NEWS
valfresco

Šampion 13. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu je Moreno Mekiš iz Vižinade

Tinjan (5 of 5)
18.10.2019. 20:56; Učitavanja: 553; Početna / Gospodarstvo / Šampion 13. Internacionalnog sajma pršuta u Tinjanu je Moreno Mekiš iz Vižinade

Na 13. Internacionalnom sajmu pršuta u Tinajnu dodijeljeno je 38 zlatnih odličja, a titula šampona pripala je Morenu Mekiš vlasniku Pršutarne selo Mekiši iz Vižinade.

Zlatno odličje i zlatni stalak za pršute šampionu su uručili ministar turizma Republike Hrvatske Gari Cappelli i načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin.

Nema turizma bez gastronomije ni gastronomije bez pršuta rekao je ministar Cappelli pozvavši sudionike otvaranja sajma. “Kalmaj se i poji fetu pršuta.”, rekao je ministar turizma Cappelli naglasivši da HTZ podupire projekte Tinjana dodijelivši im 900.000 kuna za uređenje Kuće pršuta naglasio je, obraćajući se sudionicima otvaranja fešte pršuta, ministar turizma pozvavši sve prisutne – krenimo na sajam.

Za nas je 13. sretan broj,  rekao je načelnik općine Tinjan Goran Hrvatin jer smo sajam pršuta podigli na razinu međunarodno priznate manifestacije, a «postali» smo i primjer turističke ponude u središtu Istre nakon što je ljetna sezona «otišla».

Na ovogodišnjem internacionalnom sajmu pršuta, kojemu je partner i Crna Gora, ocijenjeno je 43 pršuta , U kategoriji Istarski pršut šampionska medalja dodjeljena je Pršutarni selo Mekiši. U kategoriji dalmatinski pršut «pobjednik» je pršut Pršutane Smjeli iz Dugopolja, a u kategoriji Drniški pršut šampion je pršut Drniške delicije Maran. Visokim ocjenama ocijenjeni su i Krčki pršut, Nedimljeni pršut bez kože, dimljenu pršut  nedimljeni pršut s kožom.

Otvaranju 13. Internacionalnog  sajma pršuta u Tinjanu, koji je otvoren rezanjem najduže «fete» pršuta prisutni su bili i pomoćnik ministrice poljoprivrede RH Krunoslav Karalić i županijski načelnik za poljoprivredu Ezio Pinzan. 

Tijekom predstojećeg vikenda uz guštanje slasnih feta pršuta posjetitelji fešte pršuta u Tinjanu, koju je proteklih godina pratilo više od 25.000 posjetitelja, moći će uživati u zabavi, nastupu i pjevanju Željka Joksimovića, Jelene Rozga i nastupu Gustafa.

(iV) 

Galerija slika uz članak

Print Friendly, PDF & Email