NEWS
valfresco

Sportska dvorana udvostručila kaštelirski budžet

16.12.2006. 00:00; Učitavanja: 46; Početna / Novosti / Okolne općine / Sportska dvorana udvostručila kaštelirski budžet
306GO169521.jpg

Vijećnici Općine Kaštelir-Labinci na preksinoćnjoj su sjednici bez rasprave donijeli novi proračun vrijedan 17,27 milijuna kuna. Razlog za takav rekordni budžet je u planiranoj gradnji sportske dvorane za koju je namijenjeno deset milijuna.

– Ako oduzmemo taj iznos, dolazimo do realne sume u skladu s ranijim godinama, objasnio je načelnik Enio Jugovac.

Općina namjerava raspisati javni natječaj za izvođača radova odmah nakon Nove godine. Objekt bi do kraja 2007. trebao biti pod krovom, dok bi za 2008. ostavili uređenje vrijedno četiri milijuna kuna.

I bez te najveće investicije, u odnosu na ovu godinu ukupno su povećani planirani izdaci za javne potrebe u sportu. Radi se o 220 tisuća kuna tekućih donacija namijenjenih klubovima, što je raspoređeno sukladno općinskoj odluci o klubovima koji rade s mladima, te još 40 tisuća za ostale sportske manifestacije. Neovisno o tome Nogometni klub Kaštelir-Labinci će dobiti 25 tisuća kuna za gradnju i rekonstrukciju javne rasvjete na igralištu.

Za stotinjak tisuća kuna, na 434 tisuće, povećana su sredstva za potrebe područnog odjeljenja Dječjeg vrtića Radost, prvenstveno jer je narastao broj polaznika, pa je zaposlena na puno radno vrijeme još jedna odgajateljica. Za socijalno-zdravstveni program je planirano 126 tisuća kuna, dok je školstvu i obrazovanju namijenjeno 108 tisuća.

Javne potrebe u kulturi u novom su proračunu pokrivene s 443 tisuće kuna, od čega je 300 tisuća rezervirano za obnovu krovišta župne crkve. Povećane su donacije za Zajednicu Talijana (30 tisuća) i KUD »Kaštelir-Labinci« (108 tisuća, od kojih najveći dio ide limenoj glazbi). Program građenja objekata i uređaja komunalne infrastrukture koji određuje raspolaganje sredstvima prikupljenim naplatom komunalnog doprinosa vrijedan je 965 tisuća kuna. Planirana je i nabava manjeg kamioneta za 150 tisuća za zadatke općinskih komunalnih djelatnika.

S ukupno 330 tisuća kuna nastavit će se obnova Doma, točnije njegove sale i gospodarskog dijela u kojem će biti smješteno i novoosnovano Dobrovoljno vatrogasno društvo. Donacija za Turističku zajednicu za iduću godinu iznosi 155 tisuća kuna. Što se tiče prihoda, 6,4 milijuna se namjerava utržiti od prodaje nekretnina i upotrijebiti za gradnju sportske dvorane, a za istu namjenu planiraju se dobiti četiri milijuna kapitalnih potpora iz državnog i županijskog proračuna te Grada Poreča. Prihodi od raznih poreza iznose 1,84 milijuna, s 400 tisuća bi investitori koji grade objekte na području općine trebali sufinancirati gradnju vodovodne mreže, dok je višak prenesen iz ove godine 2,5 milijuna.

K.Flegar, Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email