NEWS

Smrznuta svinjetina zdravstveno ispravna – priopćenje za javnost

09.02.2005. 00:00; ; Početna / Novosti / Smrznuta svinjetina zdravstveno ispravna – priopćenje za javnost
3371012005120835.jpg

Vezano uz informacije koje su se pojavile u medijima (HTV – TVD, 5. veljače 2005. godine, što je opetovano i u "Plodovima zemlje", dan kasnije) o uvozu smrznute svinjetine u Republiku Hrvatsku, u kojima je izneseno niz netočnih, neprovjerenih i proizvoljnih informacija čime je javnost dovedena u zabludu i stvorena panika kod potrošača, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodnoga gospodarstva dužno je dati točne informacije.

Netočna je, proizvoljna i štetna tvrdnja, a koju smo izravno potvrdili u Bruxellesu kod inspektora Europske unije za izradu legislative, koji je opovrgnuo postojanje posebnog propisa, kojim se smrznuto meso starije od 6 mjeseci uništava spaljivanjem, a što je rečeno u spomenutom prilogu. Direktiva EU ne razlikuje svježe od smrznutog mesa u smislu uvjeta za stavljanje na tržište, potvrđeno nam je u Bruxellesu.

Stoga je netočna i tvrdnja da se meso u EU spaljuje, a još je manje točna tvrdnja da ono umjesto u spalionici završava u Republici Hrvatskoj.


Europska unija dakle nije propisala rok trajanja smrznutog mesa, a cijena takvog mesa određuje se isključivo na burzi.

Osim što je netočnim informacijama nanesena šteta kako javnosti, ali i domaćim proizvođačima, ova netočna i neodgovorna izjava nanijela je štetu i pitanje vjerodostojnosti domaćih nadležnih tijela u EU.

Uvjete za uvoz proizvoda pa tako i mesa određuje isključivo kakvoća proizvoda. Svaka pošiljka uvozi se na temelju rješenja Ministarstva poljoprivrede o nepostojanju veterinarsko-zdravstvenih prepreka u RH. Potvrda tomu je podatak iz 2004. godine u kojoj je prilikom uvoza mesa zadržano ili vraćeno oko 200 pošiljki koje nisu udovoljavale nevedenim uvjetima.

Da bi se izbjeglo predeklariranje i daljnje stavljenje u promet smrznutog mesa, Uprava za veterinarstvo Ministarstva poljoprivrede eksplicite rješenjem dopušta da se takvo meso može koristiti isključivo za preradu.

Iako je većina navedenoga novinaru predočena, svjesno ili ne, to je prešućeno. – kraj priopćenja –

Naš savjet: ipak je pametnije jesti domaće i po mogućnosti nesmrznuto meso i nevakumirano meso, kupljeno u manjim gradskim mesnicama, nego ono koje se kupuje u velikim trgovačkim centrima. Dalje odlučite sami 🙂

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email