NEWS

Snježana Vidović objavila je novu knjigu “Moje putovanje Istrom” – umjetnica kao ambasadorica empatičnog razumijevanja prirode

Cover_9789534904701
22.08.2020. 09:17; ; Početna / Kultura / Snježana Vidović objavila je novu knjigu “Moje putovanje Istrom” – umjetnica kao ambasadorica empatičnog razumijevanja prirode

Novoobjavljena knjiga vodi čitatelja na slikovito i duhovno putovanje plodnom i ujedno škrtom istarskom zemljom. Umjetnička tema nije „Natura Morta”, već „Natura Vivendi”. Ovdje dunje imaju „randezvous“, smokve se zaljubljuju, kamenje pokazuje svoje pravo lice, a školjke i puževi sunčaju se na “Balkonu u Taru”.

Slike Snježane Vidović metafore su za beskompromisno, životno potvrđujuće razumijevanje prirode. Predgovor knjige pronalazi formulu za to: „Njene slike vode gledatelja u metafizički svijet u kojem se uklanjaju razlike između žive i mrtve materije. Njene arhaične kompozicije postoje izvan vremena i prostora kao obostrano ekvivalentna stvorenja koja gledatelju pružaju empatičan pogled na svijet.”

Kao reprodukcije, 20 ulja na platnu, dijelom velikog formata, ilustrativni su temelj ove knjige. U knjizi su predstavljeni u cjelini i razdijeljeni na 60 anatomskih odjeljaka.

Slike su “komentirane” tekstovima hrvatskog književnika Mate Balote. Sjećanja iz njegovog djetinjstva utkana su u zbirku slika kao citati. Oni odražavaju tešku stvarnost života u Istri s početka 20. stoljeća.

Knjiga je napisana na njemačkom, hrvatskom i talijanskom jeziku. Ovo nije samo počast jezičnoj raznolikosti Istre, nego i naglašava multikulturalnu pozadinu regije.

Slike iz knjige također bi trebale biti prikazane i na izložbama. Nažalost, prva planirana izložba u Istri morala je biti odgođena zbog koronavirusa. Tako će zainteresiranim gostima slike biti prvi put predstavljene u prosincu u Beču u Galeriji BURN-IN.

Knjiga “Moje putovanje Istrom” autorice Snježane Vidović (tvrdi uvez, 124 stranice na umjetničkom papiru) dostupna je u knjižarama.

O autorici

Hrvatska umjetnica Snježana Vidović odrasla je u Zenici (Bosna). Nakon studija i stjecanja zvanja građevinskog inženjera, preselila se u München. Ubrzo je započela samostalni studij umjetnosti kod Petera Schermulyja. Slikarstvo je ubrzo zauzelo središnje mjesto u njenom životu. Upoznala se s različitim tehnikama slikanja, ali je i intenzivno radila na povijesti umjetnosti. Posjetila je Alte i Neue Pinakotheken u Münchenu, kao i poznate galerije u Berlinu, Hamburgu, Frankfurtu na Majni, Veneciji, Parizu i Londonu. Njezina preokupacija mnogim važnim umjetničkim djelima iz različitih razdoblja utjecala je na njezin umjetnički razvoj. Tijekom boravka u Münchenu, od 1999. do 2012., sudjelovala je na 30 grupnih izložbi u Europi i SAD-u. Također je predstavila svoj umjetnički razvoj na 6 samostalnih izložbi.

  1. vratila se u Hrvatsku sa svojom obitelji. Ubrzo je započela s radom na svom velikom umjetničkom projektu u svojoj mirnoj kući u Istri, smještenoj na staroj rimskoj cesti. Istraživanja i razmišljanja o svojoj novoj domovini izrazila je u 20 umjetničkih djela, dijelom velikog formata. Projekt je konačno kulminirao knjigom “Moje putovanje Istrom”.

TV Istra je 2017. objavila detaljan intervju s umjetnicom .

Osim umjetnosti, Snježana Vidović aktivna je i na humanitarnom polju. Članica je Lions Kluba Poreč od 2013. godine, a bila je i predsjednica Kluba u 2018./19. Od 2016.godine do danas svojim umjetničkim angažmanom podržava humanitarni rad LC Poreč i kao kustosica godišnjeg likovnog natječaja istarskih učenika.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email