NEWS
HALF MARATON S

SDP Vrsar predstavio je listu kandidata za Općinsko vijeće Općine Vrsar-Orsera i program za razdoblje 2021.-2025.

_DSC7398
11.05.2021. 11:23; ; Početna / Politika / SDP Vrsar predstavio je listu kandidata za Općinsko vijeće Općine Vrsar-Orsera i program za razdoblje 2021.-2025.

SDP Vrsar predstavio je kandidate za Općinsko vijeće Općine Vrsar-Orsera na predstojećim lokalnim izborima. Na zbirnoj listi kandidacijska lista SDP-a označena je brojem 4., a na njoj se nalazi Boris Šverko kao nositelj, Robert Malinarić, Dragica Antolović kao nestranačka kandidatkinja, Branko Antulov-Fantulin, Viktorija Cvjetović, Roberto Paris, Ada Bikić, Stojan Malić i Vesna Turković.

Lista je sastavljena od članova koji dobro poznaju rad lokalne samouprave, rad ustanovama socijalne skrbi, funkcioniranje fondova EU, iskusni su i obrazovani nosioci OPG-a, bivši vlasnici obrta u ribarstvu, ugostiteljstvu i pružanja knjigovodstvenih usluga. Njihov interes je prvenstveno razvoj Općine Vrsar-Orsera, koji je najbolje ostvarljiv u vidu stvaranje uvjeta za ostanak mladih ljudi za koje treba osigurati mogućnost zapošljavanja i stanovanja. Pored toga Vrsar treba postati mjesto u koje mnogi žele doći živjeti i raditi.

Upravo zato osnova SDP-ova programa čini Strategija razvoja Općine Vrsar-Orsera koju treba čim prije donijeti na transparentan način, uz učešće svih zainteresiranih, pogotovo mlađih stanovnika. Potrebno je utvrditi gdje Vrsarani vide svoje mjesto za 20-30 godina i na toj osnovi graditi budući razvoj.

Za mandatno razdoblje (2021.-2025.) u programu za mlade i obitelj predviđeno je oslobađanje od plaćanja naknade za boravak djece u dječjem vrtiću i jaslicama za sve roditelje koji imaju prihod po članu obitelji manji od 70% neto plaće isplaćene u RH (cca 5.000 kuna), povećanje iznosa naknada za novorođenčad na 5.000 kuna za prvo dijete i 10.000 kuna za drugo i svako slijedeće dijete, te rješavanje stambene problematike mladih obitelji i osoba u socijalnoj potrebi u vidu izgradnje stanova ili dodjele zemljišta po povoljnim uvjetima što treba postati trajno opredjeljenje u cilju daljnjeg razvoja. Za učenike deficitarnih struka predviđena je dodjela stipendija bez bodovnog praga a za sve srednjoškolce osigurati će se besplatan prijevoz.

Program socijalne i zdravstvene skrbi predviđa uvođenje naknade umirovljenicima koji imaju primanja po članu obitelji manja od 2.000,00 kuna, slično aktivnostima susjednog Grada Poreča, besplatan prijevoz umirovljenika radi obavljanja laboratorijskih i zdravstvenih pregleda u Poreču, osiguranje barem jednog toplog obroka beskućnicima i potrebitim i organizaciju pomoći u kući za starije osobe.

Program gospodarstva predviđa da se napokon krene u izgradnju radne zone Neon za koju je Plan donesen prije dvadesetak godina, uz mogućnost prodaje ili davanja u dugogodišnji zakup parcela po povoljnim uvjetima, davanje u zakup svih poljoprivrednih površina i kontrola njihova privođenja namjeni. Ovdje svakako treba spomenuti i racionalizaciju poslovanja općinskog komunalnog poduzeća Montraker d.o.o. uz smanjenje broja članova uprave sa dva na jedan, te smanjenje njihovih velikih plaća, čime se mogu stvoriti uštede kojima se može pokriti sve troškovi participacije roditelja za boravak djece u vrtiću. Za mlade poduzetnike koji prvi put otvaraju tvrtku predviđeno je davanje potpora, kao i sufinanciranje kamata na kredite malih poduzetnika,

Radi bolje informiranost građana o radu Načelnika, Općinskog Vijeća i općinske uprave tražiti će se objava svih rashoda i svih akata Općinskog načelnika na web stranicama općine.

U programu komunalnog opremanje i urbanizmu SDP će predložiti da se nakon 30 godina od početka izgradnje naselja Brostolade pristupi uvođenju reda na javnim površinama, izgrade trotoari, parkirališta, javne površine i označi cesta. U svim selima potrebno je završiti izgradnju kanalizacijske mreže sa pročišćivačima.

Nakon donošenja Strategije razvoja pokrenuti će se izrada novog Prostornog i Urbanističkih planova.

SDP Vrsara smatra da je najbolji program za njihove sugrađane onaj koji čini ljude sretnim i zadovoljnim životom u Općini Vrsar-Orsera, program koji im daje mogućnost, ali im osigurava i pomoć ako im je potrebna, pa upravo zato okosnicu ovog programa čini briga za mlade i obitelj, za one u potrebi, za male poduzetnike i osobe starije životne dobi.

Oznake:
izbori2021

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email