NEWS

SS Mate Balote

10.03.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / SS Mate Balote
181briskula5-001.jpg-lanak.jpg

U petak, 4. ožujka srednju školu Mate Balote posjetili su dr. Urlich Dronske (koordinator DSD-a za Hrvatsku) i gosp. Gerd von Rüden (visoki povjerenik Konferencije ministara SRNj zadužen za Jugoistočnu Europu). Cilj ove posjete je praćenje napredovanja učenika uključenih u projekt DSD-a u učenju njemačkog jezika. Učenici u ovom programu rade po posebnom programu jedinstvenom za sve zemlje koje realiziraju Projekt DSD-a u okviru kojeg učenici dodatno uče njemački jezik tijekom četverogodišnjeg školovanja nakon čega polažu ispit za Njemačku diplomu, koja im omogućava upise na njemačke fakultete bez polaganja njemačkog jezika.

Prva generacija učenika uključenih u Projekat DSD-a (njih 15 učenika) ovaj program polaze već drugu godinu i predstavili su svoj dvanaestomjesečni rad Power-Point prezentacijom.

U prezentaciji svog rada su sudjelovali svi polaznici i na taj način pokazali svoje znanje njemačkog jezika. Između ostalog učenici su obavili intervju s osobom koja izvorno govori njemački jezik. Razgovaralo se o tome što doručkuje, ruča, večera, uspoređivali su njemačku i istarsku kuhinju, te pobliže objasnili neke istarske specijalitete – fuži, istarski pršut, kroštule. Učenici su na kraju dali savjet koja nacionalna jela treba probati prilikom boravka u Istri i darovali gostima Jelovnik istarskih jela.

Učenici su pokazali primjere vježbi koje su osmislili i koristili u učenju njemačkog jezika na kompjutoru.

Zatim je predstavljena realizacija programa trilateralne razmjene učenika u Olesnici – Poljska, sudjelovanje na seminaru u Ljubljani, seminara u našoj školi i dr.

Druga generacija polaznika DSD programa (njih 25 učenika) predstavila se kroz intervju sa gostima dr. Urlich Dronske i gosp. Gerd von Rüdenom. Bilo je riječi o tome kako se osjećaju u Hrvatskoj, Istri, nacionalnim jelima i dr.

Učenici su kroz ta predstavljanja pokazali dobro ovladavanje njemačkim jezikom i po mišljenju naših gostiju velika većina učenika pokazala je izvrsno znanje njemačkog jezika što je pokazatelj da su im velike šanse da dođu do Njemačke diplome, dok se jedan manji broj učenika mora još dodatno truditi ako žele doći do tog cilja.

Dr. Urlich Dronske i gosp. Gerd von Rüden su vrlo zadovoljni postignutim i kažu da je teško naći osobe koje bi se tako zalagale u poučavanju djece kao što su prof. Mirjam Blažević (koja je najviše zaslužna da se ovaj program uveo u našu školu) i Denis Brožić (koja se zdušno uključila u realizaciju programa). Zadovoljni su prezentacijom učenika i pokazanim znanjem njemačkog jezika. Gosti su za potrebe učenja njemačkog jezika poklonili školi 27 komada njemačko-njemačkog rječnika.

Za goste je u subotu organiziran izlet po Istri, a profesorice su se potrudile, da uz ugodno druženje, gostima pokažu znamenitosti Istre.

Opširnije o DSD diplomi možete naći na web adresama: http://midnight-rider.com.hr/mirjam/pages/dsd2.htm ili http://skole.htnet.hr/ss-porec-501/skola

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email