NEWS
Best of Poreč

Sjajna sezona 58. Koncerata u Eufrazijani

Zagrebački solisti - 38A3659 Andi Bancic 5d 09 07 2019
12.09.2019. 14:55; ; Početna / Kultura / Sjajna sezona 58. Koncerata u Eufrazijani

Koncerti u Eufrazijani u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč ovog su ljeta po 58. put u središtu porečke starogradske jezgre stvorili oazu mira u spoju jedinstvene arhitekture i klasične glazbe. Od srpnja do rujna, s najavnim koncertom izvedenim u svibnju, Eufrazijana je svakog petka odjekivala zvukovima izvedbi najljepših klasičnih repertoara. Jedan od najstarijih festivala klasične glazbe u Hrvatskoj rado posjećuje kako domaća tako i strana publika, uz uvijek nove znatiželjne uši i neizostavne reakcije oduševljenja nakon odslušanih koncerata.

Novina je ove godine najavni koncert festivala koji je u svibnju izvela talijanska pijanistica Elisa Tomellini. Ovim se koncertom u predsezoni domaćoj porečkoj publici nastojalo približiti Koncerte u Eufrazijani, koji im u jeku turističke sezone često nisu dostupni, a sve u cilju razvoja i edukacije publike i, samim time, držanja opće vrijednosti festivala i kulture građana. Elisu Tomellini porečka publika uvijek srdačno prihvaća, a ove je godine, na svom već trećem gostovanju u Eufrazijevoj bazilici, očarane slušatelje uz narativan repertoar i sanjarsku atmosferu uvela u fantastičan svijet Debussyjevih, Lisztovih i Chopinovih etida. Publiku je počastila neizbrojivim bisevima i time tek nagovijestila predstojeću sezonu.

Ljetna je sezona koncerata klasične glazbe službeno započela velikim otvorenjem početkom srpnja koje su održali Zagrebački solisti, jedan od najuglednijih hrvatskih komornih ansambala. Nakon više od 4000 održanih koncerata u šezdeset godina djelovanja i koncertiranja u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama, dvanaest izvođača ansambla Poreču je priuštilo čisti užitak komornog muziciranja te uz djela W. A. Mozarta i A. Dvořaka uklopilo i djela hrvatskoga skladatelja B. Papandopula. Ovim je koncertom veliki ansambl Solista započeo niz svoje tzv. jadranske turneje.

U duhu dugovječnih i renomiranih hrvatskih sastava na programu 58. Koncerata u Eufrazijani neizostavan je bio Zagrebački kvartet. U Poreču je ovaj vrhunski gudački sastav izveo posljednji koncert svoje turneje povodom 100. obljetnice postojanja i djelovanja kao najstarijeg hrvatskog komornog ansambla. Cjelokupnu je publiku, uključujući i najmlađe posjetitelje, ostavio bez daha vještom izvedbom i atraktivnim repertoarom – spojem gudačkih kvarteta L. van Beethovena i M. Ravela.

Jedan od razigranijih koncerata održao je i Trio Ludens, u sastavu pijanistice Tamare Jurkić Sviben, hornista Hrvoja Pintarića i mezzosopranistice Sofije Cingule. Ovaj trio posebnu pažnju usmjerava na hrvatsku glazbenu baštinu i domaći skladateljski krug, kako u svojim koncertnim repertoarima tako i u pojedinačnom istraživačkom radu. Osvježavajući repertoar, karizmatični izvođači i moćan mezzosopran kojim se orila čitava Eufrazijana osigurali su gotovo nestvarno glazbeno iskustvo. Raspjevanoj sastavnici 58. Koncerata u Eufrazijani pridonijela je i izvedba Mediterranean Chamber Trija, čiji je glas vodila ugledna hrvatska mezzosopranistica Katja Markotić.

Svake godine uspješna suradnja sa zagrebačkim Austrijskim kulturnim forumom donosi najbolje izvođače s austrijske glazbene scene pa je u Eufrazijani ove godine gostovao bečki Stratos Quartett. Neuobičajen i dojmljiv klavirsko-gudački kvartet Poreču se predstavio vrlo raznolikim, živim i virtuoznim približavanjem vrsnom zvuku te na atraktivan način donio ponešto drugačiju priču o komornoj glazbi.

Ovogodišnji je program sadržavao i dva četveroručna klavirska koncerta koje je bilo moguće poslušati u izvedbama dvaju sastava – Cukrov piano dua i Dua EurAsia. Domaći Cukrov piano duo u sastavu je sestara svjetskog obrazovanja i glasa, Terezije Cukrov i Martine Cukrov Jarrett. Duo EurAsia, pak, internacionalnog je karaktera, čine ga slovenski pijanist Jure Rozman i tajvansko-kanadska pijanistica Catherine Lan. Svojom je izrazito svježom i razigranom izvedbom i isprepletenim prstima klavirski Duo EurAsia poletno zaključio 58. porečku sezonu klasične glazbe.

Koncerti u Eufrazijani, uz brojne svjetski ugledne glazbenike, pružaju priliku i najmlađim talentima da se izraze i pokažu svoju posvećenost i ljubav prema svevremenskoj glazbi. Mlade se zaljubljenike u klasičnu glazbu dodatno motivira mogućnošću nastupanja na renomiranom festivalu te se tako gradi i mjerodavna i zainteresirana buduća publika. Posebno mjesto unutar festivala ove je godine pripadalo mladim gitarističkim nadama koje su još jednom potvrdile uspješnost i perspektivnost povezivanja festivala i glazbenih škola. Gitarist Filip Mišković svoj je nastup u Eufrazijani zaslužio pobjedom na ovogodišnjem Poreč festu, međunarodnom gitarističkom i violinističkom natjecanju u organizaciji Umjetničke škole Poreč, te ju je i opravdao izrazito vještom i profesionalnom izvedbom. Osim toga Baziliku svake godine uvesele mladi polaznici Ljetne škole gitare predavača i gitarista Xhevdeta Sahatxhije – Rhapsody guitar, te srca prisutnih ispune posebnim zadovoljstvom.

I dok se već priprema program sljedeće sezone, a i one okrugle nakon nje, ovogodišnji Koncerti u Eufrazijani zabilježili su vrlo dobru posjećenost i, najvažnije, pozitivne i srdačne reakcije sve brojnije publike. Koncerti se odvijaju u organizaciji Pučkog otvorenog učilišta Poreč, pod pokroviteljstvom Grada Poreča-Parenzo, Ministarstva kulture Republike Hrvatske, Istarske županije, Porečke i pulske biskupije te Župnog ureda Poreč, Turističke zajednice Grada Poreča i Austrijskog kulturnog foruma, a pod sponzorstvom Damjanić vina te Pizzerije Dali.

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email
Ljeto u Funtani