NEWS
Ljekarna

SKUP »SUVREMENE TEHNOLOGIJE I UREĐAJI ZA PROČIŠĆAVANJE PITKIH I OTPADNIH VODA«

10.11.2006. 00:00; ; Početna / Gospodarstvo / SKUP »SUVREMENE TEHNOLOGIJE I UREĐAJI ZA PROČIŠĆAVANJE PITKIH I OTPADNIH VODA«
362DSC_0027.JPG

Do subote će u njemu sudjelovati petstotinjak sudionika – predstavnika komunalnih poduzeća i institucija, projektanata i proizvođača opreme prvenstveno iz Hrvatske (prisutno je svih 127 hrvatskih komunalaca), te iz drugih zemalja bivše Jugoslavije.

Cilj je skupa, prvog takve vrste i opsega od rata, upoznavanje tehnologija i uređaja koji uz manje troškove te kroz najbolja i najjednostavnija ekološka rješenja omogućuju visok stupanj pročišćavanja pitke i otpadnih voda. Solucije koje udovoljavaju domaćim zakonskim propisima te direktivama i standardima EU-a, što znači i da je za njihovo uvođenje moguće korištenje europskih fondova, predstavit će stručnjaci – profesori i inženjeri, proizvođači i korisnici.

Skup je otvorio predsjednik Hrvatske grupacije vodovoda i kanalizacija Zvonko Velošević, dok je zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Siniša Širac okupljene pozdravio i u ime Ministarstva. »Izvrsna sinergija se pokazala kad su Hrvatske vode prije tri godine osnovale nacionalno povjerenstvo za provođenje i pripremu novih tehnologija u sferi vodnog gospodarstva. Jučer je u drugo čitanje u Saboru ušla Strategija razvoja vodnog gospodarstva – temeljni strateški dokument za Republiku Hrvatsku u idućih petnaest godina koji omogućuje i približavanje«, rekao je on.

Širac kaže i da je održan radni sastanak s porečkim komunalnim poduzećem Usluga i stručnim povjerenstvom koje je radi realizacije projekta »Jadran« osnovao Grad Poreč zajedno s Hrvatskim vodama. »Želimo maksimalno ubrzati proceduru i tijekom iduće godine očekujemo potpis memoranduma o realizaciji projekta ´Jadran´ za Poreč. Time Vlada nastavlja potporu našim turističkim središtima u postupcima financiranja izgradnje i rekonstrukcije uređaja za pročišćavanje otpadnih voda«, kazao je.

Predstavnik Hrvatskog saveza građevinskih inženjera i Društva građevinskih inženjera Poreča Vladimir Sladonja spomenuo je da je Poreč među prvim gradovima na obali koji su u vrijeme intenzivne turističke izgradnje sagradili suvremeni sustav odvodnje otpadnih voda s dugačkim podmorskim ispustima, dok je izgradnjom sustava vodoopskrbe Butoniga Istra dugoročno riješila svoje potrebe za pitkom vodom. Istaknuo je važnost skupa u vrijeme kad se nameću novi standardi u tehnologiji pročišćavanja otpadnih voda.

– Turizam i ekologija jednostavno moraju ići ruku pod ruku i mi se želimo snažno uključiti u projekt »Jadran« kako bismo sačuvali Jadransko more. Također želimo sanirati i zatvoriti deponij komunalnog otpada na suvremen način, budući da će svaka županija imati po jedan deponij, a za Istru će on biti u Puli, istaknuo je gradonačelnik Edi Štifanić.

Županijski pročelnik Milan Antolović je spomenuo da 98 posto Istre ima vodu. »U posljednje vrijeme u suradnji s Hrvatskim vodama posebnu pažnju posvećujemo zaštiti okoliša, rješavanju problema otpadnih voda, pa je osnovano i posebno trgovačko društvo čiji su suvlasnici sve jedinice lokalne samouprave. Uvjereni smo da će se Županijska skupština opredijeliti za uvođenje posebne naknade za zaštitu otpadnih voda po utrošenom kubiku vode za piće od iduće godine«, kazao je izrazivši nadu da će slijedom nacionalnog programa navodnjavanja Istra među prvima početi izgradnju sustava za navodnjavanje, konkretno na Poreštini i Rovinjštini.

Franco Palma, predsjednik Izvršnog odbora Hrvatske udruge hotelijera i Uprave Riviere holdinga je u ime domaćina govorio o ključnoj vezi između zaštite okoliša i turizma. »Istra i Poreč su napravili mali iskorak u prošlosti, međutim danas su standardi i ´napad´ na vodu potpuno drugačiji. Drago mi je da smo ugostili skup koji dokazuje interes da sačuvamo vrijedne resurse i našu najveću prednost u turizmu«.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email