. Gianluca i njegova dva radnika Patrik i Mateo su nam pokazali kako se školjke sade, uzgajaju, vade, čiste i pakiraju za tržište.
Ove mlade ljude doživjeli smo kao vrlo ambiciozne i sposobne. Primili su nas vrlo ljubazno s velikom željom da nam prenesu svoje znanje li i značenje ovakve vrste posla na ovim prostranstvima kako u prošlosti tako i danas a nadamo se i u budućnosti.
 
Napisali: prof. Marina Čanić i učenici Matija Macuka i Nikola Anić

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljekarna