NEWS

SŠ Mate Balote: Dan škole u znaku šaha

273563796_4876824235730030_989785758994871142_n
10.02.2022. 09:07; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / SŠ Mate Balote: Dan škole u znaku šaha
U utorak 08. veljače, povodom Dana škole kojim se obilježava datum osnutka Srednje škole Mate Balote u Poreču 1883.g., održan je u knjižnici Srednje škole šahovski turnir.
Ideja za natjecanje potekla je od samih učenika koji i inače, u slobodno vrijeme, dolaze u knjižnicu na partiju šaha. Samo što je ovoga puta bilo malo ozbiljnije i napetije.
Igralo se na „profi“ podlogama i s figurama koje nam je rado ustupio Šahovski klub Poreč, te im se ovim putem zahvaljujemo na suradnji.
 
Na turniru je sudjelovalo ukupno 16 natjecatelja, a polufinale su izborili Fabijan Cindrić, maturant smjera agrotehničar, Sven Glavočić, maturant opće gimnazije, Andrea Akilić učenik 3b razreda ekonomskog smjera i David Berisha, ekonomist 3a razreda.
U uzbudljivom finalu Glavočić – Akilić bolji je ipak bio samozatajni Andrea. Rekao nam je da je često znao igrati šah sa svojim nonom koji mu je i prenio ljubav prema igri.
 
Zanimljivo je bilo gledati lijepe partije, a posebno valja spomenuti da su svi sudionici bili kolegijalni i davali podršku jedni drugima. Koliko su bili oduševljeni mogućnošću dokazivanja u ovoj misaonoj igri govori i to da su završivši s natjecanjem nastavljali s partijama, a čuli su se, naravno, i zahtjevi za novim susretima.
 
Opće je poznato koliko je šah korisna vježba za um i kako pomaže u jačanju koncentracije, razvijanju pamćenja i stvaranju kombinatoričkih vještina, a u nekim je zemljama, kao u Španjolskoj npr., šah obvezatan dio školske nastave, baš zbog njegove dobrobiti za mladi mozak.
 
Čestitke svim natjecateljima i poziv učenicima-ljubiteljima šaha da se uključe u Šahovski klub Poreč koji je pravo mjesto za tu igru.
 
SŠ Mate Balote

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email