NEWS

Sportsko – rekreacijske djelatnosti zahtijevaju popuštanje mjera i ponovni početak rada

teretana
02.05.2020. 18:03; ; Početna / Gospodarstvo / Sportsko – rekreacijske djelatnosti zahtijevaju popuštanje mjera i ponovni početak rada

Pandemija COVID-19 onemogućila je rad poduzetnicima i dionicima u području sportsko-rekreacijskih djelatnosti budući da je odlukom Stožera civilne zaštite još od ožujka obustavljen rad teretana, sportskih centara, fitness i rekreacijskih centara. 

U razgovoru s predsjednicom HGK – Županijske komore Pula Jasnom Jaklin Majetić, poduzetnici u ovom sektoru iskazali su argumentirane zahtjeve kako bi se čim prije omogućio početak rada cjelokupne sportsko – rekreacijske djelatnosti ili omogućilo obavljanje dijela usluga koje se obavljaju u ovim djelatnostima uz maksimalno poštovanje usuglašenih i dogovorenih sigurnosno epidemioloških uvjeta. Riječ je o subjektima koji svoje poslovanje obavljaju sukladno Zakonu o sportu kao trgovačka društva, sportske udruge, društva ili klubovi, samostalna sportska djelatnost i sl.

Poslovni subjekti ističu kako je sportsko – rekreacijska djelatnost usmjerena na vježbanje i sport kao oblik očuvanja i unaprjeđenja psihofizičkog zdravlja građana te kao takva čini jednu od najbitnijih sastavnica prevencije, ali i terapije brojnih bolesti i stanja, stoga je u uvjetima pandemije omogućavanje rada izuzetno važno.

Morena Poglajen Carić iz pulske tvrtke Sunset Centar naglasila je kako poslovanje profesionalnih sportsko – rekreacijskih centara i u redovitim i uobičajenim okolnostima karakterizira visoki stupanj higijenskih pravila, primjerice presvlačenje odjeće i obuće pri dolasku, redovito dezinficiranje opreme i rekvizita nakon svakog korištenja, ventiliranje prostora i dr. Dionici u ovoj djelatnosti smatraju kako upravo zbog sigurnosnih i zdravstvenih uvjeta u kojima su higijenski uvjeti i dezinficiranje bili na visokoj razini i prije pandemije, ne postoje zapreke da se uz dodatne mjere i postupke za siguran rad, iznova omogući neometan rad. Također, mnogi centri provode individualne programe pa se aktivnosti mogu provoditi bez ikakvih ugroza i uz najviše mjere zaštite i opreza, zaključila je Poglajen Carić.

Uz detaljno razrađene mjere djelovanja u novim uvjetima, poduzetnici, među ostalim, predlažu i: pridržavanja pravila o broju korisnika u jedinici vremena u zatvorenim prostorima (15 osoba na 100 četvornih metara površine, što osigurava razmak veći od 2 metra te maksimalne grupe od 8 polaznika ukoliko je razmak između njih veći od 2 metra. Kod vježbanja na otvorenom bio bi prihvatljiv broj od 15 polaznika uz obavezan razmak minimalno 2 metra. Kod subjekata koji održavaju individualne terapije i rekreaciju bilo bi potrebno osigurati odvojen prostor za dvije osobe uz osiguranje razmaka od 2 metra i korištenje zaštitne opreme.

Poslovanje sportsko-rekreacijskih djelatnosti, karakterizira smanjeni intenzitet aktivnosti u ljetnim mjesecima, stoga je vrlo bitno omogućiti im nastavak rada u sljedeća dva mjeseca, kako bi se pružila mogućnost da se dijelom konsolidira poslovanje i smanje neizbježni gubici. U tom smislu posebno bi pomoglo dulje korištenje potpora za očuvanje radnih mjesta, te povoljniji uvjeti korištenja kreditnih sredstava, zaključeno je u razgovoru s predsjednicom HGK – ŽK Pula koja je podržala zahtjeve fitnes zajednice, odnosno, sportsko – rekreacijskih djelatnosti.

HGK ŽK Pula

Print Friendly, PDF & Email