SLUČAJ: GOMILA NOVCA NA OTPADIMA! (Regional)

30.11.2006. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Ekologija / SLUČAJ: GOMILA NOVCA NA OTPADIMA! (Regional)
379otpad.jpg

Piše: Sanja Šariri

Fotografije: arhiva Zelene Istre

Iako se u medijima još 2000. godine pisalo, dakle prije gotovo točno šest godina (!), da tvrtka A. M. Index Comerce d.o.o. iz okolice Grožnjana prikupljeni metalni otpad i raznovrsnu ambalažu po istarskim gradovima i općinama jednostavno odlaže u jedan napušteni kamenolom kraj mjesta Kave u općini Grožnjan, ta je tvrtka "na svoj način" poslovala sve donedavno kada je dospjela u crnu kroniku kaznenim prijavama zbog mešetarenja povratnom ambalažom.

Žalosno je ustvrditi da nadležni do danas nisu ništa poduzeli da bi spriječili gomilanje potencijalno opasnog otpada na apsolutno neadekvatnom mjestu, ali da niti gradovi i općine koje su imale ugovore s tom tvrtkom iste nisu prekinuli kada se saznalo da se njihov otpad ne "zbrinjava"…

SAKUPLJANJE  I SKLADIŠTENJE OTPADA BEZ POTREBNIH DOZVOLA!

Ova tvrtka u vlasništvu Angeloantonia Montronea dakle već najmanje šest godina ubire naknade koje plaćaju neki gradovi i općine u sjevernoj Istri za odvoz otpada, da bi potom tako prikupljeni otpad odlagala u prirodu, u spomenuti kamenolom, koji, dakako, ne udovoljava nikakvim zahtjevima propisanim Zakonom o otpadu. I ne samo to. Tvrtka A. M. Index Comerce ne posjeduje niti ikakvu dozvolu za sakupljanje različitih vrsta otpada!

Naime, prema našim saznanjima, spomenuta je tvrtka tek podnijela zahtjev za izdavanjem dozvole za sakupljanje različitih vrsta otpada (metalne ambalaže, otpadnih automobila, bijele tehnike, industrijskog škarta, itd.),  ali te dozvole nije dobila. Slijedom toga, sav se taj otpad koji ova tvrtka revno prikuplja i za čije se usluge odvoza bez problema reklamira u oglasnicima i dnevnim novinama – prikuplja i odlaže nezakonito. Doznajemo, također, da A. M. Index Comerc svojim uvjetima za postupanje i skladištenje otpadom zadovoljava tek dozvolu za skupljanje i skladištenje stakla i plastike, koju jedinu i ima!

Sav se otpad koji ova tvrtka revno prikuplja i za čije se usluge odvoza bez problema reklamira u oglasnicima i dnevnim novinama – prikuplja i odlaže nezakonito.

A i od toga što skupljaju napravljen je pravi hrvatski biznis: godinama sakupljana plastična i staklena ambalaža, čije su gomile odložene u kamenolom, sasvim na crno je pronašla svoj put prema fizičkim osobama. Naime, zakonska je obveza ove tvrtke, prema Pravilniku o ambalaži, sakupljenu plastičnu i staklenu ambalažu predati tvrtki Metis radi njenog daljnjeg zbrinjavanja. Umjesto toga, A. M. Index Comerc je tako prikupljenu ambalažu prodavao fizičkim osobama, koje su ambalažu kupovale u ogromnim količinama, ukrcavale na kamione bez ikakvih potvrda ili računa i uredno ih opet vraćali u trgovine koje bi im za to isplaćivale naknadu za povrat ambalaže.

Suvišno je i napominjati da su trgovine tako otkupljenu ambalažu zakonskom obvezom vraćale sakupljaču poput ove tvrtke iz okolice Grožnjana… Uzgred rečeno, kod svake ovakve "prodaje" boca jedna te ista ambalaža je mogla kružiti unedogled, a da nikad ne bude propisno zbrinuta. I kod svakog takvog kruga koji bi boca napravila, tvrtka A. M. Index Comerc je mogla za sebe ostvarivati materijalnu korist!

