NEWS

Sigurnost gostiju, digitalizacija i diverzifikacija obilježit će turističku 2021. godinu

Valamar Collection Isabella Island Resort (1)
22.12.2020. 19:09; ; Početna / Gospodarstvo / Sigurnost gostiju, digitalizacija i diverzifikacija obilježit će turističku 2021. godinu

Pri kraju ove izuzetno zahtjevne poslovne godine koju je obilježila pandemija Covid-19 virusa, zajedno su se u HGK – Županijskoj komori Pula okupili na okruglom stolu  elektronskim putem predstavnici strukovnih grupa u turističkom sektoru u Istri, s predsjednicom Gospodarskog vijeća HGK – ŽK Pula Jasnom Jaklin Majetić, predsjednikom Udruženja marina HGK Seanom Lisjakom i predsjednikom Udruženja putničkih agencija HGK Borisom Žgombom, predsjednikom Sekcije Zajednice obiteljskog turizma HGK – ŽK Pula dr.sc. Miroslavom Pretulom, pročelnicom županijskog Upravnog odjela za turizam Nadom Prodan Mraković i direktorom Turističke zajednice Istarske županije Denisom Ivoševićem.

Intencija je bila rezimirati sve probleme s kojima su se sudionici okruglog stola susretali u svojim tvrtkama zbog ograničenja u radu koje je prouzročila pandemija kao i ukazati na brojne nove procedure sigurnosti koje su implementirali u svoje poslovanje, i vratili povjerenje velikog broja gostiju koji su i ove godine izabrali Istru kao destinaciju sigurnosti.

Predstavnici hotelijera, kampova, putničkih agencija, marina nautičkog turizma i privatnih iznajmljivača, usuglasili su se da je velik dio turističkog proizvoda u Istri u ovim vremenima bio na visokoj listi povjerenja gostiju i poželjna destinacija za siguran odmor, zahvaljujući čemu su ostvareni i relativno dobri rezultati u segmentu kampova i nautičkog turizma, smještaja u kućama za odmor te ponudi adrenalinskih programa za individualne goste.

Posebno je interesantno bilo čuti i razmijeniti još jednom informacije o svim posebnim protokolima sigurnosti gostiju koji su dodatno uvedeni u ovim uvjetima o čemu su govorili Tea Pestotnik Prebeg iz Valamar Riviere i Alex Živković iz Arena Hospitality Group. Katja Ukušić, direktorica kampa Polidor istaknula je kako su njihovi luksuzni kampovi otvoreni 365 dana u godini, a interes gostiju za dulji boravak prisutan je i u ovim mjesecima.

Digitalizacija u turističkom sektoru i diverzifikacija proizvoda  – veliki su poslovi koji se nastavljaju i u sliedećoj godini, a sudionici naglašavaju veliki značaj potpora od strane države koje su usmjerene u zadržavanje zaposlenih koji su donedavno bili vrlo traženi i nedostajući resurs za kvalitetnu turističku uslugu, te smanjivanja troškova poslovanja koji su i u vrijeme znatno manjeg obujma posla vrlo visoki.

Uz naznake dodatnih zajedničkih marketinških aktivnosti koje će se poduzimati u skladu s odlukama turističkih dionika kroz sustav Turističke zajednice Istarske županije i projekte kvalitete koje razvija županijski Upravni odjel za turizam, predsjednica HGK – Županijske komore Pula Jaklin Majetić istaknula je zajedničko zadovoljstvo povjerenjem koje uživa županijski stožer u kontroli i suzbijanju širenja pandemije kao i otvorenosti za komunikaciju s gospodarstvenicima – uvijek i na svakom mjestu.

Zajednička je želja da se do kraja ove kalendarske godine svim raspoloživim mjerama smanji zaraženost i naša županija vrati u zelenu zonu, što je od presudne važnosti za sve nas kao i naše goste iz inozemstva koji će planirati svoj odmor na sigurnoj destinaciji, istaknuli su sudionici okruglog stola.

Turistički sektor kontinuirano se prilagođava zahtjevima potrošača i gostiju, vodeći računa o promijenjenim navikama gostiju i prioritetima koje nameće briga o zdravlju u kontekstu suzbijanja epidemije Covid-19 virusa, vrlo kreativno i pouzdano postavlja visoke standarde higijenske i zdravstvene sigurnosti definirajući protokole u kojima se gosti osjećaju sigurno i opušteno.

S blagim optimizmom, očekujući početak nove godine i naznake povratka trenda slobodnijih putovanja i povratka gostiju, planira se nastavak investicija koje su u tijeku i priprema na svim područjima za bolju turističku godinu.

 

HGK – Županijska komora Pula

Print Friendly, PDF & Email