NEWS
VALFRESCO 4 S
SPORTduo – s2

Sanja Živić najbolja hrvatska matematičarka

06.05.2006. 00:00; ; Početna / Novosti / Svakodnevnica / Sanja Živić najbolja hrvatska matematičarka
41GO135278.jpg

Nakon što su održana nacionalna natjecanja iz matematike, talijanskog i njemačkog jezika, u Srednjoj školi Mate Balote već imaju jednu državnu prvakinju iz matematike te dva viceprvaka iz talijanskog jezika. Tu je još i jedno treće mjesto iz talijanskog te peto iz njemačkog, kao i jedno, ništa manje vrijedno, 13. mjesto iz matematike.

Sanja Živić, učenica trećeg razreda opće gimnazije, proteklog se vikenda iz Kraljevice vratila okićena epitetom najbolje matematičarke u državi, u kategoriji općih gimnazija. Iako je većina natjecatelja bila muškog spola, upravo je ona osvojila prvo mjesto. Na pitanje je li bilo teško, dobivamo vrlo kratak, gotovo matematički odgovor: »Ne, nije bilo teško. Vježbala sam kod kuće i petkom dodatno s profesoricom. I to je sve.«

– Išli smo potpuno neopterećeni. Svojim sam učenicima rekla – želim da ne budete zadnji i znam da nećete biti zadnji, rekla je njena profesorica i mentorica Đurđica Bonaca. Posebno je pohvalila njen razred koji ju je stalno bodrio, a priredili su joj i dirljiv doček s tortom i cvijećem. Na pitanje ima li kakvu preporuku svojim kolegama gimnazijalcima koji imaju problema s matematikom Sanja odgovara negativno i dodaje: »Treba vježbati«. Njen kolega Zvonko Grujić, maturant gimnazije, osvojio je 13. mjesto zahvaljujući tomu, veli, što se »zeznuo« na sitnicama tipa dva plus dva su pet, a za svoju kolegicu kaže da je preskromna. I dok Zvonko razmišlja o elektrotehnici, Sanja smatra da ima još vremena za odabir zanimanja.

Drugo mjesto iz talijanskog jezika proteklog je vikenda na Visu osvojila Ellen Rimanić, učenica trećeg razreda ekonomskog usmjerenja. Ona se natjecala u kategoriji učenika koji kod kuće ne govore talijanski, a sam ispit, koji se sastojao od poznavanja vokabulara i gramatike te čitanja i slušanja teksta s razumijevanjem i izlaganja na zadanu temu, nije bio jako težak, ali je tražio veliku koncentraciju. Tema joj je bila gastronomska – »Specijaliteti iz Napulja«, jer kao i svi mladi obožava pizzu. Za državno natjecanje pripremala ju je Germide Minozzi, dok je Igora Palčića, gimnazijalca završnog razreda pripremala profesorica Daniela Delmoro. On je također osvojio drugo mjesto i jedini je natjecatelj koji je osvojio maksimalnih 30 bodova na usmenom dijelu ispita. Veli da je i on »kiksao« na sitnicama.

Ana Babić, učenica trećeg razreda jezične gimnazije, osvojila je treće mjesto također iz talijanskog, »zahvaljujući« maloj tremi pred prezentaciju. Zajedno s profesoricom Minozzi za prezentaciju je pripremala temu o talijanskoj umjetnosti.

– Znate, dogovorili smo se prije odlaska na put ovako: neka to bude izlet i tako ćemo se ponašati. Tako je i bilo. Jedino je vrijeme bilo loše, komentira profesorica Delmoro. I dok su na matematici uglavnom bili dečki, na talijanskom su prevladavale cure, uz tek pokojeg dečka, dok na francuskom i španjolskom nije bilo ni jedne cure. I za kraj, Marin Riđić, maturant jezične gimnazije, osvojio je peto mjesto iz njemačkog u kategoriji povratnika. Veli da je ispit bio prilično težak, posebno u poznavanju vokabulara. Marin je i lani bio na državnom natjecanju, ali ne iz njemačkog, već iz povijesti.

Na kraju ovog druženja profesorica Branka Kalčić istaknula je ovogodišnji veći broj učenika njihove škole koji su stigli do državnih natjecanja. A još nije sve gotovo – očekuju ih natjecanja iz knjigovodstva, povijesti, fizike i biologije. Sve u svemu, dosadašnjim rezultatima svi su zadovoljni, i profesori i učenici

V. Md., Glas Istre

Print Friendly, PDF & Email