NEWS

Sarduni a la Tito hit u istarskoj kuhinji

27.07.2008. 00:00; ; Početna / Lifestyle / Zanimljivosti / Sarduni a la Tito hit u istarskoj kuhinji
595y177951007561223.jpg

S ciljem očuvanja ribarske tradicije, u istarskom mjestu Vabriga jučer je po treći put održana Fešta od sarduna. U sklopu manifestacije koja ima tendenciju postati tradicionalna, u lokalnom restoranu Kod Stelia redovito se održava i kulinarski troboj u pripremanju jela na bazi sarduna.
U umijeću kuhanja primorskih delicija sa sardunima ovog puta snage su odmjerile ekipe restorana Valamar Club Tamaris pod vodstvom šefa kuhinje i jednog od ponajboljih hrvatskih kuhara Tomislava Vedriša, kuhari vabriškog restorana Santa Marina na čelu s Nelom Matkovićem te ekipa Kužižina, odnosno medijski dvojac – novinar i gastronom Budimir Žižović te urednica glazbenog programa Radija Pule Janet Štiković, dok je stručnim žirijem predsjedavao kompozitor Alfi Kabiljo.
Ovom prigodom pripremao se savor (marinada) na "bilo", kup s povrćem i sardunima, Titov crveni savor, indorane srdele, krumpiri sa sardunima Georg Mateljan te pljukanci Mediteran.
Stručni žiri, kojeg su uz Alfija Kabilja sačinjavali još i profesor kulinarstva Stanislav Poropat te povjesničar umjetnosti dr. sc. Ivan Matejčić, odlučio je prvu nagradu dodijeliti restoranu Valamar Club Tamaris, dok je drugo mjesto osvojio restoran Santa Marina sa savorom na "bilo" i srdelama indoro.Ekipa Kužižina osvojila je simpatije i nepce publike Titovim crvenim savorom i sardunima pripremljenim na način Georga Mateljana.
Kako veli idejni začetnik Fešte od sarduna i stručni suradnik Turističke zajednice Istarske županije Drago Orlić, srdele, sardoni ili kako ih Vabrižani zovu sarduni su kvalitetna riba, no u restoranima ih je ipak sve teže naći.
Stoga je jedan od ciljeva manifestacije, zbog koje u Vabrigu dolazi sve više posjetitelja, da se delicije od sarduna uvrste na menije ponajboljih restorana, što je i želja organizatora, Općine i Turističke zajednice Tara i Vabrige.

Konstanca Mitrović, javno.com

Print Friendly, PDF & Email