Nakon što je (konačno) razotkrivena muljaža s povratnom ambalažom, ovaj je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost je prekinuo ugovor o suradnji s grožnjanskom tvrtkom i pokrenuo protiv odgovornih kaznene prijave. Također je ustanovljeno da je vlasnik tvrtke s ciljem da pribavi protupravnu imovinsku korist oštetio i državni proračun za iznos koji se tek treba utvrditi…

A. M. Index Comerc je godinama sakupljanu plastičnu i staklenu ambalaža po istarskim gradovima i općinama na crno prodavao fizičkim osobama.

ZAŠTO GRADOVI I OPĆINE NE BRINU KAMO SE ODVOZI NJIHOV OTPAD?

Ono što je u ovom slučaju vrlo indikativno jest činjenica da neki istarski gradovi i općine i dalje imaju s ovom tvrtkom važeće ugovore o odvozu otpada i da brojni Istrijani odlažu svoj ambalažni i ini otpad u kontejnere i tzv. "zelena zvona" ove tvrtke misleći da doprinose zaštiti okoliša, a pritom pojma nemaju da tako indirektno i sami doprinose zagađenju ili nečijem poslovanju na crno…

– Očito ta firma nije imala sve potrebne dozvole i nije zadovoljavala sve tehničke uvjete za bavljenje tom djelatnošću. Sakupljali su razne vrste metalnog otpada, među kojima se nalazio i onaj opasan, odnosno bačve s kemikalijama, masti, uljem i slično.

Potom su sakupljali sve vrste plastike, ambalažu, kanistre, kašete i stare automobile koji po vrsti otpada spadaju u metal, koji je najprofitabilniji i stoga je tu i najveći interes. Imali su gomile starih automobila koji se nisu rastavljali, nego ih gnječili. U više sam ih navrata pitala o dozvolama koje imaju i o dokumentima koji dokazuju da su predali sakupljeni otpad nekome na zbrinjavanje, ali te podatke nikada nisam saznala.

Žalosno je ustvrditi da nadležni do danas nisu ništa poduzeli da bi spriječili gomilanje potencijalno opasnog otpada na neadekvatnom mjestu.

Koliko znam, imaju ugovore s više općina u sjevernoj, ali i u južnoj Istri. Konkretno nude usluge postavljanja spremnika – zvona za odvojeno skupljanje korisne ambalaže od građana, a u njihovom slučaju su to zvona za miješani ambalažni otpad, znači metalni, plastični i stakleni. Sve se ovo ubacivalo u jedno te isto zvono što je protivno Zakonu o otpadu jer svaka vrsta otpada mora biti označena posebnom bojom i odvojeno se sakupljati, kaže nam aktivistica Milena Radošević iz Zelene Istre.

Naime, vrlo je lako izračunati kakav se biznis krije u sakupljaju otpada jer je samo komunalna tvrtka "Albanež" iz Medulina donedavno za 38 zvona za prikupljanje plastike i stakla plaćala A. M. Index Comerceu oko 105 tisuća kuna godišnje! Srećom, količinu zvona su, zasad, odlučili prepoloviti…

U suradnji sa Zelenom Istrom Regional svojim čitateljima donosi ekskluzivne fotografije kamenoloma koji je prepun potencijalno opasnim otpadom.

NESLANE ŠALE U PRILOGU LA KOST

Regional IM - prilog la kostSatirični prilog Glasa Istre "La Kost" ispod fotografija automobilskih olupina, ali i bez njih, objavljuje oglas firme A. M. Index Comerce d.o.o. U oglasu je navedeno da nas dotična tvrtka sasvim besplatno rješava starih automobila, perilica i svog krupnog metalnog otpada (iako za to nema nikakvu dozvolu)! Osim toga, blisko, po domaću, i sasvim nezakonito, ova će tvrtka sav vaš metalni otpad odložiti u jedan istarski kamenolom koji apsolutno ne odgovara nikakvim tehničkim uvjetima za skladištenje takve vrste otpada!

Jesmo li kao osobe koje sporo "kopčaju" tek sada shvatili da je u pitanju sarkazam uredništva ili je satiričarima iz Poreča, Montrone opako podvalio? Ako je u pitanju komercijalni oglas,  onda nam nakon svega preostaje smijati se i plakati – istovremeno.

Print Friendly, PDF & Email